Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Feljelentették a Jazz Kocsmát a szomszédjai

Kétfelől támadják a szomszédjai a szegedi Kálmány Lajos utcai Jazz Kocsmát. A többség aláírásával az önkormányzathoz fordult. Van, aki már nem bízik a hatóságban, ezért lapunkat kereste fel. A szórakozóhely üzemeltetője békét szeretne.
Fotó: Frank Yvette
Támadják a szomszédjai a szegedi Kálmány utcai Jazz Kocsma üzemeltetőjét az esti bulik zaja miatt. Húsznál is több szomszéd aláírást gyűjtött, és feljelentette a szórakozóhelyet az önkormányzatnál. A hivatal vizsgálatot folytat, senki sem nyilatkozik.

– Most egy-két hete fékezik magukat, amióta figyelmeztette őket a hivatal – magyarázza a szemben lakó nyugdíjas asszony. Nagy Lászlóné Manyika hozzáteszi: tíz éve minden kocsmabérlővel rosszul jártak. Aludni már átköltöztek a ház másik felére, de már ez sem segít. Az asszony többször is szólt a kocsmában. Néhány hete nem bírta tovább cérnával, hajnalban lement, berúgta az ajtót, és közölte, hogy betelt a pohár. Aláírt, feljelentett ő is, de már ismeri az eljárást. Szerinte mindig ugyanaz történik. A hivatal nem talál semmit, mert addig csend lesz. És kezdődik minden elölről.

A csend határa

A hivatal február 24-én tájékoztatta a lakókat és a kocsma tulajdonosát: a hatósági osztály szabálysértési csoportja eljárást folytat. Amennyiben akusztikai szakértő közreműködésével bizonyítást nyer, hogy a kiáramló zaj túllépi a jogszabályban meghatározott mértéket, akkor a kereskedelmi csoport is intézkedik. Ismételt hangerő túllépés esetén korlátozhatják a működést, bezárhatják a vendéglátóegységet. Éjszakai és nappali órákban ellenőrzik a zajt, és felkérik a rendőrséget, hogy a helyiség környezetét ellenőrizze.

A mellette lakó szomszéd is aláírt, de lapunknak nem vállalta a nevét. Hallja a dübörgő gépzenét hajnalig, az élőzenével járó dobolás sem tíz órakor fejeződik be, és azt is megkérdőjelezi, hogy az esti hangerő szabályos. Szilassi Lajosné a másik oldalon lakik, az asszony nem írt alá. Lapunkhoz fordult, nem bízik benne, hogy a hatóság bármit elér. Már megpróbálta megbeszélni a dolgot – sikertelenül. Legutóbb hétfőn hallott éjszaka robajt. Retteg a nyártól, amikor a kocsma ajtaja nyitva lesz, és az sem szűri a zajt. Balogh László hangerőmérő műszert is beszerzett, ő kelt egyedül az üzlet védelmére. A kocsma fölött lakik, és egyben a pince tulajdonosa. Állítja: odafönt csak az élőkoncerteket hallani tíz óráig, utána nem érez semmilyen dübörgést. A tulajdonos furcsállja, hogy hozzá még senki nem fordult panasszal. A kocsma új bérlője készséggel állt rendelkezésünkre.

Nyitvatartás

A szegedi Jazz kocsma hivatalosan hétfőtől szombatig 11 órától, vasárnap délután 3-tól éjfélig tart nyitva. A karaokés gépzenés bulik péntekenként néha hajnali háromig-fél négyig tartanak – ismerte el az üzletvezető.

– Tudom, hogy feljelentettek, azóta rendőrök is járőröznek felénk rendszeresen – árulta el Mészáros Márta. A fiatal nő újdonsült boltvezető, nincs korábbi gyakorlata. A Kálmány utcai kocsmát nyáron vette át, felújíttatta. – Az egyik aláíró szomszéddal már szeptemberben összeismerkedtünk itt az üzletben. Örült, hogy átvettem, mert az előző bérlőkkel gondjai voltak. Megkértem, bármi probléma felmerül, először ne a hatósághoz forduljon, hanem nekem szóljon. Azóta sehol senki, úgy gondoltam, nincs gond. Amikor hallottam, hogy aláírásokat gyűjtenek, átmentem, és mondtam: rosszulesik. Hátba támadtak, és ráadásul úgy érzem, az elődeim sarát is rajtam verik le. Nem volt figyelmeztető jelzés, rögtön feljelentettek. Tudom, hogy van némi igazuk, de talán még nem késő. Azt is értékelhetnék, hogy rendet tartok, az utcán nem hangoskodunk. Sokat költöttem a Jazz Kocsmára, benne van mindenem. Ha bezárnak, végem. Ott rontottam el, hogy bíztam benne, szólnak, ha gond van. Igyekezni fogok, hogy rendezzem a kapcsolatunkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét jelölt indulhat

Megyénkben Hódmezővásárhelyen indul a legtöbb – kilenc – képviselőjelölt. A pártok… Tovább olvasom