Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Feljelentették Savanya Norbertet

Nem kell megismételni azokat az ügyeket, amelyekben Savanya Norbert járt el ügyvédjelöltként. Az ügyészség szerint nem használt fel valótlan okiratot a kamarai névjegyzékbe vétele során. A tavaly óta Budapesten, egy neves ügyvédi irodában dolgozó Savanyát ugyanakkor csalás és sikkasztás, valamint garázdaság miatt feljelentették.
Savanya Norbert
Nem kell megismételni azokat az ügyeket, amelyekben Savanya Norbert járt el ügyvédjelöltként. Az ügyészség szerint nem használt fel valótlan okiratot a kamarai névjegyzékbe vétele során. A tavaly óta Budapesten, egy neves ügyvédi irodában dolgozó Savanyát ugyanakkor csalás és sikkasztás, valamint garázdaság miatt feljelentették, de gyanúsítottként még nem hallgatták ki. Savanya Norbert nem nyilatkozott.

„Lehet, hogy több büntetőeljárást is meg kell ismételni azokban az ügyekben, amelyekben ügyvédjelöltként Savanya Norbert járt el, akit a Szegedi Ügyvédi Kamara nem vehetett volna fel a névjegyzékbe. A kamaránál nem gondolták, hogy egy pályakezdő hamis nyilatkozatot tesz" – írtuk tavaly év végén az egykori búvárúszó világbajnokról szóló, Álügyvédjelölt Szegeden című cikkünkben. Abban valamennyi általunk megkérdezett jogi szakértő egyetértett, hogy a jelölt a felvétele kérelmezésekor okirat-hamisítást követett el. Savanya ugyanis 2002. december 2-án nem csatolta be diplomája hiteles másolatát, arra hivatkozva, hogy a rektor még nem írta azt alá. A szakértők szerint így a több mint egy hónapig tartó álügyvédjelöltsége alatt jogosulatlanul juthatott adatokhoz.

A 2003. január 11-i keltezésű doktori bizonyítványt többszöri felszólításra, jelentős késéssel nyújtotta be. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Dobozy Levente akkor példátlannak nevezte, hogy a kamara jóhiszeműségével akár csak hasonló módon is bárki visszaélt volna. Cikkünk azzal ért véget, hogy az elnökség néhány napon belül dönti el, milyen lépéseket tesz az ügyben.

Dobozy Levente tegnap nem tudta megmondani, mi történt Savanya Norberttel, hiszen már régóta nem tagja a Szegedi Ügyvédi Kamarának. Az elnök rendkívül szűkszavúan, kurtán nyilatkozott. A Budapesti Ügyvédi Kamarához irányított, mondván, ott tudnak tájékoztatást adni abban a kérdésben is, hogy meg kell-e ismételni azokat az ügyeket, amelyekben Savanya járt el ügyvédjelöltként. A fővárosi kamaránál elmondták, Savanya Norbert tavaly augusztusban családi okokra hivatkozva kérte az átjegyzését Szegedről Budapestre, amihez a Szegedi Ügyvédi Kamara is hozzájárult. Az ügyvédjelöltekkel foglalkozó, névtelenséget kérő munkatárs közölte, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamaránál semmiféle eljárás nem indult Savanya ellen, aki egy neves ügyvédi irodában dolgozik a fővárosban.

Fotó: Schmidt Andrea
Bariné Tóth Éva, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Szegedi Városi Ügyészség beszerezte az iratokat a Szegedi Ügyvédi Kamarától a névjegyzék-üggyel kapcsolatban, s megállapította: nem történt valótlan okirat felhasználás. Ezért nem rendeltek el nyomozást közokirat-hamisítás bűntette miatt. A jelölt végzettsége már megvolt, csak jogosulatlanul használta a doktori címet.
Ugyanakkor Savanya Norbert ellen több feljelentés is van – közölte a sajtószóvivő –, sikkasztás és csalás ügyében, valamint garázdaság miatt, de gyanúsítottként még nem hallgatták ki az érintettet. Savanya Norbertet is megkerestük, aki határozottan kijelentette: sem most, sem a jövőben nem kíván nyilatkozni az ügyben lapunknak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól szerettük volna megtudni, folyik-e eljárás Savanya Norbert ellen, de Tuczakov Szilvána sajtóreferens azt válaszolta: „nem adhat tájékoztatást arról, hogy konkrét személlyel kapcsolatban folyik-e eljárás." Információink szerint a csalás és sikkasztás az úszótanodát működtető alapítvánnyal kapcsolatos. Úgy tudjuk, a tanodát üzemeltető egykori tulajdonostársnak támadt vitája Savanyával, s ő tette a feljelentést.

Savanya Norbert tavaly ősszel, mielőtt Budapestre ment volna, azt nyilatkozta lapunknak, hogy abbahagyja az úszásoktatást. Felesége, Bibarc Tünde tegnap ezt megerősítette. „Teljesen abbahagyta az úszásoktatást, kiszállt az alapítvány úszótanodájából, nincs üzletrésze." Kérdésünkre, igaz-e, hogy a garázdaság miatt ő tett feljelentést, mert korábban bántalmazta a férje, azt felelte, nem kívánja kommentálni az ügyet, nem akar ezzel foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisan vádolják Szegedet hadisírok rombolásával

Szegedi és Bács-Kiskun megyei temetőkben orosz hadisírokat számolnak fel – egy moszkvai lap… Tovább olvasom