Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Felmondták a kollektív szerződést a Paprikánál

A Szegedi Paprika Rt. július közepén felmondta a társaságnál érvényes kollektív szerződést. Információink szerint a cég szeretett volna rendszeres szombati műszakot bevezetni, de nem sikerült megállapodni dolgozók képviselőivel. A szakszervezeti bizottság, közösen a Húsipari Dolgozók Szakszervezetével (HDSZ), tegnap Szegeden, a Pick-klubban ismertette álláspontjukat.
A kilencvennapos felmondási idő végéig, október közepéig még hatályban lévő kollektív szerződés szerint hétvégén csak rendkívüli munkarendben lehet dolgoztatni, amiért másfélszeres bér jár – tudtuk meg a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-hez közelálló forrásból. Bartos András vezérigazgató nem kívánt lapunknak nyilatkozni. A menedzsment ezen a gyakorlaton akart volna változtatni, mivel „nem lehet rendszeresen rendkívüli munkavégzést elrendelni, márpedig a kollektív szerződés értelmében a szombati annak számítana".

A cégvezetés szerint hat hónapja próbálják meggyőzni a szakszervezetet, hogy mivel most „jól megy" a közel 300 főt foglalkoztató vállalatnak, dolgozzanak egy héten hat napot, a következőképpen: aki szombaton áll műszakba, hétfőn, aki hétfőn dolgozik, szombaton vegye ki a pihenőnapját. Szombatonként tehát mindig csak a dolgozók fele lenne bent a munkahelyén. „Nem a másfélszeres bérpótlékot sajnáljuk" – szögezték le információink szerint a vezetők.

Kapuvári József, a HDSZ elnöke viszont a kollektív szerződés felmondását fenyegetésként értékeli, amely – mint fogalmazott – nem jó kiindulópont a tárgyalások folytatásához. Báló Zsuzsannával, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. szakszervezeti bizottságának elnökével közösen mondták el a tegnapi sajtótájékoztatón: egyértelműen arról van szó, hogy a dolgozók mondjanak le a szombati másfélszeres bérükről.

Felszólítják az igazgatót, vonja vissza a kollektív szerződés felmondását és ezt követően tárgyaljanak az új szövegről. Szerintük különben még 9 hónapig érvényes a megállapodás. Arra a kérdésre, mi történik, ha nincs egy cégnél kollektív szerződés, mindkét fél azt válaszolta: akkor a munkarendet a munkáltató szabhatja meg.

Bartos András állítólag név nélküli szavazással szondáztatta meg a dolgozókat. A végeredmény: 75 százalék az új tervek mellé állt. A szavazás ezen módját a szakszervezet sérelmezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom