Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Félrevezető a Dégáz fogyasztóknak szóló tájékoztatója

A Magyar Energia Hivatalhoz fordult egy szegedi férfi, azt kifogásolva, ahogyan a Dégáz Zrt. az éves elszámolásra való átállást kezelte és kommunikálta. A hivatal igazat adott neki.
Helyt adott egy Dégáz Zrt.-vel szembeni szegedi panasznak a Magyar Energia Hivatal. Mint arról korábban már beszámoltunk, Kónya Ferenc azt kifogásolta, hogy a szolgáltató ez év májusától évente olvassa le a gázmérőket. Választható ugyan a havi diktálás is, de Kónya a Dégáz ezzel kapcsolatos kitételét – ha két egymást követő hónapban nem diktál fogyasztást, automatikusan átsorolják az éves elszámolók sorába – elfogadhatatlannak találta. A férfi nyáron nem használ gázt, így nem biztos, hogy eszébe jut a leolvasás, bediktálás. Nem értett egyet az ügyintézés módjával sem. Szerinte a fentiek szerződésmódosítást jelentenek, amelyet a Dégáz egyoldalúan nem tehetne meg.

Szerződésmódosításkor ugyanis lehetőséget kell biztosítani a felek eltérő véleményének rögzítésére. A nyilatkozaton viszont csak az ügyfél aláírásának, adatainak van helye. A férfi a cég ügyfélszolgálatától telefonon nem kapott érdemi választ, ezért személyesen kereste fel a szolgáltató egyik munkatársát, aki egyedi szerződést ajánlott az elégedetlen ügyfélnek.

Kónya Ferenc szerint azonban ez nem megoldás, hiszen nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy külön, személyre szabott szerződést kössön a Dégázzal. Ezért a férfi a Magyar Energia Hivatalhoz fordult. A hivatal Kónya Ferenc panaszának helyt adott. Az indoklásban többek között ez áll: „a hivatal megvizsgálta a fogyasztónak küldött általános és névre szóló tájékoztatót, melyek alapján a fogyasztó felvetéseivel egyetért."

A Dégáz nem válaszol

Természetesen szerettük volna megismerni a Dégáz Zrt. álláspontját is. A cég kommunikációért felelős munkatársa azonban nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre. A hallgatás nem meglepő, tavasszal ugyanezen ügy kapcsán kerestük a Dégázt, de a szolgáltató akkor sem reagált lapunk kérdéseire.


 

Kijelenti azt is: az általános tájékoztatóban félrevezető és ellentmondásos információk szerepelnek. A fogyasztóknak küldött levél egyik oldalának – a Dégáz 2006 tavaszától minden fogyasztóját az éves elszámoló kategóriába sorolja át – ellentmond a másik oldal kisbetűs szövege – a fogyasztó dönthet másképp is. Az energia hivatal kimondja azt is, hogy a szolgáltató önkényesen nem változtathatja meg a fogyasztóval kötött kétoldalú szerződést.

A panasz ugyan jogosnak találtatott, de kötelezést a hivatal nem állapított meg. Az indoklás szerint azért, mert a tájékoztató levél csak egyszeri információ volt, és végül is tartalmazta a havi elszámolás lehetőségét is.
Azoknak, akik eddig csak magukban elégedetlenkedtek, marad tehát az egyedi szerződés – most már a hivatal véleményének ismeretében, vagy az ellentmondó információkat tartalmazó tájékoztató levél értelmezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei tiszti főorvos csontját törte az üldözésben

Kalandosan ért véget a szegedi Kovács Ferenc spanyolországi nyaralása. A megyei tiszti főorvos… Tovább olvasom