Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Féloldali arcidegbénulás

Fokozatosan hosszabbodnak az éjszakák, a hőmérő higanyszála lejjebb-lejjebb süllyed – egyre hidegebb van. Nehezen szokjuk meg a hőmérséklet-változást, könnyebben megfázunk.

Különösen a fedetlen homlokunk, arcunk fázik, és ki van téve a süvítő szél és a huzat ártalmának.(Természetesen nem csak télen érheti arcunkat tartósabb huzat.) Ezeknek a külső körülményeknek is következménye lehet a féloldali arcidegbénulás, amely hirtelen, órák alatt alakul ki, és mindig csak az egyik oldalon. A féloldali arcizomzat gyengeségét megelőzheti az azonos oldali fül mögötti fájdalom, a fül pattogása. Az érintett arcfél elsimul, súlyosabb esetben az érintett szemrés tágabb, részlegesen vagy teljesen nehezített a szemhéjzárás, és elmaradhat ezen az oldalon a homlokráncolás is. Kísérő tünet lehet még hallászavar, könnyezés, ízérzészavar, fokozott nyálfolyás. A szavak formálása is gondot okoz, a beszéd rosszabbul érthető. Ez a Bell-féle paresis vagy környéki arcidegbénulás. Oka legtöbbször az arcideg gyulladása, melyet a hideghatás, esetleg vírusfertőzés okoz, de koponyaalapi törésnek is lehet a következménye. Az idegkárosodás mértéke meghatározhatja a betegség kimenetelét. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljunk ilyenkor, mert az időben adott gyógyszeres terápia, elektromos fizioterápiás kezelés a betegséget visszafordíthatja. Minél később kezdődik a kezelés, annál kevesebb az esélye a teljes gyógyulásnak. Még a sürgősen megkezdett terápia mellett is fennmaradhatnak maradványtünetek attól függően, hogy az ideg mely szakaszát érinti a kóros folyamat.
Azonkívül, hogy az arc elferdülése kozmetikai-esztétikai problémát jelent, a szemhéjzáródási képtelensége a szem kiszáradásához vezethet. Ezt a gyógyszertárban recept nélkül kapható műkönny alkalmazásával előzhetjük meg. Ha azonban a javulás 6-12 hónap alatt sem következik be, a szemrés műtéti szűkítése is szükségessé válhat.
A gyengült arcizomzat miatt a táplálkozás is nehezített, a folyadék kicsorog a beteg szájából.
Tekintettel arra, hogy az agyi keringészavar vagy agyállományi vérzés is általában hirtelen jelentkező féloldali bénulásos tünetekkel jár, nagyon fontos, hogy az arc egyoldali elgyengülése esetén haladéktalanul forduljunk ideggyógyászhoz. Az orvos a két – merőben más eredetű és más kezelést igénylő – betegséget el tudja különíteni, és a kezelést is mihamarabb elrendelheti.

Dr. Avramov Katalin
neurológus, pszichiáter
Park Egészségközpont
Az arcidegbénulás kísérő tünete a könnyezés
Illusztráció:MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A paranoia kora: a magányos városi élet és a stressz

A 21. század eleje kezd a paranoia korává válni, állítja egy brit vezető pszichiáter. Dr. Daniel… Tovább olvasom