Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Felmondott az egyik fórumozó

Szeged - Csütörtökön vette fel utoljára a munkát az egyik szegedi pedagógus, aki egy nyilvános internetes fórumon a kollégáival folytatott csevegésben orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, illetve c-nek nevezte roma származású tanítványait – tudtuk meg az iskola igazgatójától, aki a távozó pedagógus és az intézmény jó hírének védelmében továbbra sem szeretné, ha megneveznénk az intézményt. A történtek miatt ombudsmani vizsgálat is indul.

A tanár szerdán még egy nap haladékot kért, hogy eldöntse, vállalja-e a fegyelmi vizsgálatot, vagy önként távozik. Csütörtökön az utóbbi megoldás mellett döntött, és beadta kérelmét, amelyben arra kérte az iskola vezetőjét, hogy közös megegyezéssel szüntesse meg közalkalmazotti jogviszonyát. Az igazgató ezt el is fogadta, így ebben az iskolában nem kell már lefolytatni a fegyelmi vizsgálatot. Az általános iskola most új nyelvtanárt keres, akinek az év végéig tudnak munkát adni. A távozó pedagógusnak ugyanis akkor mindenképpen lejárt volna a szerződése, hiszen egy gyesen lévő tanárt helyettesített az iskolában.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a volt Móra-iskola egykori tanárai nyilvános internetes fórumon minősíthetetlen stílusban beszéltek roma származású tanítványaikról. Olyan pedagógusok, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy mentorként segítsék tovább a szegregáció miatt bezárt iskola diákjait. Ezért az önkormányzat fegyelmi vizsgálatot kért azokban az általános iskolákban, amelyekben a fórumozó volt mórás tanárok dolgoznak.

Ombudsmani vizsgálat

A történtek miatt vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa is. Aáry-Tamás Lajos elmondta: azt kívánja megvizsgálni, hogyan történhetett, hogy éppen azok a tanárok viszonyulnak a roma gyerekekhez ilyen módon, akik tudomása szerint részt vettek abban az együttes munkában, amit a szegedi önkormányzat azért kezdeményezett, hogy ne alakuljanak ki roma gettók, elkülönült iskolák.

Hangsúlyozta: súlyos vétket követtek el a pedagógusok. Ha nem bírják ki, hogy ilyen jelzőkkel illesék ezeket a gyerekeket és családjaikat, akkor nem kell tanárnak menni, "el kell menni erről a pályáról" - fűzte hozzá. Aáry-Tamás Lajos azt mondta, hogy praxisa során még nem találkozott pedagógusok részéről ennyire otromba, durva szóhasználattal, mint amivel most a roma diákokat illették. Mint megjegyezte: a tanárokat alkalmazó iskolák fenntartói már elindították a fegyelmi vizsgálatokat, és nagyon bízik benne, hogy a szankciók az elkövetés súlyának megfelelőek lesznek. Az ő vizsgálata figyelemfelhívás is, hogy mit is jelent a közszolgálat - mondta.

"A közoktatás közpénzekből működtetett közszolgáltatás. A pedagógusok közszolgák, akiknek elsődleges kötelezettsége, hogy többoldalúan, tárgyilagosan oktassák, neveljék a diákokat. Közszolgaként vállalniuk kell azt, hogy ha az oktatás területén valamilyen feszültség jelentkezik, akkor ennek kezelésében részt vesznek" - fejtette ki a biztos.

