Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Félmilliárd a Biopolisz program zászlóshajójára

Szeged - Mozgásszervi betegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas medicinákat is gyártanak majd 2012-től Szegeden. A Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. átadta azt a Cserzy Mihály utcai inkubátorházat, amely a gyógyszeripar alapjául szolgál, és Kelet-Közép-Európa biotechnológiai központjává teheti a várost.

Átadták tegnap a Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. inkubátorházát a szegedi Cserzy Mihály utcában, a volt Szilánk központ mellett. Itt jön létre a közel nyolcezer négyzetméteres Pharma Park, amely számos helyi gyógyszeripari és biotechnológiai vállalkozásnak ad majd otthont. Jövőre készül el teljesen: gyógyszercsomagoló épület, logisztikai központ épül, valamint egy 250 négyzetméteres, kétszintes épület, amelybe biotechnológiai cégek költözhetnek. Olyan ipari központ jön létre, amely megteremti a gyógyszeriparhoz kapcsolódó vállalatok működéséhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket. A projekt összköltsége félmilliárd forint.

– A beruházás több szempontból is érték. Egy lerobbant iparterületet felújítottak, új funkcióval láttak el. A cél pedig a gyógyszergyártás, amelyre a szegedi Biopolisz program is épült – fogalmazott a helyszínen Szentgyörgyi Pál, a város gazdasági alpolgármestere.

A Cserzy Mihály utcai inkubátorház bejárata. Sok vállalkozásnak ad majd otthont. Fotó: Frank Yvette
A Cserzy Mihály utcai inkubátorház bejárata. Sok vállalkozásnak ad majd otthont.
Fotó: Frank Yvette

A Goodwill Pharma Kft. 1997-ben alakult, fő tevékenysége a gyógyszerek forgalomba hozatala, gyártása. Két éve tömörült egy klaszterbe a gyógyszeripari kutatással foglalkozó Zipper Kft.-vel és az arculattervező Evista Kft.-vel. Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már Szerbiában, Boszniában, Koszovóban is jelen vannak, s tovább terjeszkednének Horvátország, Románia, Csehország, Bulgária felé. A cég várható bevétele idén 3,5 milliárd forint. Partnere például az Egis, a Richter, a Novartis.

– Célunk, hogy erős gyógyszercéggé váljunk a régióban, saját termékeket fejlesszünk és forgalmazzunk – fogalmazott az ügyvezető igazgató. 2012-től kezdődik Szegeden a medicinák gyártása: egyrészt hagyományos gyógyszereket készítenek majd, licenc alapján, de új, hozzáadott értékekkel, például jobb felszívódási tulajdonságokkal. Többek között mozgásszervi betegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra, szív- és érrendszeri betegségek kúrálására.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója és Kozma József országgyűlési képviselő az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba
Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója és Kozma József országgyűlési képviselő az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba

A három cég együttműködésével létrejött klaszter középtávú célja az új generációs, úgynevezett biosimilar gyógyszerek gyártása – ezek olyan fehérjéken alapulnak, amelyek hatóanyaga az emberi szervezetben megtalálható. A biotechnológiákkal létrehozott készítményeket multinacionális cégeknek értékesítenék – a fejlesztésben együttműködnek a Szegedi Biológiai Központtal is.

Távlati cél: őssejtterápia

A szegedi gyógyszergyártás távlati perspektívája a sejtterápia, a mesterséges kromoszóma hasznosítása: például génmanipulációs eljárás az emlődaganatok kezelésére, új terápiás eljárások kidolgozása. Az őssejtterápiákra külön cég alapul, amely szövettenyésztéssel felnőttkori őssejteket állíthat elő, lehetségessé téve szövetpótlást (szívizom, porc, bőr), műtét utáni helyreállító terápiát, daganatos betegségek kezelését.

Olvasóink írták

 • 17. Pinaman 2009. november 17. 18:37
  „<moderálva...> a bijopolisznak hogy ez is csak eltunteti az adoforintjainkat, meg azokat a ...... inkubatorokat is lenyuljak!”
 • 16. lauraszegedi 2009. november 17. 10:12
  „www.goodwillcluster.com és www.goodwillpharma.com”
 • 15. Zsoltee0716 2009. november 16. 20:36
  „http://www.goodwill.hu/”
 • 14. valakiiii 2009. november 15. 21:02
  „Három év alatt több mint 180 millió forintos támogatást kap a szegedi önkormányzattól a Pólus Kft. A céget az egykori Gyurcsány-féle biopolisz fejlesztési programra hozták létre, de az uniós támogatásokra tervezett projekt elbukott.

  A szegedi Fidesz szerint a szocialista városvezetés kettős finanszírozást folytat azzal, hogy pályázatírói, tanácsadói, kommunikációs és PR-tevékenységekért külső cégeknek juttat milliós összegeket. Az önkormányzat ugyanis éppen ezekre a feladatokra hozta létre 2005 decemberében a Szeged Fejlesztési Pólus Kht-t., mely két évvel később nonprofit társasággá alakult át.

  ,,Ennek a cégnek alapvető feladata lett volna, hogy ne csak egyes programelemeket, városfejlesztési projekteket hajtson végre, hanem átfogó projektmenedzsmenttel foglalkozzon. Az önkormányzati támogatás - ami ehhez a céghez folyik évről évre - erre fel is jogosította volna és megteremtette az anyagi hátterét" - nyilatkozta a hírTV-nek a fideszes Hűvös László.

  A cég megalakulásakor a többi között a Szeged Biopolisz Fejlesztési Pólus program kidolgozását vállalta. A Gyurcsány Ferenc által megálmodott egészségipari innovációs projekt azonban nem valósult meg, pedig a program bejelentésekor az akkori fejlesztési kormánybiztos Bajnai Gordon uniós pénzeket is ígért. Az ellenzéki képviselők a Pólus Kft. működőképességét is megkérdőjelezik.

  ,,Elvégezhetné akár a pályázatírást, akár a projektmenedzsment feladatokat, a végrehajtás időszakában mégsem ez a cég szerepel, hanem külső szakértők, külső vállalkozások lépnek be a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég helyett" - mondta a hírTV-nek Juhász Gyula, fideszes önkormányzati képviselő.

  Juhász szerint az elmúlt két évben több közbeszerzési eljárás eredménye meglepően gyorsan született meg, az ellenzéki képviselő az sem tartja kizártnak, hogy a külsős pályázatíró cégek a városházáról kiszivárgó információkkal segítették a pályázókat. Az ügyről a Pólus Kft. és a város szocialista alpolgármestere sem nyilatkozott.

  (hírTV)”
 • 13. geza 2009. november 14. 09:03
  „http://www.biopolisz.hu/kuldetes_es_feladatok

  A BIOPOLISZ Kft. a tudományos élet szinte minden területér?l, így például az anyagtudományok, a biológiai tudományok, ezen belül a genomika, az élet-, diagnosztikai és orvostudományok, az energetika, a környezeti tudományok, továbbá a fizikai és kémiai tudományok, az információs és kommunikációs technológia, a nanotechnológia és a kutatási eszköz-fejlesztés szakterületeir?l is vállalja szellemi alkotások menedzselését. Ehhez a szakmai hátteret szakért?ink gondos megválasztása adja.

  A kulcsszó a menedzselés...”
 • 12. kishableany 2009. november 14. 08:26
  „az elgondolas jo, erdeke.

  azonban egyetertek Geza nevu hozzaszoloval, hogy a Biopolisz kft mit csinal ?
  az eleve piackepes inovacios teruleten aktiv cegeknek nem kell "tanacsadas", tehat a Bipolisz Kft szerepe es jovobeli fontossaga ketseges. Hacsak nem Geza elgondolasa a valos gyakorlat”
 • 11. barkzso 2009. november 13. 20:42
  „Még egy kis unió-s pénz a szoci-szadesz zsebekbe...”
 • 10. kertészke 2009. november 13. 15:45
  „Höhö, BIOPOLICE, az köllene néktök.”
 • 9. rozator 2009. november 13. 14:56
  „Gondoltamhogy nem mindenkinek tetszik ez sem.......”
 • 8. gróf 2009. november 13. 13:28
  „Mennyi munkahely lesz ez?”
 • 7. geza 2009. november 13. 12:47
  „Biopolisz:
  Adottak az eus pályázatok az egyetemeknek kutató laboroknak. Na e kettő közé épül be a Biopolisz Kft, pl tanácsadóként (valójában egy mondvacsinált dolog). A pénz útja kötött, és a tanácsadásokért leesik egy jópár % amit a megfelelő helyre visszajuttatnak.”
 • 6. sevenof9 2009. november 13. 12:27
  „indul a kombajn...várjá, nem kombajn...hulyitettek a melost...kampany,azaz. marketinggyogyszergyartas. az is egy szep uzlet,no,de esz nem koll hozza csak kesz atveres show.”
 • 5. kis_vakond 2009. november 13. 10:29
  „"A cél pedig a gyógyszergyártás, amelyre a szegedi Biopolisz program is épült - fogalmazott a helyszínen Szentgyörgyi Pál, a város gazdasági alpolgármestere."

  csak én nem látom, hogy ebben a dologban, akkor hol van a biopolisz konkrét programjához való illeszkedés, azért mert ua-on a területen ügyködnek, még nem illeszkednek össze. vagy valaki magyarázza már el, hogy akkor ebben mit fog csinálni a Biopolisz Kft, mint a biopolisz program koordinációját főleg ellátó, direkt erre létrejött vállalkozás?”
 • 4. cyt 2009. november 13. 10:18
  „Hat en eddig meg csak azt lattam, hogy az innovacios penzek mind reprezentaciora, magamutogatasra mentek el. Ez egyszeruen es magyarul fogalmazva - allamilag tamogatott pazarlas. Ujsagiroi nagyzas az a kitetel is, hogy "...A Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. átadta azt a Cserzy Mihály utcai inkubátorházat, amely a gyógyszeripar alapjául szolgál, és Kelet-Közép-Európa biotechnológiai központjává teheti a várost..." A gyogyszeriapar alapjaul a Richter, az Egis, es ehhez hasonlo cegek szolgalnak. A Godwill BK Kft. legfeljebb aladolgozoja ezeknek az oriasoknak. Nagy kar, hogy megint valakik erdeke miatt nem lehet egy valosagnak megfelelo, ertelmes cikket kapni ezekrol a kerdesekrol. Valoszinuleg azert nem, mert akkor valakik megint legkondicionalt iroda, titkarno, es vallalati auto nelkul maradnanak.”
 • 3. gubanc 2009. november 13. 09:56
  „Baja annak lesz, akinem érti mi az.”
 • 2. SP 2009. november 13. 09:42
  „Iparközpont nem az ipartelepen. Nem lesz ebből baj?”
 • 1. TUTI 2009. november 13. 09:18
  „"A Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. átadta azt a Cserzy Mihály utcai inkubátorházat, amely a gyógyszeripar alapjául szolgál, és Kelet-Közép-Európa biotechnológiai központjává teheti a várost."

  Legyen ugy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ellenzék mindig többet hiányzik

Csongrád megye - Mindenhol aktívabb a polgármestert segítő frakció, mint az ellenzéke – derült… Tovább olvasom