Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Feljelentés Mars tér-ügyben

Szeged - Ismeretlen tettes ellen az ORFK-n tett feljelentés egy magánszemély a Mars téri pavilonjaik lebontása ellen harcolók közül – 14 rendbeli hivatali visszaélés gyanúja miatt.
A feljelentő nevét nem árulták el azon a sajtótájékoztatón, amelyet tegnap tartott a Mars téri kereskedőket összefogó szervezet nevében Németh János és Tóth Péter. A beadvány szövegéből kiderül: azt sérelmezi a nevét eltitkoló személy, hogy a kereskedőknek elküldött felszólító leveleket nem a polgármester, hanem a „polgármester-helyettesek" írták alá. Ők pedig a feljelentő szerint nem gyakorolhatnak tulajdonosi jogköröket a közgyűlés felhatalmazása nélkül.

Olvasóink írták

 • 20. delvers 2009. január 17. 15:22
  „Jah! És Marxot egyik kereskedő sem akarja megtartani! A harcuk nem erről szól! Azonban ennek bővebb kifejtésére nem elegendő ez a fórum!”
 • 19. delvers 2009. január 17. 15:20
  „lelketlen! Üzemetetői probléma, de kényszerhelyzet is volt! A magas költségek ( bérleti jogdíj, havi bérleti díj) miatt mások nem tudták ezeket a helyiségeket kibérelni! 1995-ig a piacon szeszes ital árusítása tilos volt! Ezt az üzemeltető saját hatáskörében feloldotta, ahelyett, hogy reális bérleti díjakat kérnének! Ha nem magas rezsiköltséget igénykő építményeket építenének, hanem könnyen karbantartható olcsó árushelyeket alakítottak volna ki, nem lenne probléma megoldani a helyzetet.”
 • 18. lelketlen 2009. január 16. 20:29
  „17.-nek.
  k.delvers.akkor csak egyetértünk.keserű,de vannak akik továbbra is a MARX-ot akarják megtartani.az "Irén" esetében finoman fogalmazol,ennél rusnyább,útálatosabb a helyzet.ez viszont - gondolom osztod nézetemet-üzemeltetői probléma.
  üdv.”
 • 17. delvers 2009. január 16. 18:54
  „lelketlen, én nem értek egyet veled! Fel kell újítani a Mars teret olyan beruházással, mely nem az árusok ellehetetlenítésével jár, és a vevők érdekét is figyelembe vegye! Azt, hogy most a megépült "Irén csarnokban" alkoholmámorban úszó emberkék között kell elnavigálni, és a leheletüket élvezni továbbra is balkáni állapot!”
 • 16. lelketlen 2009. január 16. 14:32
  „mindenkivel egyetértve.a MARS-térhez hozzányúlni nem szabad,maradjon továbbra is MARX-tér.”
 • 15. delvers 2009. január 16. 13:17
  „CID!

  Sok igazságot írsz! Csak nagyon picit sarkosítasz! Kereskedő, őstermelő, termelő szimbiozisából van a folyamatos ellátás. Az őstermelők, kistermelők azért - pl. téli időszakban - nem tudják ezt biztosítani. Azonban a többi részben igazat adok neked! A kímai áruknak én is ellenzője vagyok - személyes véleményem -, de sajnos szegény emberek is vannak, akik ezeket a termékeket tudják megvásárolni. Mint kereskedő, bejártam Magyarország Kínai piacait, és az a véleményem, hogy többet ártanak az ország gazdasági helyzetén, mint amennyi hasznot hoznak. Pénzmosás stb... folyik, de ennek megoldása nem a mi kezünkben van. A piac balkáni állapotát is fel kellene számolni, de kérdem én: miközben a kereskedőktől évtízedekig beszedték a különböző helypénzeket, bérleti díjakat, abból mit fordítottak vissza karbantartási munkálatokra? Pl. a közlekedő járdák felújítására stb... Miért nem engedték meg a kereskedőknek, hogy elavult bódéikat felújítsák? Magam, mikor megvásároltam a pavilonomat 1996-ban kértem az igazgatöt, hogy felújíthassam a saját pénzemen, és nem engedte! Egy sima festés nem pótolja a korgadozó faanyag pótlását. Velem szemben egy kereskedő felújított, és bizonyítani tudom, hogy súlyos bírságot fizetettek meg vele! Itt azért büntettek, ha újítottál, nem azért, hogy hagytad lepusztulni a pavilont!”
 • 14. CID 2009. január 15. 21:49
  „Ja, szgdlilly : a két csarnok valóban tragikus. A tervezőjük előtte valószínűleg csak is kizárólag koncentrációs tábort tervezhetett.”
 • 13. CID 2009. január 15. 21:45
  „benq : menjél már a bűbánatos fütyfürüttybe az elbaszott Mórahalmoddal, dobj be te is egy-két millát a Mórakerthez, ne itt írogass.”
 • 12. CID 2009. január 15. 21:42
  „Én azért, akkor is azt mondom, hogy a Mars térnek nem a kereskedőké kellene lennie, hanem a termelőké, őstermelőké, parasztoké. Mi a fütyförütyöt keres a téren egy autóalkatrészbolt, kínai türülközős, papucsos, kaktuszárus, festékbolt, naracs, banánárus. Azt nem is említeném, hogy ha a buszpályaudvar kiköltözik a Vadasparkhoz, az egész zsibvásár, ugy meg fog dögleni ahogy van. Szóval a sok "kerskedőne"k kár ennyit ráznia a lábát. Ha rajtam múlna, ledúrnám az a sok kiállítási csarnokot, meg a dizsit, kibővíteném ott a buszpályaudvart, a kereskedőktől beszedném a sápot, a sok seftelőt, meg a jelenlegi biztonsági szolgálatot kirúgnám a holdig. És lenne egy olyan hely Szegeden, ami kevés városban van.”
 • 11. benq 2009. január 15. 21:36
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 10. torjozs 2009. január 15. 16:31
  „Promenád.hu korrekt cikke a Sajtótájékoztatóról! Kedves DM. önök miért nem ilyenek?

  Hivatali visszaélésre gyanakszanak a szegedi Mars térről távozásra felszólított kereskedők. A rendőrségi vizsgálat eredményre várnak jelenleg - tudtuk meg Németh Jánostól, a kereskedők érdekvédelmi szervezetének szóvivőjétől, aki kiemelte: két azonosítatlan aláírással ellátott iratban szólították fel őket, de ezt csak a közgyűlés tehetné meg.

  A tér rekonstrukciójának első üteme előtt, 2004-ben a városvezetés arra tett ígéretet, hogy minden eddigi piaci szereplőnek lesz helye, s az átalakításokat a kereskedők és őstermelők érdekeit szem előtt tartva hajtják végre - közölte a szóvivő. A piacon ma a kereskedők zöme már nincs jelen. Most újabb elképzelések láttak napvilágot a tér jövőjével kapcsolatban, az új tervek előkészítése során azonban már nem kérték ki az érintettek véleményét - tette hozzá a szóvivő.
  14 pavilontulajdonost szólított fel két személy, akiknek az aláírása nem azonosítható, hogy hagyják el a területet, és adják át. Ugyanakkor a kereskedők szerint ez jogszabályba ütközik, hiszen csak a közgyűlés hozhat határozatot erről, vagy hatalmazhatja fel a polgármestert a határozat végrehajtására. Az ügyben a Szegedi Városi Bíróság nem vizsgálja, hogy van-e jogalapja az önkormányzatnak erre - hangsúlyozta Németh János.

  A kereskedőket iszonyatos kár érte, és nem csupán a pavilonok értéke, hanem az is, hogy többen is abba hagyták az árusítást. Létezik azonban egy bírósági határozat, amely szerint a kereskedők részére a mai napig biztosítani kellene az árusítás lehetőségét, de erre szerintük nem került sor.

