Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Félmilliárdból újítják fel a Szent István téri Móricz-házat

Jövő tavaszra helyreállítják a Szent István tér sarkán álló lepusztult szürke lakótömböt. Az idén kilencvenöt éves Móricz-ház kétszer cserélt gazdát az utóbbi hónapokban. Új tulajdonosai, miközben üzleteket, irodákat, lakásokat építtetnek, jó néhány meglepetéssel szembesülnek.
A szegedi önkormányzat tavaly nyáron adta el a Szent István tér és a Szent Mihály utcai sarkán álló lepusztult szürke műemlékpalotát 126 millió forintért a fővárosi székhelyű Metty Kft.-nek, felújítási kötelezettséggel. Az 1640 négyzetméter alapterületű házról a cég vezetője akkor elmondta: az aljába bankot terveznek, fölé lakásokat. Aztán csend borult az elhanyagolt szecessziós épületre. Átadták ősszel a felújított Szent István teret, nemrég a kispiacot is. Az ütött-kopott saroktömböt a minap vették birtokukba az építők.

A Szent Mihály utca 9. szám alatti Móricz-házat a budapesti székhelyű Első Magyar Beruházási Zrt. vásárolta meg a Metty Kft.-től, és külön céget alapított a felújítására Móricz-ház Kft. néven – tájékoztatott a részvénytársaság egyik név nélkül nyilatkozó vezetője. (A cég másik szegedi beruházásáról a napokban írtunk: a Gabona Transz Zrt.-nek építtet a Kálvária sugárúti ipari parkban két és fél milliárdért agrárfeldolgozó bázist.) A vételárral együtt félmilliárd forintot költenek a Móricz-házra. Eleget tesznek felújítási kötelezettségüknek, kívül-belül korszerűsítik a műemlékpalotát, eladásra. A korábban említett bankkal nem sikerült megállapodniuk, helyette alul három üzletet alakítanak ki, fölötte három irodát, három emeleten pedig kilenc lakást építenek. A tizenkét emeleti lakás, illetve iroda közül hét már elkelt.

Majolika jellemzi a mestert

Raichle József Ferenc (1869–1960) vajdasági építész, tervező mindössze öt éven át élt és dolgozott Szegeden 1907 és 1912 között, Lechner Ödön mellett az ő épületeit jellemzik leginkább a Zsolnay-majolikadíszek. Építésvezetője volt a Vörösmarty utcai iparkamara székháznak (később Bartók művelődési ház) és a rókusi templomnak. Ő tervezte a Schäffer-házat a Gyertyámos utca 4.-ben, a Vastagh-házat a Bercsényi utca 17.-ben, a kiskörúti Gróf-palotát, és saját családjának álmodta meg a mai Ságvári-gimnázium sarki tömbjét, amely az idén kapott műemléki védelmet. Szegedről elkerülve már csak katonai létesítményeket tervezett.

Szegediek dolgoznak a Móricz-ház rekonstrukcióján. A beruházó Hajós Tibor építész-tervezőt bízta meg, hogy az eredetileg 1910-ben Raichle József Ferenc által tervezett és két év alatt fölépített szecessziós ékszerdobozt újraélessze, a kiviteli munkákat a Ferroép Zrt. végzi. A renoválás kutatással kezdődött, sok a homályos részlet. Kérdéses például az egykori megrendelő személye, mert felmerül Móricz József posta- és távírdatiszt neve mellett bizonyos Faludié is, aki óvóhelyet rendezett be itt, sőt felbukkan a Pillich család nyoma is. Hajós Tibor elmondta, nem egyeznek a fennmaradt alaprajzok a megvalósult épületével, nem találták meg a homlokzat eredeti színét sem.

A földszintből alagsor lett, mert a teret föltöltötték, emiatt ha belépünk, lefelé vezet az út. Gázzal világítottak, megvannak a csövei, de a cserépkályháknak, amikkel fűtöttek, nyoma veszett. Akárcsak a liftnek, amit ugyan beterveztek és oda is szállítottak, de nem szereltek be. A szerkezetnek pedig a második világháború idején lába kelt. Az ötvenes években az ingatlankezelő vállalat kis bérlakásokra szabdalta a nagypolgári otthonokat, lemeszelték a színes falakat, bevakolták az eredeti homlokzatot, nem kímélve a majolikadíszítéseket sem. Ezeket állítja most vissza a Ferroép Zrt.

Eredeti nyomok híján a Móricz-ház külsejét Szögi László színdinamikai szakmérnök „sivatagi vörösben, leheletnyi sárgás árnyalattal" állapította meg. Nemesi Pál, a kivitelező vezérigazgatója elmondta, cserélik a borzasztóan lepusztult födémeket, a tetőt, eltüntetik a „lichthofokat", a cselédvécéket, hogy komfortos új lakásokat alakíthassanak ki – jövő március végére. Panorámaliftet szerelnek be, újragyártatják a homlokzati és kerámiadíszeket. Egyetlen kis belső szobát restaurálnak teljesen az irodák emeletén, ahol a legtöbb festett faldekoráció megmenthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi vasalóklub: van, aki forrón szereti

A vasaló mindent elsimít – állítják a Szegedi Extrémvasaló Klub tagjai, akik olyan helyeken… Tovább olvasom