Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Felmentette a bíróság azt a szegvári asszonyt, aki 17 évvel ezelőtt ölte meg a férjét

Felmentették a gyilkosság vádja alól azt a szegvári asszonyt, aki tizennyolc éve agyonverte, majd elásta férjét Szentesnél egy szántóföldön. A bíróság szerint jogában volt megvédeni magát a részegen dühöngő férfitól. Az ítélet nem jogerős.
Meglepő fordulattal kezdődött a Szegedi Törvényszéken kedden annak a szegvári asszonynak a pere, aki a vád szerint csaknem tizennyolc éve agyonverte, majd elásta férjét egy szentesi szántóföldön. Az asszony vallomásában szűkszavúan csak annyit mondott, hogy nem követte el a gyilkosságot, amit korábban csak azért ismert el, hogy „szabaduljon az őt kihallgató rendőrök nyomásától".

Pedig a nyomozati szakban négyszer is bevallotta, hogy ő ölte meg az ittasan rátámadó férfit.

A bíróság most azt állapította meg, hogy az asszony jogos védelmi helyzetben volt, amikor 2000 novemberében a férje rátámadt. A Szegedi Törvényszék tanácsa emlékeztetett, hogy a nőre a részeg férje rontott rá egy éjjel, miközben az asszony egy szántóföldön dolgozott. A korábbi vallomásokból kiderült, hogy a részeg férfi a hajánál fogva rángatta ki feleségét a járműből, és többször is megütötte. Miután a nő menekülni próbált, újra kirángatta a traktorból, az asszony ekkor sújtott le a pajszerrel. Korábban azt mondta, hogy a férje azonnal meghalt, de ennek ellenére dühből többször is megütötte, nem sokkal később pedig elásta, a vasat pedig a Tiszába dobta.
Az ügy azért is különösen érdekes, mert ha a nő nem tesz beismerő vallomást, akkor sosem derül ki a gyilkosság.

Az asszony 2000. december 5-én fordult a rendőrséghez, hogy a férje eltűnt. Akkor elmondta, a férfi azt kérte tőle, hogy keresse elő az útlevelét, mert Németországba akar menni. Az államigazgatási eljárás azonban azt állapította meg, hogy a férfi nem lépte át az államhatárt. Már akkor több jel arra mutatott, hogy bűncselekmény áldozata lett. A felesége 2 évvel később elvált tőle, 2007-ben pedig kezdeményezte a bíróságon a férfi holttá nyilvánítását, ami meg is történt. Azonban később a rendőrök megtudták, hogy a nő és a férfi már egy ideje rosszban voltak, ezért 2015. október 13-án újból kihallgatták az asszonyt, aki a védője jelenlétében beismerte, hogy ő ölte meg a férjét. Ha ez 35 nappal később történt volna, akkor az ügy elévült volna.

Szintén érdekes, hogy a férj holtteste azóta sem került elő. Amikor a területre 2015-ben már a rendőrséggel együtt visszatértek, az időközben alaposan megváltozott környezet miatt a nő nem tudta pontosan megmutatni a holttest elásásának helyét. A Szegedi Törvényszék ítélete szerint ez, azon túl, hogy a terület alaposan megváltozott azóta, azért is lehet, mert a nő zavart volt, emiatt nem tudta megmutatni a helyet.

Az asszony korábbi vallomásaiból egyébként az derült ki, hogy nagyon fiatalon, csupán 15 évesen ment férjhez, és ez is menekülés lehetett. Addig ugyanis a nagyanyja volt a gyámja, aki nevelőintézetbe adta volna. A kapcsolatuk azonban később megromlott, a férfi börtönben is ült, és rászokott az alkoholra. Az asszony szerint többször is megverte, és nem segített az időközben befuttatott és jól jövedelmező családi gazdaságban sem.
A Szegedi Törvényszék most úgy ítélte meg, hogy az asszony jogosan használta aznap éjjel a pajszert, hiszen csak magát védte, és a jogszabályok szerint hasonló esetekben ezt „gyilkosság" árán is megteheti, és felmentette a nőt. Az ítélet azonban nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik, várhatóan jövő év elején.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekötötték a gyerekek szemét az Agórában

Bekötötték a gyerekek szemét az Agórában
Tapintható művészet mindenkinek címmel nyílt rendhagyó kiállítás az Agórában. Bekötött szemmel… Tovább olvasom