Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Feljebb a mentőslétrán

Az Országos Mentőszolgálat egyik főigazgató-helyettesének nevezték ki április közepén Simon Mariannát. A korábbi dél-alföldi régiós vezető megtisztelőnek és szakmai kihívásnak tartja új feladatát – és rosszindulatúnak a pletykát, hogy az április eleji mindszenti betegbotrány miatt került volna Pestre.
Az Országos Mentőszolgálat rendkívüli esemény kezelési főigazgató-helyettesévé nevezték ki április közepén Simon Mariannát, az OMSZ dél-alföldi régiójának korábbi vezetőjét. Új pozíciójában jóval nagyobb a felelősségi köre. Ezentúl feladatai közé tartozik többek közt az országos és régiós mentésirányítás megszervezése, irányítása, a mentőszolgálat egészségügyi assistance központjának irányítása, az OMSZ képviselete a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésein vagy éppen gyorsreagálású csoportok szervezése különleges helyzetekben.

Ez utóbbira már múlt héten szükség volt: amikor egy budapesti bankfiókban túszejtés történt, a mentőket Simon Marianna koordinálta. Az ezután Budapesten dolgozó főigazgató-helyettes tizenhat évig irányította előbb Csongrád megye, majd a régió mentőszervezetét. A fővárosba családja – ügyvédként dolgozó férje és futballista fia, Szabics Imre – is elkíséri.

Nyilatkozatkatyvasz

Az új beutalási rend szerint a szentesi, nem hódmezővásárhelyi kórházba kellett volna szállítania a mentőknek a mindszenti beteget. Az eset napján Simon Marianna – akkor még a régiós mentőszolgálat vezetője – azt mondta: azért vitték a beteget Vásárhelyre, mert „életveszély vagy sürgős ellátási igény esetén a beteget a legközelebbi kórházba kell szállítani". Másnap Győrfi Pál már arról beszélt, hogy a Szentes felé vezető úton baleset okozott torlódást, ezért indultak a beteggel Vásárhelyre. Mint utóbb a rendőrségtől megtudtuk, a baleset negyed órával később történt, mint a mentő elindult Vásárhely felé. Négy nappal később már Simon Marianna állítását erősítette meg Győrfi is, azután azt közölte: a mentősök előbb tudtak a balesetről, mint a rendőrök.  
Mint mondta, az újfajta feladat kihívást jelentett, ezért vállalta el, amikor a március közepén az OMSZ főigazgatójának kinevezett Göndöcs Zsigmond erre felkérte. Kérdésünkre válaszolva rosszindulatú feltételezésnek nevezte azt a pletykát, mely szerint azért került a régió éléről a fővárosba, mert a mentőben szállítás közben április 5-én meghalt mindszenti beteg ügyében a mentőszolgálat régiós vezetője és Győrfi Pál OMSZ szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Mint mondta, az OMSZ-en belül nem is lehettek ellentmondó nyilatkozatok, hiszen hivatalosan csak Győrfi Pál jogosult nyilatkozni. Hozzátette: furcsállná, ha azért kapta volna a megtisztelő felkérést, mert a tragikus esettel kapcsolatban ellentmondásba keveredett volna a régió képviselője és a sajtószóvivő.

Szerettük volna megtudni, miért Simon Mariannát kérte fel Göndöcs Zsigmond főigazgató-helyettesnek. Kedden azt a választ kaptuk, hogy az OMSZ vezetője házon kívül van. Szerda délelőtt is hiába kerestük újra, később pedig titkárnője ígérete ellenére sem hívott vissza. Mikor délután újra érdeklődtünk, azt közölték: a főigazgató már elment, Győrfi Pál pedig szabadságát tölti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobaantennával is fogható lesz a szegedi városi televízió

Balástyán, Domaszéken, Mórahalmon és Sándorfalván is fogható lesz augusztustól a szegedi városi… Tovább olvasom