Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Felkészültek a klinikák az influenzajárványra

Szeged - Részletes tervvel készülnek a szegedi klinikák a tömeges influenzafertőzés miatt kórházba kerülők ellátására. Ha kell, egymás után ürítik ki az osztályokat, hogy a H1N1-es betegeket kezeljék. A legrosszabb forgatókönyv szerint is lesz elég ágy, intenzíves férőhely és lélegeztetőgép.
Becslések szerint Magyarországon jelenleg 34 ezren betegek a H1N1, illetve a szezonális vírustól, közülük 234 embert kórházban kezelnek, húszan intenzív ellátásra szorulnak – és eddig bizonyítottan kilencen haltak meg a H1N1 szövődményei miatt. Mivel a H1N1 rendkívül gyorsan terjed, gyakori és súlyos szövődményeket okoz, a kórházaknak komolyan fel kell készülniük arra, hogy hamarosan tömegeket kell ellátniuk. Szegeden jelenleg 2 beteg – a 40 éves kismama és az orvosnő – fekszik a H1N1 szövődményei miatt a körintenzíven, mindketten lélegeztetőgépen vannak, egy beteg – egy 73 éves román nő – pedig a fertőzés szövődményeibe halt bele nemrégiben.

– Az alapszabály szerint mindenki oda kerül, ahol az alapbetegségét a legjobban tudják kezelni. Tehát ha influenzás tünetekkel, nehézlégzéssel szállítják be, és szükséges, intenzív osztályra kerül, más esetben a fertőzőre. Ha viszont például vakbélműtétre érkezik, de itt kiderül róla, hogy H1N1-fertőzött, akkor az adott klinika elkülönítő kórtermébe viszik. Ilyen kórtermek minden klinikán vannak, és intenzív osztály is kapcsolódik több klinikához – magyarázta az úgynevezett pandémiás terv alapját Nagy Kamilla, az SZTE ÁOK kórházhigiénés osztályának főorvosa.

A legrosszabb forgatókönyv szerint is lesz elég ágy a fertőző betegek számára. Fotó: Schmidt Andrea
A legrosszabb forgatókönyv szerint is lesz elég ágy a fertőző betegek számára.
Fotó: Schmidt Andrea

Akiket nem kell lélegeztetni, azokat a volt II-es kórházban lévő felnőtt fertőzőosztályon 15, az egykori újszegedi gyermekkórházban lévő gyermekinfektológián pedig 18 ágyon tudják elhelyezni. Ha betelnének a fertőzőosztályok ágyai, a kórházi ellátásra szoruló influenzás felnőttek a volt II-es kórház 5. emeleti belgyógyászati osztályán, a gyerekek az újszegedi fül-orr-gégészeti osztály 12 ágyán kapnának helyet. Ha ez sem lenne elég, a vészforgatókönyv szerint a 92 ágyas újszegedi részleg átmenetileg gyermek fertőzőosztállyá alakulna, az ott kezelt, nem influenzás kis betegek pedig a klinikai részlegre kerülnének.

Lesz elég lélegeztetőgép

A WHO „legrosszabb esetre készült forgatókönyve" szerint a lakosságnak legfeljebb 20 százaléka – Szegeden 33 ezer ember – betegszik meg a H1N1 miatt, 100 ezer főből pedig 100-an – azaz Szegeden 167-en – kerülnek kórházba. Közülük várhatóan 15 százalék – a megyeszékhelyen nagyjából 24 ember – szorul intenzív ellátásra, nagyjából a felük gépi lélegeztetésre. Ehhez képest a szegedi klinikákon – a koraszülött intenzíves ágyakon kívül – 51 felnőtt és 17 gyermekintenzív ágy van, amelyekből tegnap összesen 16 volt üres. Az intenzívágyakon, -részlegeken kezelt H1N1-es betegek elkülönítése is megoldható. 68 lélegeztetőgépe van a klinikáknak, tegnap 18 volt foglalt. Azaz a H1N1-fertőzöttek ellátására még a szokásos ágykihasználtság mellett is van elég szabad kapacitás.

A lélegeztetést nem igénylő influenzás felnőttek – ha a fertőzőosztály és a II-es kórház 5. emeleti kórtermei is betelnek – a volt II-es kórház további belgyógyászati részlegein kapnának helyet. Az 5. után a 4., majd a 3. szintet ürítenék ki. Ez szintenként 40, összesen 120 ágyat jelent. Azért haladnak fentről lefelé, hogy akinek más dolga van a kórházban, annak ne kelljen „átkelni" az ideiglenes fertőzőosztályokon. Bár kicsi rá az esély, ha ezek is betelnének, a 2. emeleti reumatológia, majd az 1. emeleti krónikus belgyógyászat és sebészet is kiüríthető – a betegeket innen a belgyógyászati és a sebészeti klinikára szállítanák. A főorvos hozzátette: vírusellenes gyógyszerekből már most van akkora készletük, amivel kezelhető a tömeges fertőzés – de bármikor kérhetnek utánpótlást is az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól.