Olvasóink írták

196 hozzászólás
 • 196. gyufika 2008. október 29. 08:56
  „szoval ha a tanárok zárt oldalon folytatták volna a beszélgetést akkor nem lenne nyitott a téma!Az hogy milyen állásponton vagyunk a romákkal szemben sajnos még sokáig nem leszpublikus mivel a magyart lehet szidalmazni de őket védi a törvény!Tény hogy azzal a sok lehetőséggel élniük kéne,nempedig csak és kizárólag visszaélni!Egy tanár viszont ezt nem engedheti meg magának!Különben meg a mostani tanárokról sokáig beszélgethetnénk mert nemigazán hasonlitanak annó az olyan tanárokhoz akik az én korosztályomat tanitották.Ők ténylegesen neveltek tanitottak tiszteletre becsületre és a tananyagot álmunkba is fujtuk!Hát erről ennyit!!!”
 • 195. Optimista 2008. október 28. 19:13
  „Elvtársak! Cigó imádok!Kamposorru libek!
  Gyertek el PÁTKÁRA lakni,majd megtudjátok ennek a "kellemes" kisebbség minden előnyét. Lassan az utcára sem mer kimenni a magyarember.”
 • 194. ex Gabriel 2008. október 23. 18:10
  „Kedves Thomassine! Igen elfogadom az álláspontodat, végülis igazad van, de azért azt te is beláthatod hogy mindenkinek lehet véleménye ilyen vagy olyan!. sajna nekem személy szerint a cigánysággal kapcsolatban nem sok pozitiv élményem van, bár lehet hogy csak én látom rosszul öket! üdv: ex Gabriel”
 • 193. Thomassine 2008. október 23. 07:12
  „Kedves ex Gabriel!

  Vannak jogok, természetesen. Csak vannak olyan munkák is ahol igenis a hivatásnak felül kell emelkednie a szólásszabadságon, mert ha nem, akkor nem kell ezt a hivatást választani.
  Mint ahogy a nővér sem szidalmazhat egy alkoholistát amikor tisztába kell tennie, úgy a pedagógus sem viselkedhet így a diákjával.
  Ha egy ember nem bírja a vért, ne menjen az egészségügybe dolgozni. Aki pedig nem bírja a romákat, az ne menjen humán állást betölteni. És akkor azt szidalmaz baráti körben akit akar. Bizonyos munkák során nem lehet "pofára" dolgozni, mert ha történetesen a te gyerekedet nem bírná egy pedagógus, bizonyára nem az jutna eszedbe, hogy ő csak véleményt fejez ki, hanem fel lennél háborodva. Ennyi.”
 • 192. ex Gabriel 2008. október 22. 23:48
  „Csak egy kérdés! a fent nevezett pedagogusokat nem illeti meg a legalapvetö alkotmányos joguk? név szerint a "szabad vélemény nyilvánitás joga"!? ugy mellékesen ők egymás közt egy zárt internetes portálon és nem nyilvánosan mondták el a véleményüket egymásnak és ehhez joguk van ugygondolom, az inditson eljárást ellenük aki megvan elégedve a cigányság céljaival és törekvéseivel.! Szerintem nem sok ember van ilyen és olyan sem aki még nem cigányozott.”
 • 191. lolaszeged 2008. október 20. 20:50
  „188

  Hozod a szinvonalat, ilyen egy "magyar ember"..joizueket frocsogtok itt, el sem tudjatok azt fogadni, aki nem all kozetek ciganyozni.”
 • 190. Segítsük őket !!!!!!! 2008. október 20. 11:01
  „Lengyelországi cigány gúnyosan vigyorog Britannián

  Daniel Sanderson által, 11/05/2008 A HARÁCSOLÓ cigány anya aki 13 éves lányát adja FÉRJHEZ, két ujját emeli Britanniára és fogadja: "nem érdekel mik az értékeid".

  Önelégült Renata Gural - aki nem fizet ALBÉRLETET s nem járatja öt gyermekét ISKOLÁBA - hozzátette: "nem érdekel ki mit gondol.

  "Én döntöm el mikor elég idős a lányom a házassághoz."

  Múlt héten említettük miként voltak elborzadva gyermekvédő szervezetek mikor Renata lánya, Bozena hozzá ment egy 14 éves fiúhoz egy titkos lengyelországi cigány szertartáson Kelet Londonban.

  De Renatát, ki nem tanult meg angolul itt tartózkodásának két éve alatt és a baba-arcú menyasszonyt használja tolmácsként, nem érdekli...

  Megkerestük egy bérelt két-hálószobás, teraszos háznál Kelet Hamban, mely neki és TIZENNÉGY rokonának ad otthont, férjével és öt gyermekükkel együtt, kiket segélyekből nevelnek.

