Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Felmérik az aszályt 150 millió forintból

536 ezer eurós (több mint 150 millió forintos) uniós támogatást nyert a szegedi egyetem, hogy az Ativiziggel és a vajdasági partneregyetemmel közösen felmérje a Dél-Alföldön és a Vajdaságban a vízhiány következményeit.
Mucsi László, az SZTE természettudományi karának oktatási dékánhelyettese, a geoinformatikai kar docense a tegnapi projektindítón elmondta: 18 hónap alatt 18 magyar és 14 szerb kutató vesz részt a vizsgálatban. Az utóbbi évtizedben négy aszályos év fordult elő, amikor vízpótlásra volt szükség. Egy árvizes szezonban viszont a vízügy egy balatonnyi vizet szivattyúz le a területről. A közös projekt célja: az aszály hatásainak csökkentése, a vízpótlás és általában a vízgazdálkodás támogatása.

Blanka Viktória és Ladányi Zsuzsanna, a szegedi egyetem munkatársa a magyar oldalon végzendő feladatokat részletezte: talajnedvesség- és csapadékmérő berendezéseket szereznek be. Térképeket, adatbázisokat hoznak létre, figyelőtevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy átfogó képet tudjanak adni a vízvisszatartásról, az öntözés lehetőségeiről, és regionális előrejelzéseket készíthessenek. Magyar és szerb oldalon is bevonják a földtulajdonosokat; felméréseket, tájékoztató füzetet, filmet és honlapot állítanak össze. Ljiljana Popovic és Ugljesa Stankov az Újvidéki Egyetem nevében összegezte: hiánypótló munkát végeznek el a vajdasági aszály és vízpótlás elemzésével.

Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Ativizig munkatársa megerősítette: a vízgazdálkodásban lesz fontos szerepe a kapott adatoknak és tudományos elemzéseknek, ezeknek segítségével a vízügyi szakemberek az eddiginél is megalapozottabb döntéseket tudnak hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűnyírók hada támad

Nagy erőkkel támadják a fűnyírók a szegedi gyepet, hogy a csapadékos tavaszban robbanásszerűen növő fűben rendet vágjanak. Tovább olvasom