Pandémiás terv Vásárhelyen, Makón és Szentesen

A vásárhelyi, makói és szentesi kórháznak is van pandémiás terve. A vásárhelyi Erzsébet-kórházban nincs fertőzőosztály. Járvány esetén csak akkor látják el a felnőtt és gyermek pácienseket, ha nincsenek szállítható állapotban. Egyébként Szegedre viszik őket. A vásárhelyi intézmény 6 ágyas intenzív osztályán 2 elkülönített ágy van. Gyermek intenzívágy nincs. Fertőzés esetén 2 beteg kezelésére áll rendelkezésükre gyógyszer, de az igényeknek megfelelően gyarapítják a készletet. Járvány esetén először a belgyógyászati rehabilitációs osztály 25 ágyát szabadítják fel, majd a krónikus belosztály földszinti 26 ágyát, végül az emeleti 44 ágyát. A makói kórházban szintén nincs fertőzőosztály. 6 intenzív ágy és 6 lélegeztetőgép van. 2 beteg kezelésére elegendő a gyógyszerkészletük, amit az igényekhez igazodva tudnak bővíteni. A meglévő pandémiás tervben – az oltóközpont felállítása után – hétfőn dolgozzák ki részletesen, mely osztályokat milyen sorrendben szabadítanák fel. Szentesen 8 felnőtt és 2 gyerek fertőzőágy, valamint 8 intenzívágy található. 9 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, és ugyancsak 2 beteg kezeléséhez szükséges gyógyszerkészletük van. Először a fertőzőágyakat használnák ki, majd a mozgásszervi rehabilitáció 18 ágyát szabadítanák fel.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. borcsokzsolt 2009. december 01. 14:03
  „flexsnake!Neked nincs valami érdekeltséged ebben a témában?Tán csak nem a te szellemi terméked ez az óltás?”
 • 30. flexsnake 2009. december 01. 10:23
  „2hét kell legalább a védettség kialakulásáig. aki most kapja meg az még meghalhat. Nem is olyan nagy baj ha a hitetlenek pusztulnak.”
 • 29. neménvoltam 2009. december 01. 08:44
  „28..

  Hát erről beszélek.”
 • 28. korsholm 2009. november 30. 22:38
  „Egyenlőre szabad akaratunkból dönthetünk, hogy beoltatjuk e magunkat.Nemsokára kényszeriteni fognak erre.
  Az oltóanyaggal terjed a virus.Én nem oltattam be sem magamat,sem a gyerekeimet.Átestünk a betegségen,bár nem tudom melyiken-de szerintem más sem-,H1N1 vagy a szezonális.Azt akarják elérni,hogy az emberek könyörögjenek az un.védőoltásért.Nagy hiba!!!!!!!Aki még nem tette az ne oltassa be magát!!!!!Politika,üzlet az egész!Olvassatok már egy kicsit utána H1N1-től félők!
  (további -vakcina nélküli-jó egészséget!)”
 • 27. utazó81 2009. november 30. 22:18
  „Én már 1 hónapja átestem az influenzán, meg valami bakteriális felűl fertőzöttségről beszélt a dokim,de mintát Ő sem vett.Nem hiszem,hogy mind a 34000 beteg a h1n1-el fertőződött meg.Sajnos van aki megkapta időben az oltást mégis meghalt.Még mielőtt nekem ugrana valaki nem a vakcina miatt halt meg hanem az influenza miatt.Erről miért hallgatnak az Orvosok?”
 • 26. bambinaXX 2009. november 30. 21:27
  „a víz, H2O: OH- és H+...”
 • 25. .suhym. 2009. november 30. 19:41
  „http://www.otthon.hu/kozeppontban/20091128/legkondicionaloval_a_h1n1_virus_ellen”
 • 24. .suhym. 2009. november 30. 19:32
  „19. hozzászólás geza 2009.11.30. 17:47

  "Amit még mindig nem értek: az orvosoknál nem vizsgálják hogy tényleg H1N1-e a beteg, vagy csak megfázott, vagy influenzás..."

  Cirka két hete az unokámnál sem voltak kíváncsiak rá, pedig az ügyeleten és másnap a gyerekdokinál is voltak. Mind a kettő azt mondta, amit eddig orvosok nélkül is tudtunk, hogy a 40 fokos lázára lázcsillapítót adjon a lányom neki, többet nem tudnak mondani, nem adnak más gyógyszert, nem tudják mi a baja, mitől lázasodott be!(?)
  Így aztán csinálta a lányom a jól bevált gyógymódokat, amiket már a saját gyerkőceimnél is alkalmaztam anno:)))))))))))) Két nap múlva láztalan lett:))))))))))”
 • 23. neménvoltam 2009. november 30. 19:20
  „Ennek itt a helye:D”
 • 22. macs 2009. november 30. 19:20
  „Most hallottam a TV-ben, az egyik kismama babáját császármetszéssel akarták megmenteni, mert az édesanyja állapota válságos volt. A baba meghalt.
  Innentől kezdve, mindenki hallgasson! Mindenki döntsön, aztán vállalja a felelőséget, de ne riogasson másokat! Itt életek forognak kockán! Egy ember halála is sok!”
 • 21. neménvoltam 2009. november 30. 19:20
  „Ennek az egész h1n1 körüli hisztéria kezd veszélyesbe átcsapni. A fölött még valahogy elnéz az ember, hogy a napi politikai közélet teljesen kifordította az emberek értékrendjét, de a h1n1 egy komoly probléma most a világon. Ha valakinek nem lett volna világos ez egy betegség, melynek szövődményeként súlyos légúti problémák merülhetnek fel. Remélem ezt senki nem cáfolja, ha igen akkor tegye ugyan (de ezt ne eressze ki magából, mert akkor ő bizony kártékony lesz). Azt se ártana tisztázni, hogy az oltás nem csodaszer. 70%-os védettséget biztosít (ami nem 100%...). Vannak mellékhatásai? Vannak. Lesznek is minden hasonló oltásnak. Súlyos mellékhatásai NEM lehetnek NINCSENEK és nem LESZNEK 10 év múlva sem. Ez nem egy most 0-ról összelapátolt katyvasz, hanem egy évek óta használt oltószer melyet aktualizáltak a h1n1 vírustörzsre a WHO ajánlása alapján. Különböző összeesküvés-elméleteknek ne üljünk fel ha lehet (nem nincs benne nanochip amivel az MSZP irányítja az agyadat, nem az ufók küldték a földre a vírust, nem fog az FBI zombikatonává tenni téged). Az a vakcina amit ma megkap az ember Magyarországon az volt van és LESZ. Ez azt jelenti, hogy az aki a "jó" külföldi oltást várja rosszul teszi ugyanis NEM LESZ. Legalábbis hivatalosan nem, ha kimegy valaki Berlinbe és szerez magának feketén akkor NEKI lesz. Aki valami miatt döntésképtelen a jelen helyzetben, az üljön fel a vonatra és menjen ki Ukrajnába és kérdezzen meg egy ápolót, h szerinte kevesebb lenne-e a beteg ha ott lenne normális oltási lehetőség (ott egy ápolónő havi bére 20-26 ezer forint között mozog, ennek 1/4-ét tenné ki körülbelül a kinti oltás ára). Az ilyen "mi tudjuk mert mi vagyunk a megmondó emberek" és hasonló tömegből kitűnni próbáló egyénieskedő hangok nagyon nagy kárt tesznek a bizonytalan emberekben. Persze megfelelő kormányzati kommunikációval ezek a problémák megfelelően kezelhetők lennének.. de hát ez nem szokás ma Magyarországon.”
 • 20. bambinaXX 2009. november 30. 18:00
  „19! Jár neked a pont! :)
  U.ezt írtam már le, nem is egyszer: NEM VESZNEK torokkenetet, h megvizsgálják ki esett már át a betegsége(ke)n. Tiszta hülyeség ami itt megy! megbetegszenek gyerekek többen, az egész iskolából/óvodából vesznek 2!!!! mintát - és megállapítják, h a H1N1-től van...
  Persze, h SOK a 2kismama az intenzíven - bár ne lenne egy sem. De azt hinni, h eddig MÉG SOHA nem volt kismama az intenzíven - azaz, h ilyen csak most fordul elő: naivitás.. Sajnos.”
 • 19. geza 2009. november 30. 17:47
  „Amit még mindig nem értek: az orvosoknál nem vizsgálják hogy tényleg H1N1-e a beteg, vagy csak megfázott, vagy influenzás.
  Mintát már akkor vesznek ha súlyos az állapot (intenzíven van az illető vagy meghalt).
  Akkor mi alapján mondják hogy h1n1 járvány van?”
 • 18. .suhym. 2009. november 30. 16:06
  „15. hozzászólás csonakos 2009.11.30. 15:47

  Tudod, ma hazánkban a kismamákon kívül még elég sok beteg küzd az életéért sajnos, a különböző intenzív osztályokon, viszont fogalmam sincs, hogy mi ellen vannak beoltva.

  Aki csak és kizárólag a politikai propaganda miatt oltatja be magát vagy éppen nem teszi meg, az nem komplett!!!
  Engem ne győzködj, mert én már itt többször leírtam, hogy pár hónapja, amikor itthon még szó sem volt járványról, oltásról, de volt Mexikóban "sertésinfluenza" megbetegedés, a fiaméknál voltam Floridában látogatóban. Megkérdezte a menyem, be szeretném-e oltatni magam INGYEN az influenza ellen. Már akkor is NEM-t mondtam. Ők tőlem függetlenül döntöttek szintén így. A közeli hozzátartozóim közül senki nem oltatta be magát, a barátaim közül is csak egyetlen házaspár.

  Felnőtt emberek vagyunk, mindenki képes eldönteni, hogy mit tegyen mindenfajta pro és kontra befolyásolás nélkül is!:)))))))))))))))))))))

  A fóbiádat meg vetkőzd le!:)))))))))))))))))))))))))))))”
 • 17. varadipal 2009. november 30. 16:02
  „Azon is el kellene gondolkodni az illetékes főügyésznek, hogy közveszélyokozás és pánikkeltés miatt lehet-e eljárást indítani azon ellenzéki áltudományos közszereplők ellen, akik minden bizonyíték hiányában az oltás ellen agitálták a jelenleg tüdővérzés miatt intenzíven lévő, és a többi 34000 beteget.Ha jól emlékszem, a WHO már korábban kifejtette a magyar oltóanyaggal kapcsolatos, és tudományosan biztosan megalapozott pozitív álláspontját. Magánvélerményem szerint az ellenzék negatív hozzáállása közelebb áll a népirtáshoz, mint a szóvivő úr néhány keresetlen mondatában az MSZP vel kapcsolatban kifejtett állításai.”
 • 16. varadipal 2009. november 30. 15:53
  „El kellene dönteni a tények és esetek tudatában, hogy mi veszélyesebb: 1-1 szövődmény 100 ezerből, vagy a tüdővérzés az intenzíven, terhesen, sorozatosan. Szabad elgondolkodni, reklám sem kell hozzá.”
 • 15. csonakos 2009. november 30. 15:47
  „10. .suhym. 2009.11.30. 14:24
  Bizony a fóbia komoly veszélyt jelent! Ma hazánkban több kismama is az életéért küzd! Talán ha beoltották volna őket időben és nem ülnek föl a politikai propagandának! Talán nem így lenne! Én már régen túl vagyok az oltásokon és a családom, barátaim is. Mint írtam ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Neked is! Bízom benne a kismamák és magzataik minden baj nélkül fölgyógyulnak. De ha egy is elmegy közülük az már sok! Hol marad a riogatók felelősségre vonása? Tudom, amíg nem vagy érintett a küszködőkkel addig könnyebb. De tudom azt is keresztény vagy, így csak imádkozni lehet értük bízva az isteni segítségben és az orvostudományban. Ma a hírekben bemondták válságosra fordult a szegedi kismama állapota. Talán inkább egy védőoltás kellett volna időben.
  Józan ész kell és nem fizettség!”
 • 14. timi38 2009. november 30. 15:43
  „Ma hajnal 3-kor nem bírtam tovább elviselni a fejfájást a gyógyszerek nem használtak.Be mentem az ügyeletre a mentőállomásra semmit nem csinált az orvos még majdnem én éreztem magam kellemetlenül hogy ő fel lett keltve.KB ezek így vannak felkészülve bármire is az ügyeletet be válalják de ha dolgozni kell akkor még a beteg a hibás,hogy oda megy EZEKET SENKI NEM ELLENŐRZI??????????????Az szép és jó amit nyilatkoznak a médiának na de mi is emberek vagyunk vagy ez nem számítttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. Omo 2009. november 30. 15:17
  „Ahogyan a város környezetéért felelős is felkészül minden évben a hóra.
  Mellesleg ez a dolguk.
  Később pedig lehet újabb nagyszerű cikket írni arról, hogy milyen jól sikerült a felkészülés.

  Ja és ki kellene írni egy villogó csíkba, hogy el ne felejtsük: Döbbenet, sokk, dráma!!!!

  Ez az egész tényleg az, csak másként.”
 • 12. gróf 2009. november 30. 14:42
  „11!
  Ja! Öngyilkos lett...mellesleg kimutatták a H1N1-t.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

88 milliót vitt haza a legtöbbet adózó

Dél-alföldi régió - A legmagasabb, munkaviszonyból származó jövedelmet, több mint 88 millió forintot… Tovább olvasom