  Renata, 31, ki dohányzik és iszik, annak ellenére hogy HATODIK gyermekével állapotos, dicsekszik: "tizennégy évesen mentem férjhez egy ilyen szertartáson - és nem okozott nekem semmi bajt."

  Kultúra

  Folytatja: "csak mert Britanniában élek még nem azt jelenti hogy úgy kéne viselkedjek ahogy ti mind jónak látjátok. Úgy élem az életem ahogy akarom, beleértve azt is hogyan nevelem a gyerekeimet.

  "Nem érdekel mit gondolnak a szomszédok, vagy szociális alkalmazottak. Nem az én bajom hogy az itteni emberek nem értik a mi kultúránkat és értékeinket."

  Ezek az "értékek" a jövő hónapban bíróság elé juttatják őt a lakbér hátralék miatt mert nem fizet semennyit amíg nem kapja a lakbérpótlékot. De a kétségbeesett háziúr elmondta nekünk, hogy nem tölti ki az elé rakott papírokat a kézbesítéshez, mert nem érti őket.

  Mindeközben a vad ivadékai terrorizálják az utcát süketítő ZENÉT játszva a nap minden órájában, SZEMETET dobálva a szomszédok kertjeibe és LEKÖPKÖDVE az ablakaikat.

  De az új menyasszony Bozena - kinek apró négy lábnyi termete (kb. 120 cm) és hármas cipőmérete alapján nem néz ki többnek tíznél - azt mondja nekünk "igazán boldog" volt. Hozzáteszi: "életemben először igazi felnőttnek érzem magam. Előtte csak kis gyerek voltam és aztán hírtelen itt vagyok - megházasodva. Ez minden lány álma, nem?"

  Bezoval - egy családi barát fia - először hét évesen találkozott. Három év múlva megállapodtak az apáik.

  Bozena mondja: "mire Bezo bejött a szobámba megkérni a kezem, már minden el volt döntve családjaink által. Nem volt visszaút. A családom kb. 600 fontot (206.304 ft. a fordítás idejében) adott az esküvői ruhámra. Ezután elmentem a fodrászhoz ahol megcsinálták a hajam hogy kicsit idősebbnek tűnjek. Nagyon izgatott voltam."

  Házasságának napján - Április 28 - apjának, Edwardnak ütött-kopott Vauxhall Vectrájával szállították a Central fogadóba közel Nyugat Ham Upton Parkjához.

  Zárt redőnyök mögött, körülbelül 150 vendég nézte ahogy egy közösségi vezető összeköti a gyerekpár kezeit egy hagyományos Lengyel Római házassági szertartáson.

  Renata hangsúlyozza, a fiatal pár nem élt szexuális életet, ahogy az szokás, előző éjjel, és állítja nem is fogja engedni amíg Borenza nem tölti be a tizennyolcat. A menyasszony és vőlegény hajnali ötkor hagyták el a lakodalmat oly italos állapotban hogy Bezo BETEG lett az utcán.

  Házasságukat nem fogadja el a Brit törvény de egy lengyel öreg elmondta hogy gyerekházasságok gyakoriak a romák között hazájában. Otton Hulacki, 86, Wight Sziget Lengyel Közösségének elnöke, hozzátette: "a cigányoknak vannak efféle szertartásaik."

  Lárma

  Bezo most azt szeretné hogy Bozena költözzön hozzá és szüleihez két mérfölddel odébb Minor Parkba. Ő viszont szeretné ha náluk maradnának mert hiányozna neki anyukája "nagyon is".

  Amint a "friss házasok" lesétáltak az utcán kéz a kézben, a vőlegény Bezo veszekedni kezdett egy rivális "banda" három tagjával.

  Néztük amint a tinédzser leszaladt az útról és csúnya verekedésbe keverte magát.

  Bozena könnyes kérelme ellenére, hogy hagyja abba, ő csak ütlegelte az ellenfele fejét míg egy középkorú férfi oda nem sietett és el nem húzta onnan. Perceken belül rendőrök érkeztek Renata háza elé de senkit sem tartóztattak le.

  Szomszédok, túl rémültek hogy nevüket vállalják, a Guralokat mint "család a pokolból" írták körül. Elmondták, mikor szociális munkások látogatták meg a házat múlt hónapban, Renata bereteszelte az ajtót és elbújt a konyhában a gyerekekkel.

  Egy szomszéd megjegyezte: "Mindenki errefelé imádkozik hogy kilakoltassák őket. Ők egy rémálom."

  Ami a megházasodott gyereket illeti, anyja állítja hogy nincs rá hatással a "házas" állapota. Renata hozzáteszi: "Bozena nem vált felnőtté. Nem okozott neki maradandó sérülést. Ő is még mindig olyan mint minden más kislány."

  Minden más kislány akinek férje van, legalábbis...”
 • 189. Szenes-Szemü 2008. október 19. 10:59
  „Ha én pedagógus lennék már régen nem foglalkoznék a kátrányosok sorsával , magyar pedagógus fog tönkremenni szellemileg, mileőtt honfitársaink bele nem gyagyulnak a cigó kérdésbe jobb ha távoznak a pályáról , vannak falvak ahol tárt karokkal várják őket , s tudják értékelni munkásságukat.Az ungodron meg a bungodrom , a csavargok üzeletelek anyudi nyócassal , jövök megyek kolumpár vezetők problémája legyen a szenes kérdés, ne a magyar emberé, 1 ft-ot se nekik, ELÉGVOLT dolgozzanak küzdjenek meg ha élni akarnak, vagy pusztulni fognak.”
 • 188. mindenki 2008. október 18. 23:05
  „nyalja kia seggem az ombudsman is aki ezzel az ügyel foglakozik.kinyalják a seggüket ,a mi pézünkböl élösködnek azt még ök reklomálnak,na pusztuljanak már a tetves gecik,persze tisztelet a kivételnek mert van 1-2.de a töbire az vonatkozik hogy 1 sor cigány 1 sor tüz.vagy nyugodtan megvárhatjuk amig lassan mi leszünk a kissebség azt akkor már mind 1 mit csinálnak a magyarral leszarják igy is ugy is mert a törvény is velük lesznek mint most is.”
 • 187. ja 2008. október 18. 21:51
  „181.részére -ha foglalt a név be sem enged a rendszer léptetni!!!!!!
  ha-ha-ha...Kiírja ,hogy "kérem adja meg a nevét!"”
 • 186. West Hungary 2008. október 18. 17:44
  „RE: 178 zsuruc

  :)
  Asszem sikerült megváltoztatnod a bennem kialakult világképet.
  ...
  Néha azért ha elgondolkodsz tudod te is, hogy nagyon ocska vagy ugye?

  Szép napot!”
 • 185. Takker 2008. október 18. 16:09
  „183. hozzászólás Kovács György 2008.10.18. 11:53

  Ezt én némi fenntartásokkal kezelném:"akik a cigányság azon részét ismerik, akik beilleszkedtek a közösségekbe"
  nem vagyok benne biztos, hogy ismernek ilyenket. igazából sztem ők szarják le a legjobban, felveszik a súlyos pénzeket és annyi. Ezekenk teljesen mind1, hogy a cigányok beilleszkednek vagy sem. Illetve amíg nem, addig ezeknek megvan a jól fizető állásuk. A cigányság legnagyobb ellensége a saját vezetőik, meg ezek az úgynevezett fajvédő férgek.”
 • 184. Takker 2008. október 18. 16:02
  „zsuruc.info, ez ám a honlap. ennyire igénytelen szarér képesek vagytok kifizetni a domain éves díját?:D 5 forintot nem ér az egész:D
  szépen húzz fel az otthoni szgépedre egy jó kis Apache-t, ezt költöztesd át oda, aztán "cikkezz" meg olvasgasd a haverjaiddal, nagyobb közönsége ennek úgysem lesz...

  amúgymeg zsuruc, te egy ritka szar alak vagy. vagy teljességgel fogalmatlan. Volt aki összeszedett több kérdést is, nem volt rest tételesen felsorolni, erre tételes választ illik adni. tudod ez olyan, mitn mikor bemész törivizsgára: "Rózsák háborúja - Ja hát az már le van írva sok könyvben, elolvasható. " átment? vagy az olvasásal/szövegértéssel is gondok vannak?”
 • 183. Kovács György 2008. október 18. 11:53
  „Tulajdonképpen nem tudom megérteni a kollégákat, nem hiszem, hogy a szóhasználattal negatívan közelítettek volna a gyerekekhez.
  A másik amit nem értek, olyanok mondják meg, hogy miként kell velük foglalkozni, akik a cigányság azon részét ismerik, akik beilleszkedtek a közösségekbe. Nem belőlük kellene kiindulni, hanem azokkal kellene foglalkozni, akik semmiféle hajlandóságot nem mutat a változtatásra, az általánosan elfogadott normák szerinti életre.
  Továbbá nehezményezem azt is, hogy integrációra hivatkozva a gyerekeket ide-oda helyezik, az érintettek megkérdezése nélkül.
  Valamint deszegregáció, integráció stb. címmel tartott előadásokra, kampányokra kiadott pénzek/nem kevés!/ lehet jobban hasznosulnának, ha az illető területen valóban gyerekekkel dolgozókat megkérdeznék hogyan hasznosulna jobban az a pénz. Nem nagy pénzekért szakértenének, illetve szaktanácsot osztanának az illető területet szakirodalomból és olvasmányokból ismerő emberek.
  Tisztelettel: Kovács György/tanító/”
 • 182. ci(Zsuruc)ka 2008. október 18. 09:43
  „zsuruc egy kis idióta 4x4 -es padlásáról irogat ,szeged mellet egy halászkunyhóban , feltalálta a kurva ország megmentése receptjét :D:D.d majd mikor hátulról belévágják a nagykést akkor az lesz az övé és meg is érdemli :)heheheheeh”
 • 181. magda 2008. október 18. 08:58
  „MAGDA/174-es/! Hagyd abba a magdázást,válassz másik nevet,mert ez a név foglalt! /Magdolna/”
 • 180. Ki a faszom ez a zsuruc???? 2008. október 18. 01:55
  „Zsuruc, te hazaáruló kis majom. Véded ezeket a vadakat? Talán te is abból a fajból vagy?? Menj ebböl az országból. Neked is jobb lesz , illetve nekünk is. Tönkre tettétek a közbiztonságot. Mindenki a fajtátoktól fél. Amugy meg cigányok a suttyók, kkor miért is nem lehet azt mondni , hogz cigó?? Szégyenlitek a fajtátokat? Integrálodjatok be a Magyarok közé. Tanuljatok és nem lesz semmi gond. Dolgozzatok. Ne legyetek élösködök, mert akkor ki lesztek irtva. Minden élösködöt irtanak. Kit elöbb , kit utobb, de eljön az ideje..”
 • 179. Allitolag.... 2008. október 18. 01:26
  „....Bormann, a 2.-ik vilaghaboru utan, mert mivel soha nem talaltak meg,--nos ö allitolag ma Braziliaban el, nyugdijas.
  Az 1960-as evekben kidolgozott egy orszagos tervet, nemet alapossaggal, a cime:

  "Az Amazonas-melletti indianok teljes kiirtasa".

  Nem tudom, hol olvastam, de hihetönek tartom!”
 • 178. zsuruc 2008. október 18. 00:55
  „176. hozzászólás West Hungary 2008.10.17. 22:55

  Ha eddig nem fogtad fel - rengeteg hozzászólás volt, amelyekben benne vannak a válaszok -, akkor már olyan mélyen beégette az agyadba a kuruc a válaszokat, hogy csak a 20000V égetné ki onnan.

  A demagóg kérdésekre kérj választ tóth petikétől!”
 • 177. Ukuku 2008. október 18. 00:12
  „A kecsketej engem is érdekelne.”
196 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három év börtön a szegedi zsarolónak

Szeged - Helybenhagyta az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét csütörtökön a Szegedi… Tovább olvasom