Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Feljelentette a revizorokat

Törvényességi ellenőrzést kér a megyei önkormányzat belső ellenőrzési osztályával szemben Szalontai Csaba régész. A Móra Ferenc Múzeum nemrég elbocsátott dolgozója azt állítja, a revizorok többször is megsértették a törvényt, amikor az M5-ös autópálya nyomvonalának ásatásával kapcsolatos vizsgálatot folytatták. Mint ismert, e vizsgálat után váltották le a múzeum akkori igazgatóját.
Szalontai Csaba ellen korábban fegyelmi vizsgálat indult a múzeumban, az M5-ös autópálya nyomvonalán lezajlott ásatások lebonyolítása miatt. Az ásatások dokumentációit a megyei önkormányzat revizorai vizsgálták, és szabálytalanságokat fedeztek fel. A megyei közgyűlés erre hivatkozva tavaly nyáron elbocsátotta Vörös Gabriellát, a múzeum addigi igazgatóját.
Szalontai viszont a fegyelmi eljárás végén a legenyhébb büntetést kapta, egy évre korlátozták előmenetelében. Mégsem maradt sokáig az állásában: decemberben mentették föl, az indokok szerint késve válaszolt két levélre, és szakmailag tartósan alkalmatlannak minősítették.

A régész most tizennégy oldalas levelet írt a Dél-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalnak, törvényességi ellenőrzést kérve a revizorok munkájával kapcsolatban. Panaszt tett Magyar Annánál, a Csongrád megyei közgyűlés elnökénél is. Mindkét levelet elküldte a szerkesztőségnek. Szalontai állítja: az ellenőrök úgy vittek el eredeti dokumentumokat a múzeumból, hogy nem hagytak hátra másolatot sem, személyes meghallgatásokról nem készítettek szabályos jegyzőkönyvet, és a vizsgálat során többször is nyilvánvalóvá vált, hogy elfogultak, nem adtak lehetőséget az érintetteknek a védekezésre.

Mivel a hivatalnak ki kell vizsgálnia a beadványt, most már eggyel több hatóság tanulmányozza a Csongrád megyei múzeum ügyét, így a revizorok vizsgálatai nyomán készült jelentést.

A megyei önkormányzat ugyanis – amikor a revizorok jelentése nyomán leváltotta az igazgatót – feljelentést is tett a rendőrségen. Az ügyet a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja – tavaly ősz óta. A rendőrségen többször is érdeklődtünk, de azt mondták, egyelőre a nyomozás érdekében nem közölnek részleteket a munkáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a szegedi orvosi rendelőkben

A napos, évszakhoz képest meleg időt nemcsak mi szeretjük, de a vírusok és a bacilusok is, amelyek… Tovább olvasom