  Jelenleg a rendőrség vizsgálja, hogy jogszerűen gyakorolták-e távozásra felszólítók hatáskörüket, ugyanis a kereskedők szerint ez hivatali visszaélés.”
 • 9. szgdlilly 2009. január 15. 15:59
  „CID!
  Tedd a szívedre a kezed: az a két új csarnok is tragikus megoldás volt!”
 • 8. szgdlilly 2009. január 15. 15:51
  „drukkolok a kereskedőknek! Megérdemlik Botkáék. A rendőrségi nyomozásban nem bizom, mert azok is csak a hatalom szekerét tolják! Azonban igaz: amiről a közgyűlés nem döntött, ők hogyan merészelik azt megtenni? A Mars tér nem Botkáé és nem a polgármesterhelyetteseké. Ők a közgyűlés felhatalmazása nélkül milyen jogon döntöttek? Felháborító! Diktatórium!”
 • 7. delvers 2009. január 15. 15:37
  „A cikkben tévesen jelent meg, hogy +a Mars téri kereskedőket összefogó szervezet nevében " tartottunk tájékoztatót! Mi a saját nevünkben tartottuk azt meg, mint érintettek! Most a Mars Tér Egyesületnek ehhez semmi köze nem volt! A Meghívó szövegét értelmezze már Tisztelt Fekete Klára! Érdekes, hogy önt csak a feljelentés érdekelte, és az nem, hogy cáfoltam azt a köztudatba került állítást, hogy mi pereskedünk. Elmondtam, hogy minket perelnek. Az önkormányzat, a Kft. több peres eljárást kezdeményezett velünk szemben, de egyiknek sem adta meg komoly indokát.”
 • 6. delvers 2009. január 15. 15:32
  „Miután látom, hogy a szegedma-n írt hozzászólásom idekerült, csak annyit szeretnék közölni az ügyhöz: a feljelentőnek jogában áll adatainak titkos kezelésére kérni a nyomozóhatóságot, ami azt jelenti, hogy a neve nem kerülhet nyilvánosságra. Ha a rendőrségnél bizonyítja, hogy valóban az ügy egyik érintettje, akkor a nyomozás kérése részéről jogos! Én a Sajtótájékoztatón nem adhattam ki a nevét, és amennyiben bármely más módon nyílvánosságra kerül, feljelentést fog tenni jogosan! Állampolgári jogot gyakorolt ezzel, mivel valószínűleg retorzióktól tart!”
 • 5. torjozs 2009. január 15. 15:26
  „Egy kis ízelítő a szegedma.hu honlapján forumozók hozzászőlásaiból:

  kartmen hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 05:38

  Ez az!
  Tanulják meg Botkáék, hogy normálisan kell viselkedni a kisemberekkel. Ez nem a kommunizmus.
  Joga van mindenkinek, és azt betartva kell eljárni.
  Már rég nyugalom lenne, ha nem lettek volna éhesek pusztaiék és botkáék, és mindegyik kereskedővel normálisan megegyeztek volna.

  terikeangyo hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:27

  Huha! Merészek és okosak. Végre nem csak siránkoznak, hanem tesznek is az igazságukért! Minden elismerésem a bátor tettért!

  bakkancs hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:31

  Végre táncba viszik ezt a felfúvalkodott bandát! Bár a rendőrség ki fogja őket mosni, de legalább nem hordják fenn az orrukat! Hagyják abba a mars tér tönkretételét!

  tépelödő hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:33

  Ha harc hát legyen harc! Bármi lesz, a győztesek a kereskedők lesznek. erkölcsileg mindenféleképpen! Remélem, a rendőrség is korrekt lesz, és végre levetik a vörös sapkát a fejükről és csak a tényeket nézik.

  trapiti hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:45

  HUHA! Ejha! Jó ez így! Ne lubickoljanak az okoska szerepkörben. ne nézzenek le kisembereket. hazudozni lehet, de az nem old meg feszültségeket. egy teljes kereskedőtársadalomba martak bele, de a kereskedőknek is van méregfoguk. valami olyat mondott Botka régebben: nem félek egy-két kofaasszonyságtól! Most megkapta!

  törökülés hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:47

  a torony alatt pattogzik a zománc. alatta kosz és piszok és balkáni állapot. az agyakban példul. mszp-s agyakban. ehhez képest a mars tér európa. a kereskedők úriemberek és asszonyok, mert őszinték és nem kertelnek.

  taptarap hozzászólt ekkor: 2009. Január 14., Szerda 07:54

  nem fog lenyugodni ez a mars tér ügy, mert a városvezetés cinikus, lekezelő, csak a saját - milyen is - érdekét tartja szem előtt. jobban járnának, ha már végre tárgyalóasztalhoz ülnének a kereskedőkkel. Remélem a bíróság, ha nem akar a kereskedőknek igazat adni, nem dönt, hanem hallgat és hagyja, hogy a városvezetés ne kisemberekkel szemben harcoljon közpénzen. az én pénzemen is. mi jogon perel hozzám hasonlókat a nevemben? mi jogon fizeti az ügyvédet az én pénzemen. akkor inkább adja azt oda a kereskedőknek!

