Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Félmillióra büntették a sportrepülő pilótáját

Ötszázezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a pilótát, aki a múlt héten sportrepülőgépével a Tisza fölött nekiütközött egy magasfeszültségű távvezetéknek, majd sérült gépével átrepült Szeged fölött és kényszerleszállást hajtott végre a Bajai úti repülőtéren. Az ítélet jogerős.
Kováts Gábor a bíró előtt. Fotó: Segesvári Csaba
– A bíróság nem akar vészfilmekben látható jelenetekre utalni, de nyilvánvaló, hogy a baleset nagyon rosszul is végződhetett volna! Ön nem csak utasát és saját magát veszélyeztette, hanem, sérült gépével átrepülve a város felett, Szeged lakosságát is! A vészhelyzet többszöröződött! – indokolta a Szegedi Városi Bíróság bírója, Lakatos Zsolt a néhány perccel korábban kihirdetett ítéletet.

Akár egy év szabadságvesztésre is büntethette volna a bíróság Kováts Gábort, aki, mint azt megírtuk, július 11-én dél körül repülőgépével a Tisza fölött 200 kilométeres sebességgel nekiütközött egy magasfeszültségű távvezetéknek, majd a súlyosan sérült sportgéppel átrepülve Szeged fölött kényszerleszállást hajtott végre a Bajai úti repülőtéren.

A Szegedi Városi Ügyészség ügyésze, Szakács Judit légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat Kováts Gábor ellen. A férfi tapasztalt pilóta, jogosítványát 1974-ben szerezte meg, 1978 óta repül, azóta másodpilótaként a Malév járataival Európa valamennyi repülőterén megfordult. Kováts Gábor tegnap a bíróság előtt – megismételve rendőrségi vallomását – kijelentette: légi fotózás előkészülete miatt munkarepülést hajtott végre a Maros-torkolattól a belváros felé haladva a Tisza fölött, és csak későn vette észre a magasfeszültségű kábeleket. Megdöntötte a gép orrát, de az ütközést így sem tudta elkerülni, a gép függőleges vezérsíkja súlyosan megsérült. A járműben 4-5 millió forint, az elektromos vezetékben kétmillió forint kár keletkezett.

– Épeszű ember nem próbálkozik azzal, hogy a villamos vezeték alatt repüljön – cáfolta Kováts Gábor azt a feltételezést, mely szerint bravúroskodása vezetett a balesethez.

A pilóta a tárgyaláson elismerte, hogy utasa és ő is veszélyben volt, és bírói kérdésre válaszolva kijelentette: a közeli vízitelepen sportolókra és Szeged lakosságára is veszélyt jelenthetett. Ugyanakkor megjegyezte, az ütközést követően addig emelkedett, amíg nem látta meg a repteret, ahol végül sikeresen leszállt.

A bíróság, egyetértve a váddal, Kováts Gábort bűnösnek mondta ki és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az azonnal jogerőre emelkedett.

Kováts Gábor az ítélet kihirdetése után azt mondta, a baleset óta már repült, utasszállító gép másodpilótájaként 10 órát töltött a levegőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom