Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Félkész intézményben is tanulnak

Szeged - Az építkezés ellenére elkezdődhet a tanév a szegedi Tömörkény gimnáziumban és a Vedres szakközépiskolában. A felújítások a tanév végéig tartanak. A két iskolában háromszáz kilencedikes kezdi meg középfokú tanulmányait.
Két szegedi középiskolában is úgy kezdődik a tanév, hogy az épület felújítása még nem fejeződött be. Ennek ellenére a Tömörkény gimnáziumban és a Vedres szakközépiskolában hétfőn megtartják a tanévnyitót. A Tömörkényben csak az elsősök vesznek részt az ünnepségen, a felsőbb évfolyamon tanulókat hétfőn reggel az osztályfőnökök köszöntik az osztálytermekben. Az első héten csak huszonöt tanteremben tanulhat a 836 diák, ezért a tizedikesek négy napig délután járnak iskolába.

– Szeptember 10-ére elkészül az épület új szárnya, ami enyhít a gondokon, és a második héten már mindenki délelőtt járhat az órákra – mondta Kühn János, a Tömörkény István gimnázium igazgatója. A háromszintes új épületben nyolc tantermet alakítottak ki. Itt kap helyet a lány- és fiúöltöző és különböző tárolóhelységek. Az akadálymentesítésre szolgáló lift is ebben az épületben működik majd. A pincében kerámia égetőkemencéket helyeznek el.

A munkálatok során kiderült, hogy az iskola régi épületének tetőszerkezetét is fel kell újítani. Ez szeptember végére készül el.
– A tetőterekben kiállítótermeket alakítunk ki – árulta el az igazgató. Hozzátette: Ezzel az iskola tanárainak és diákjainak régi álma is valóra válik.

Háromszáz kilencedikes

A Tömörkény gimnáziumban hat kilencedikes osztályt indítanak, közel kétszáz tanulónak. A Vedres szakközépiskolában hagyományosan az idén is három osztályban kezdik a középiskolai tanulmányaikat – közel százan.

Az építkezés mindkét tanintézményben alaposan befolyásolja a tanítási rendet, ezért a tantestületnek és a diákoknak is nagy alkalmazkodóképességre van szükség.

A Vedres szakközépiskolások a tanévnyitóját a Belvárosi moziban tartják. Dobó László, az iskola igazgatója azért tartja fontosnak az összetartást, mert év közben a tavalyihoz hasonlóan az iskolán kívül még öt helyszínen tartják az órákat. Az ötszáz diák a Vedres-kollégiumba, a Dózsa György és a József Attila Általános Iskolába, valamint a sportuszodába és az ÉMI Zrt.-hez jár órákra.

Az iskola felújítása fél évig állt, mert az eredeti kivitelező csődöt jelentett. A munkálatokat júliusban kezdték újra. Az első ütemben október végére készül el a Dózsa György utcai épület.
– Kilenc nagy és öt kisebb tanterem, két kabinet, tornaterem és díszterem kap helyet a három szinten. Az alagsorban gyakorlati műhelyeket rendezünk be – mondta az igazgató. Hozzátette: a régi épületből az új részbe való költözést már szervezik, hiszen azt tanév közben az őszi szünet után kell elvégezni. A Vedres szakközépiskola teljes felújítása 2008. június 30-án fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig láthatók a múlt századi szexbombák

Szeged - Ha az eredeti tervek szerint a hét végéig tartana nyitva a Móra-múzeum Rejtett szépségek… Tovább olvasom