Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Félresértett szavak

Szeged - A színpadon is kipróbálja magát Jagos István Róbert költő: május 18-án, szerdán 19.30-kor mutatják be új darabját, a Félresértett szavakat a Szegedi Pinceszínházban. A versekből szőtt művet az Ad Hoc Kör játssza.
Jagos István Róbert örök témát dolgoz fel a Félresértett szavakban: a kétszereplős kamaradarab a verseken keresztül jeleníti meg férfi és nő viszonyának éteri magasságait és pokoli mélységeit. – A Félresértett szavak 2012-ben jelent meg mint verseskötet, és két év múlva álltam neki színpadra vinni – meséli a szerző. – Ezek a legőszintébb szövegeim, mind rólam szól, így a főszereplő az én alteregóm.

A költőt Spitzer Jenő jeleníti meg, aki negyedik éve tagja a Szegedi Egyetemi Színház társulatának. – A szerző úgy keresett meg, hogy velem képzelte el a darabot, ami megtisztelő és lelkesítő egyszerre – beszél a kezdetekről Jenő. – Verssel dolgozni egyszerre nehéz és kiváltságos, ráadásul ez az első alkalom, amikor csak ketten visszük az előadást a vállunkon. Az igazán embert próbáló feladat, hogy őszintén, lelkileg kihozzam magamból a költő érzelmeit. Nem tudom elengedni a szerepemet, amikor próbák után hazamegyek.
_%
Rupáner Ágnes%_, a Félresértett szavak nagybetűs Nője is megerősítheti: nem tud a bevásárlólistán vagy a másnapi ebéden gondolkozni azután, hogy a Halál angyalát játszotta.
 

– Már elsőre megtetszett a szerep, sok arcomat megmutathatom benne. Négy különböző karaktert játszok el, a saját személyiségemből, tapasztalataimból építem fel őket. Meg kell találnom magamban az inkább eltitkolni kívánt kegyetlenséget, iróniát, halálközeli élményt. A kedvenc részem a darabban, amikor pincérnőből átváltozom a Halál angyalává, és meglátom Jenő szemében a rémületet!

A rendező, Lipták László első szava a versekre az volt, hogy beteg – ami nála a megszokottól eltérőt jelenti. Épp ezért tetszett meg neki azonnal.

– A színpadi megjelenítés során az érzelmi szélsőségekbe kapaszkodtunk bele – magyarázza. – Ebben partnerek a szereplők, Géczi Gergő, a zeneszerzőnk és a táncosok is. Ahogy haladunk előre a próbákkal, úgy tűnnek el a magánéletből hozott gátak Ágiból és Jenőből, egyre színesebben játszanak.

Noha a szerző szerint nem kell versnek tekinteni a szöveget, mégis idő kellett ahhoz, hogy a képszerű mondanivaló megnyíljon a színészeknek. Jenőnek több hónapba telt, mire megtalálta magát a karakterében, és most már arra kíváncsi, mit fog hazavinni a néző az előadásról. A Félresértett szavakat május 19-én is játsszák a Pinceszínházban, és tervezik a további fellépéseket Algyőn és Hódmezővásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden teher Emmára hárul

Minden teher Emmára hárul
A lakások egyharmadában csak egy ember lakik Magyarországon - állapította meg a KSH. Tovább olvasom