  delvers hozzászólt ekkor: 2009. Január 15., Csütörtök 04:15

  És még valami, amit eddig nem kommunikáltunk le, mert magam is elfelejtettem, de szerencsére a hozzászólásod alapján most tájékoztatott az egyik kereskedő:
  több "Bódé" az üzemeltető Kft. tulajdonába ment át, és ő adta bérbe. Tehát logikus, hogy saját maga ellen nem pereskedik, és elbont. Voltak olyan "bódétulajdonosok", akik 70-80 évesek voltak. Számukra olyan idegi megterhelést jelentett volna egy jogi eljárás, aminek nem akarták magukat kitenni! Az ő helyükben és is bontottam volna!
  Egyébként a tűzveszélyességet vizsgáló bírósági eljárásban a szakértői megállapítás szerint nem állt fenn az az indok, melyre a Jegyző hivatkozott. Tehát, nem lehet hibáztatni azokat, akik elbontottak, hogy miért nem harcoltak! A mindenkori hatalommal szemben nem mindenki hajlandó harcolni, még akkor sem, ha netán tudja, hogy igaza van! Magyarok vagyunk, és ahogy Illyés Gyula fogalmazott a Puszták népében: "genetikánkban hordjuk a szolgalelkűséget" És sajnos a mindenkori hatalom ezt nagyon is kihasználja.
  Másik: azt tudni kell, hogy egy Város akarata nagyon erős. Egy beruházást megindítani, kivitelezni szíve joga. Azonban vannak jogszabályok (pl. Étv. OTÉK. ezen jogszabályokat az internetről megnézheted), amik előírják, hogyan és miként kell lebonyolítani. Többek között a beruházás megkezdése előtt fel kellene térképezni, hogy a hatásterületen milyen más érdekek vannak, ott kiknek milyen jogalapjuk van, milyen szakigazgatási döntéseket kell hozni stb.. Amennyiben építmények állnak ott, többek között van a kisajátítás eszköze. Majd, miután a terület jogi helyzete tisztázódott, azután jöhet a beruházás. Itt hibázott a városvezetés, mert kézlegyintéssel próbálta ezeket a dolgokat elintézni és átugrani. A jogi előírásokat nekik tudni kellett volna, mert az, hogy te Natasa, vagy én, vagy a többi kereskedő nem ismeri a jogait ilyen helyzetben, természetes. A Közigazgatási Eljárási Törvény ki is hangsúlyozza, hogy nem az ügyfélnek kell ismerni a jogait, hanem az ügyintézőknek kell az ügyfél jogait szem előtt tartani. Ez nem a Ptk. vagy a Btk., ami azt mondja, hogy a jog nem ismerete nem ment fel a felelősség alól!”
 • 4. CID 2009. január 15. 13:48
  „Azért ami igaz, az igaz. A Mars tér, trakikus ahogyan kinéz, és tragikus ami ott van. Valamit csinálni kell. Az meg, hogy olcsóbb, meg magyar termék, meg őstermelők már régen nem igaz. Szerintem az emberek nagy része, mint jómagam is csak nosztalgiából megy ki. Sok olyan árust látok akinek max. a muskátliscserépben van földje. Némely része, meg úgy néz ki mint a Cserkó. Persze az ilyen helyeknek is megvan a létjogosultsága csak nem, szinte a belvárosban. Azt meg, hogy mit csinálnak ill. mit nem, politikusaink, kár firtatni :)”
 • 3. szegedipolgár 2009. január 15. 11:06
  „Igazad van Zs.

  A templomot a szenteknek, a városházát a politikusoknak építették. Véleményem szerint ma Magyarországon ott van a törvényesség határa, ahol még éppen nem büntetnek, ráadásul nem határos a normál közértelemben vett erkölcsösséggel.”
 • 2. Zs 2009. január 15. 08:56
  „a nagy lóf...t engedhetjük meg
  az egész jogász szakma csak arról szól, h mit lehet nemnormális aggyal megmagyarázni”
 • 1. szegedipolgár 2009. január 15. 08:26
  „Ezeket a dolgokat mindenki ismeri a városban. Véleményem szerint teljesen felesleges a feljelentés, mert el fogják az ügyet kenni, mondván csak etikailag kifogásolható az ügylet. A húsosfazéknál ülők már jó előre nagyon vigyáznak, hogy jogilag minden rendben legyen. A politikusainkat mi akartuk, mi szavaztunk rájuk - ennyit csak megengedhetünk nekik... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négycsillagos hotelt építene Mórahalom

Mórahalom - Kevés a szálláshely Mórahalmon, ezért a kisváros 1,7 milliárd forintból részben… Tovább olvasom