Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Feltérképezik az örökséget

Tizennégy európai ország, köztük Magyarország részvételével zajlik a Michael Plus program, amelynek célja, hogy elősegítse a gyors hozzáférést az európai kulturális örökség digitalizált értékeihez.
A Michael Plus projekt 2004-ben indult Anglia, Franciaország és Olaszország részvételével. Jelenleg már 14 ország 31 szervezete tagja a konzorciumnak, amelynek három magyar résztvevője van: az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá a Neumann Kht. A minisztériumok vállalták, hogy a digitalizálás, digitális kultúra, digitális infrastruktúra területein évente 250-250 millió forintot költenek. A Neumann Kht., azon belül is a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) feladata a projekt magyarországi szakmai végrehajtása, amelynek keretében egy műtárgy szintű metaadatbázist, protokollt, szabványt és infrastruktúrát fejleszt és tart fenn.

A létrejövő gyűjteményi metaadatbázis az NDA számára a már létező, tárgyszintű metaadatbázis egyfajta kiegészítését, bővítését is jelenti, ezért amellett, hogy az NDA elindítja és szolgáltatja a magyar Michael-adatbázist és keresőt, meg kívánja oldani a két adatbázis integrált megjelenítését és kereshetőségét is. Az európai Michael-portál elindításával egy közös, többnyelvű keresőfelületen elérhetővé vált az eddig elkészült angol, francia és olasz adatbázis. A projekt szervezőbizottsága a napokban Budapesten tartotta munkaértekezletét, és ezzel a program megvalósításának újabb fázisa kezdődött el: további 11 ország digitális gyűjteményeinek katalógusa készül el, majd ezek összekapcsolásával 2008-ban egy összeurópai gyűjteményi adatbázis jön létre.

A Michael Plus projekt a hazai intézmények számára kevés erőforrást igénylő, ám kiemelkedő lehetőség arra, hogy az interneten könnyen megtalálhatók legyenek. A projekt tavaszra jut el abba a szakaszba, hogy megkezdődhet a magyarországi digitális gyűjtemények feltárása és rögzítése. Az ezres nagyságrendben található hazai gyűjtemények teljes feltérképezése nehéz feladat, ezért szükség van az összes digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmény aktív részvételére. Az ehhez szükséges további információk megtalálhatók az NDA oldalán (www.nda.hu), illetve a Michael Program saját honlapján (www.michael-culture.eu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól… Tovább olvasom