Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Felszámolják a bűzölgő szeméttelepeket

Szegeden és harminckét településen a megyében az év végéig közel hárommilliárd forintból felszámolják a bűzölgő szeméttelepeket. A nemzeti parkok közelében jól szigetelő réteggel kell letakarni a szemetet, máshol elegendő az egy méter vastagságú föld is. Balástyán a lakók még mindig maguk szállítják a telepre a hulladékot.
Balástyán hegyekben áll a szemét. Berta József telepőr (jobbról) számlát állít ki Kordás Sándornak, aki ötszáz forintot fizetett az utánfutónyi szemét elhelyezéséért. Fotó: Karnok Csaba
Utánfutónyi szemetét Kordás Sándor ötszáz forintért önthette le a balástyai hagyományos lerakóban. Az önkormányzat évente egymillió forintért egyengetteti el a szeméthegyet – tudtuk meg Berta József telepőrtől, aki örül, hogy még nem zárt be a telep, mert így legalább van munkája.

Feldolgozzák, komposztálják

Nemcsak Balástyán, de a legtöbb Csongrád megyei településen még mindig a régi, elavult szeméttelepekre hordják a lakók a feleslegessé vált tárgyakat, szerves hulladékokat. A bűz elárasztja a határt, a veszélyes anyagok a talajba szivárognak, s ha a talajvízzel is érintkeznek nagy károkat okoznak. Az effajta környezetszennyezésnek azonban vége: az uniós előírások szerint minimálisra kell csökkenteni a lerakást, a szelektíven gyűjtött hulladék döntő hányadát hasznosítani kell a jövőben. Ehhez térségi kezelőrendszerek kiépítése szükséges.

– Konténerekben kell tárolni a válogatva gyűjtött hulladékokat, korszerű szállító járművekre, válogató- és feldolgozóüzemekre van szükség, komposztálókat kell kialakítani a szerves hulladékoknak – mondta Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója. A megmaradt, hasznosíthatatlan hulladékok befogadására megfelelő védelemmel ellátott korszerű depóniákat kell létrehozni.

3 milliárd, 32 település

Szeged regionális hulladékgazdálkodási programjához harminckét település csatlakozott: többek között közel hárommilliárd forintból valósítják meg a szeméttelepek környezeti állapotának helyreállítását, rekultivációját az év végéig. Vizek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok közelében teljes szigetelésre van szükség és nem fogadják el az agyagot, mint a talajt jól szigetelő réteget. Ha a szigetelés nem oldható meg, akár a hulladék elszállítását is elrendelhetik – hallottuk Hornyák Margittól, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hulladékgazdálkodási és technológiai főosztály vezetőjétől.

Kevésbé érzékeny helyeken elegendő a lerakó tájba illesztése: a szeméttelepet egy méter vastag földdel letakarják és beültetik fűvel, fával. Erre várnak többek között Balástyán is, de az őrzött telepre veszélyes hulladék nem kerülhet be – jelentette ki Újvári László polgármester. Elismerte: a felszámolásnál nagy gondot okoz majd a rengeteg fólia, egyelőre nem tudni, mi lesz majd ezekkel az anyagokkal.

A régi telepeket is ellenőrzik

Makón viszont a Földeáki úton már hat éve megépült egy korszerű regionális hulladéklerakó, a régi telepet bezárták, de a rekultivációt ezután kezdik el. Huszárik Helga önkormányzati környezetvédelmi referens elmondta: előkészítés alatt van a kármentesítés, előrehaladott tárgyalást folytatnak a délkelet-alföldi hulladékgazdálkodási projekt orosházi központjával. Elvileg sokkal jobb helyzetben van Újszentiván és Sándorfalva: mindkét helyen tíz évvel ezelőtt megszüntették az illegális szemétlerakót, hulladékudvart létesítettek, majd elkezdték a szelektív hulladékgyűjtést is. Újszentivánon ingatlanokat jelöltek ki, míg Sándorfalván Tüzép működik a szemétlerakó helyén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom