Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Felszámolják a szegedi romatelepet

Szeged - Felszámolják a Cserepes sori romatelepet, ahol több mint háromszázan élnek. Az itt lakókat Szeged különböző részein helyezik el. A költözésnek feltétele van: nem lehet lakbérhátraléka és közműdíjtartozása annak, aki menekülni akar a Cserepesről.
A szegedi önkormányzat 2008-ban fogadta el az antiszegregációs tervet, amelynek hangsúlyos eleme a Cserepes sori romatelep 2029-ig történő felszámolása. A tervek szerint évente két lakást kiürít a város. A Cserepes sori romatelep 64 lakásából 44 önkormányzati tulajdonú, de a romaintegrációs terv érinti a magántulajdonú lakásokat is. Solymos László alpolgármester elmondta: céljuk, hogy a cigányok ne elszigetelten éljenek rossz körülmények között, hanem próbáljanak beilleszkedni a társadalomba az új helyükön. Ez volt a vezérlőelv a Kolozsvári téri Móra-iskola megszüntetésénél is.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szerdai Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

343 hozzászólás
 • 343. szilléri 2010. július 25. 11:02
  „A tüntetésen (2:30 körül) Czirok Péter is látható, a Mohácsi-klán szegedi jobbkeze, iskolabezárató, kamu-rokkantnyugger, véresszájú fajvédő, megrögzött hazudozó és köz/pályázatipénz-sikkasztó, a többmillióval támogatott (mind ellopta...) Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság Közhasznú Egyesület (L.I.F.E.) vezetője”
 • 342. valoperes_zugugyved 2010. július 24. 14:50
  „azt a vajdát már megvették rég...remélem érted.”
 • 341. valoperes_zugugyved 2010. július 24. 14:49
  „ja azt hallottam,felsözsolcán a romák /ciganyok/ rugdosták széjjel a homokzsákokat hogy a házukat elöntse a viz! igy akartak ujhoz jutni.”
 • 340. Sportplusz 2010. július 24. 00:27
  „.. itt nen a romákrol szol a történet .. Botkának és városrombolo ( tképpen ez is város rombolás .. romák szép tiszta házaikat most ledozerolni ..) társainak Őszre kell a romák szavazata ..”
 • 339. maros50 2010. július 23. 18:06
  „Kedves berzebúb!
  A borsodi cigány"vajdának" jól felfogott érdeke,hogy ne kompromitálódjon és elhatárolódjon a bünöző elemektől minden normálisan gondolkodó cigány ember ez teszi,az is aki nem nevezi ki magát vajdának! Más információval nem szolgálhatok,mert szígórúan bizalmas!”
 • 338. koxos 2010. július 23. 15:26
  „ott leszek és locsolom a konyakot mikor a dózer törli a szemetet”
 • 337. berzebúb 2010. július 23. 11:35
  „Köszönöm szépen a válaszod. Még egy utolsó kérdés. Akkor Lakatos Attila is "önjelölt" vajda lenne? Pedig ő szimpatikus ember. Mégpedig azért, mert úgy látom nem elfogult és megpróbálja átlátni ezt az egész ügyet. Több-kevesebb sikerrel hallgatnak is rá. Egy pár vele készült riportot láttam és nem beszélt butaságokat. Több ilyen ember kellene közéjük! Aki nem csak a jogaikért harcol, hanem azért is, hogy valóban tudjanak integrálódni, főleg úgy, hogy mint már említettem nem elfogult velük.Ha a romáknak éppen nincs igazuk, vagy bűncselekményeket követtek el, akkor L.Attila ezt keményen tudatja velük, nem pedig még melléjük áll. Csak hát egyre kevesebbet hallani erről az emberről, tévében is régen láttam. Mintha a többi (vajda) őt nem ismerné el, háttérbe szorítják, mert ő másként gondolkodik. Ő nem tutujgatós fajta, lehet azért nem is tűrik úgy...”
 • 336. maros50 2010. július 23. 11:27
  „berzebúb!
  Ha annyira érdekel a "vajdák"szerepe egy két adatot szolgáltatok.A nagy népvándorlások idején a cigány kompánia vándorolt,ez időtájt a cigányok törvényen kívűl éltek.Ekkr érvényesült közöttük a "vajda" szerepe,komoly szerepe volt ,saját törvényik szerint éltek és cselekedtek.Mária Terézia komoly lépéseket tett a letelepedésük érdekében.Ennek modernebb változata a 30-as években amikor a csendőrség hozott ilyen státust,de semmi esetre sem az érdekérvényesítésre.A csendőrség megszünt,vele együtt a "vajda-rendszer is.
  A rendőrségnek nincs szüksége "vajdákra",nagyon helyessen teszi.A rendőrséggel való együttmüködésnek meg vannak a jogi háttére.”
 • 335. maros50 2010. július 23. 11:12
  „berzebúb!
  Komolyan kérdezed a "vajdák"jogállását én pedig komolyan válaszolok.A "cigány vajda " státus,tisztég a múlté.
  Ha fellapozod a törvényeinket a vajdák jogállását illetően sehol nem lelhető fel.ha tudod akkor jelezd felém.Igy sámomra "vajdák" nevetségesek,gazdaságukat fitogtatják,semmi közük a cigányságukhoz,csak a gazdasságukhoz.Demokratikus uton soha nem választották meg őket mert nincs törvényi szabályozás erre vonatkozóan.Az pedig nevetséges,hogy ők mint a vajdák hoznak törvényeket,ilyen nem létezik.A legitim vezetőjk a romáknak a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok elnökei,hiszen úgyan úgy válasszák meg mint a polgármestert.”
 • 334. berzebúb 2010. július 23. 10:54
  „2007-es a cikk az igaz, de mégsem 30-as évekbeli.”
 • 333. berzebúb 2010. július 23. 10:51
  „"Arra kérdésre, hogy országos fővajdának tekintik-e a múlt év októberében felavatott Kállai Csaba újszászi vállalkozót, úgy fogalmazott: országos fővajdai tisztség soha nem létezett, ezért a dunántúli vajdák többször is lemondásra szólították fel az "önjelölt vezetőt". Kállai Csaba múlt novemberben ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy őt megválasztották, ezért a tisztségéről nem mond le."
  Mert itt is az áll, hogy országos fővajdai tisztség soha nem létezett, de vajdák léteznek még most is...aztán kérdés, hogy ki önjelölt, kit pedig ténylegesen ők jelölik maguk közül.”
 • 332. berzebúb 2010. július 23. 10:47
  „maros50 "Nincs vajda,mert nem a 30-as években élünk.A vajda rendszer megszünt."
  Akkor akiket a tévében szoktunk látni olykor, ők kicsodák? Akkor ők csak megszokásból használják a vajda nevet magukra?
  http://www.origo.hu/itthon/20070413kulturajuk.html
  És az általam belinkelt cikk micsoda? Tévedés?
  Cinizmus nélkül kérdezem tőled maros komolyan!”
 • 331. maros50 2010. július 23. 10:09
  „Kedves Őrgróf!
  Több alkalommal átbeszéltük,hogy a bűn nem bőrszín kérdése.Az álláspontom végleges.
  Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök Úr a napirendelőtti parlamenti felszólalása számomra meggyőző volt.Világossan és érthetően fogalmazott.Nincs kétségeim affelől,hogy jót akar az országnak.
  Igy igaz az integráció a szocializáció igen sürgős feladatunk.Ebben komoly lépéseket kell tenni,mert ezt szolgálja az ország érdeke.Hazánk megítélése szempontjából sem elhanyagolható.A cigányok problémáinak kezeléséhez nem kampányszerúen kell hozzákezdeni.Lásd az útobbi nyolc évet,hanem folyamatnak kell tekinteni.Kell felelős gazdának lennie az ügynek.Balog Zoltán államtitkár úr garanciát jelent a cigányügynek a kezelésére.A fórum nem alkalmas,hogy szakmai vitát folytassunk le és tanácsokat fogalmazzak meg.Olvasd el a korábbi hozzászólásomat az üggyel kapcsolatossan.”
 • 330. őrgróf 2010. július 23. 07:45
  „Bizony maros, igazad van. ( Kár, hogy a "mercis-üldözéses cikkhez nem szóltál hozz, pedig nagyon vártam.) A magyar nép bölcs. És türelmes. Várja, hogy történik-é valami, az ostoba nyilatkozatokon kívül, ami (pl. a bedőlésssel való riogatás) 3-600 milliárd kárt okozott az országnak, kapásból. ( L. HVG eheti száma!) Hogy az IMF kivonulás mennyit ért, még nem tudjuk, a kár itt is feltehetőleg sokmilliárdos lesz. Lehet széllel szemben hu...ni, de tudomásul kell venni, hogy nem érdemes, mert nedves lesz a nadrágod, és abban kell menni ünnepeltetni magad...Okosabb lett volna először rendezni a pénzügyeket, azután beinteni! Az integráció, szocializáció igen sürgős feladatunk. Ha ebben tudsz tanácsokat adni, tedd meg. Én pl. örömmel várnám...”
 • 329. maros50 2010. július 23. 00:32
  „319.Ez a vágyad nem teljesül,mert a MAGYAR NÉP bölcs,ez megmutatkozott az országgyülési választáskor.Az eredményeket nem lehet elvitatni.”
 • 328. maros50 2010. július 23. 00:27
  „dodó!
  Nincs vajda,mert nem a 30-as években élünk.A vajda rendszer megszünt.”
 • 327. THE 2010. július 22. 22:05
  „323 "Bízom abban,hogy a romák is ráeszmélnek arra,hogy tennük kell a saját életük megszervezésében"

  Rengeteg bizalmat kaptak már, és mindíg visszaéltek vele. Ébresztő, nem fognak megváltozni.”
 • 326. dodó 2010. július 22. 21:44
  „"A település a Dél-Alföldön található!" ...és én vagyok a vajda...”
 • 325. maros50 2010. július 22. 19:44
  „Kedves savos!
  A cigányokról alkotott kulcsszavaiddal ellentétben a településemen élők romákra jelemző kulcsszavak:oktatás,munka,együttélés,rend,tisztaság, híteles romavezetés,együttmüködés a lakossággal,rendőrséggel,önkormányzattal,iskolával,ovodával.
  A település a Dél-Alföldön található!”
 • 324. savos 2010. július 22. 19:03
  „323. maros50!
  Melyik galaxisban van a te településed?”
343 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb gyerek születik

A magyarok gyerekvállalása világviszonylatban is az egyik legalacsonyabb. Az elmúlt évtizedekben soha nem született olyan kevés baba, mint idén májusban. Tovább olvasom