Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Fellázadtak a szegedi kórház takarítói

Először megtagadták, majd felvették a munkát a szegedi kórház takarítói, mert harmadszor nem kapták meg időben a bérüket. Az őket alkalmazó pécsi cég – amely a szegedi klinikákkal is szerződött – fizetési problémái kétszázötven szegedi dolgozót érintenek.
Megtagadták a munkavégzést a szegedi városi kórházban dolgozó takarítók szerdán, mert az elmúlt fél évben harmadszor fordult elő, hogy nem kapták meg határidőig a munkabérüket.

Az egészségügyi intézmény takarítására öt évvel ezelőtt szerződött a kórházzal a pécsi székhelyű Glanz-Grund Kft. Vezetője, Matyasovszky László a napokban azzal indokolta a Szegedi Városi Televízió riporterének a bérfizetés elmaradását: a kórház többször nem utalta át időben a pénzüket, így nem tudták időben befizetni a járulékokat és adóterheket.

Az APEH mindezért inkasszót kért a cég bankszámlájára – emiatt nem tudnak fizetni alkalmazottaiknak. Pénteken többször kerestük az ügyvezetőt a pécsi székhely telefonszámán, hogy megtudjuk: átmeneti zavarról van szó, vagy nincs esély rá, hogy a takarítók a munkabérükhöz jussanak. Nem sikerült elérnünk.

Pécsett sem fizettek

Úgy tudjuk, a csőd közeli helyzetbe került, pécsi székhelyű Glanz-Grund Kft. takarította a Pécsi Tudományegyetem orvoskarának betegellátó egységeit is. Pontosabban: nem takarította. Az intézmény vezetői közül pénteken nem sikerült elérnünk senkit, azt viszont megtudtuk, az ott dolgozóknak is másfél havi munkabérükkel tartoznak. Helyettük szerdától egy másik céget bíztak meg, amelyik átvette a becsődölt kft. munkavállalóit.

Pajor László, a szegedi városi kórház főigazgatója elmondta: mindig időben átutalták a cégnek a járandóságát, tavaly augusztus óta azonban az APEH-nak küldik a pénzt. Ennek oka egy adóhatósági felszólítás, amelyben közlik a kórházzal: mivel a Glanz-Grund nem fizeti a közterheket, minden bevételére az APEH tart igény. A főigazgató hozzátette: amint kiderült, hogy a takarítók elmaradt bérük miatt nem hajlandók dolgozni, azonnal leültek és egyenként szerződést kötöttek velük – hiszen a kórház nem működhet megfelelő higiénia nélkül. Ezek az átmeneti megállapodások március végéig lesznek érvényben, addig megtalálják a szerződést súlyosan megszegő kft. utódját. Pajor László szerint ugyan megpróbálnak tárgyalni a céggel, de könnyen lehet, hogy pereskedés lesz az ügy vége.

A szegedi városi kórház területénél jóval nagyobb az egyetemi klinikáké – amelynek takarítására szintén a Glanz-Grund szerződött. Az itt dolgozóknak ugyancsak legalább egy havi munkabérével tartozik a cég, a takarítás azonban nem állt le. Resch József, az orvoscentrum gazdasági igazgatója elmondta: pár napon belül eredményre juthat az orvoscentrum vezetése, addig Matyasovszky állítólag arra kérte a takarítókat, dolgozzanak tovább, kvázi hitelben.

A II. számú Belgyógyászati Klinikán takarító Horváth Ida elmondta: határidős számlákat, hiteltartozásokat kellene kifizetniük – elmaradt munkabérükből. A fizetés jelentős csúszása náluk is már harmadszor következett be. Most háborogva ugyan, de takarítanak. Egyelőre ígéretet sem kaptak arra, hogy megkapják a bérüket, decemberben pedig – egy korábbi bérfizetési csúszásnál – a takarítócég területi képviselője a klinikákat végigjárva megfenyegette a munkavállalókat, hogy kirúgják mindazokat, akik szóvá teszik az ügyet. Mint mondta, most telt be a pohár, hiszen Szegeden kétszázötven munkavállaló és családjuk szociális helyzetét fenyegeti a fizetésképtelen cég, amellyel még mindig szerződésben állnak. Ha kell, bíróságra mennek jogos járandóságukért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom