Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Feltérképezték a Tisza forrásvidékét

Szeged, Kárpátalja - Szegedi geológus vezette expedíció emberfeletti teljesítménnyel írja át a térképeket. Felfedezték, hogy Kárpátalján a Tisza két forrásból ered. Nem csak az eddig ismert Fekete-Tisza, hanem a Fehér-Tisza is belefut.
Akinek nagy tervei vannak, de nincs hatalmas vagyona, hogy valóra váltsa, annak legyen mérhetetlen ereje, kitartása és sok barátja, tanítványa, mint a szegedi Tóth Imrének. A nyugdíjas egyetemi földtanoktató ugyanis a maga 74 esztendejével és 153 centiméterével már huszadik éve motorja a Geo-Environ Környezetvédő Egyesületnek. Azt vette a fejébe, hogy folyók, patakok, erek forrását térképezi fel. Eddig 1800-at sikerült.

Tizenegy éve járnak ki Ukrajnába, hogy a Kárpátaljai Nemzeti Parkban megtalálják és tisztázzák a Tisza forrásvidékeit. Vidékeit, merthogy előttük csak egyetlen egyet ismertek. A Fekete-Tiszát a magyar tudósok 120 éve térképre tették a Rahói járásban, Körösmező falu határában, de az is romjába dőlt, elfelejtették. Ahhoz, hogy a magyar kutatók megint rábukkanjanak, nem volt elég a környezetvédelmi minisztérium támogatása és a tagok saját pénze, még az elemekkel is meg kellett küzdeniük. Ez ugyanis a Keleti-Kárpátok legcsapadékosabb területe 1250 méter magasan.

A Fehér- és a Fekete-Tisza a Kárpátokban folyik össze.
A Fehér- és a Fekete-Tisza a Kárpátokban folyik össze.

Tóth Imréék a falutól 23 kilométerre verekedték át magukat a rengetegen ott, ahol a 2001-es árvíz nyolc hidat elsöpört, és abból csak kettőt építettek újjá. Geológusok, földrajz tanárok, erdészek és műkedvelő természetjárók bérelt teherautóval hatoltak át a járhatatlan erdőségen, de az utolsó két kilométeren gyalog kapaszkodtak fel esőben, sárban és – mialatt itthon dühöng a kánikula – 8–10 fokban. Őrházban laktak, és pallót vágtak, követ hordtak, hogy helyrehozzák az utat, a forráshoz útjelzéseket festettek, szeméttárolót és illemhelyet alakítottak ki. Pár hete készültek el a kitisztított forrás sziklafoglalatával, ami korábban 3 liter vizet adott percenként, most 12 liter folyik belőle. A héten avatnák és átadnák Ukrajnának, csakhogy nem kaptak még rá hivatalos engedélyt.

Tóth Imréék felfedezték, hogy létezik 1400 méter magasan egy másik forrása is a Tiszának, a Fehér-Tisza. Azt is bebizonyították a magyar földtanászok, hogy bár ilyen néven emlegettek korábban egy másik, Bélij nevű patakot, annak semmi köze a Tisza eredetéhez. Az igazi Fehér-Tiszát és forrását Láposmező falutól 17 kilométerre találták meg. Addig a patakot Sztohovec néven ismerték. A kikutatása még a Fekete-Tiszáénál is vadregényesebbre sikerült, mert a kezdetéhez se híd, se út nem vezet. Két és fél óra „dzsungelbeli" hegymászás árán érték el.
– Sajnos az a forrás jó ideig nem lesz látogatható, mivel 100 méterre van a román határtól, ráadásul nemsokára a még szigorúbban ellenőrzött schengeni határ lesz a romániai. Engem a határzónában háromszor tartóztattak le fegyveres határőrök a tanítványaimmal – idézte fel Tóth Imre.

Tóth Imre két expedíció között. Fotó: Miskolczi Róbert
Tóth Imre két expedíció között.
Fotó: Miskolczi Róbert

Fekete-fehér

A folyó fekete és fehér elnevezése is a színére utal, mint lejjebb a szőke. Sötétre homokkő és pala festi, fehérre a világos kőzetek. Mindkét Tisza 35–40 kilométert tesz meg, mire belefut a szőke Tiszába. Honnan tudják, melyik forrás tekinthető a folyó nullapontjának? Ez a földtan tudománya: a vízhozamból következtetik, GPS-szel mérik és mobillaborral elemzik. Végül 5–6 eret összeterelnek, hogy a sziklakifolyásnál foglalattal megjelölhessék a hivatalos forrást. Milyen hosszú a Tisza? Hivatalosan 592 kilométer, de pontosan még senki nem mérte le végig, és emiatt nem erősíti meg a szegedi kutató sem a rengeteg kanyarulata miatt.

Olvasóink írták

 • 12. faguriga 2009. augusztus 31. 08:33
  „Nos, az írás maga valóban tartalmaz homályos félreinformációkat - felületes információszerző körútról árulkodik. (Bocs Tünde - exkollega vagyok). Valóban régen él a Fekete és Fehér Tisza elnevezés > mindkettő réóga ismert. Magam idén augusztus elején jártam a Fekete forrásánál. Kerékpárral indultam Szegedről, Körösmezőig tudtam használni. A bérelt teherautó nem az alföldi utakról ismert járgány: a régi Szovjetúnió Veres hadseregétől megörökölt - privatizált - igen durva terepre kitalált összkerékmeghajtású cucc, mely iszonyatos lejtőket, emelkedőket, 40 centis kavicsokat is képes megjárni. Körösmező után, mellett még van egy falucska, s utána már csak, hol ép, hol leszakadt hidacskák, több helyütt keresztül a Fekete Tisza medrén kell haladni. Néha egy-egy menedék-szerű bodega, itt-ott favágók, jó időben - nekem szerencsém volt - egy-két kislétszámú helyi kirándulócsapat. Igen komoly a terep, és komoly esőben és utána meg persze az ottani télben járhatatlan. A terepjáró a 23 km-t a legjobb, száraz időben 1 óra 50 perc alatt tette meg. Szóval nem egy könnyű séta.
  De mindenkinek ajánlom , aki szereti a természetet, a költségkímélő barangolásokat. Rahón találtam napokig szállást (Körösmező alatt 30 km), alig volt többe napi 1000 Ft-nál ággyal ágyneművel konyhával. És Ukrajna nekünk általánosságban olcsónak számít.
  Hajrá!”
 • 11. öregvegyész 2009. augusztus 25. 13:57
  „Kiegészités sfavi barátomnak

  Ez egy jól áttekinthető polgári térkép,de rajta vannak a neten a 3. katonai felmérés térképei is:

  http//lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm

  Hát ezen már nagyon bogarászni kell.öv”
 • 10. öregvegyész 2009. augusztus 25. 13:21
  „Kedves Barátom!
  Őszintén sajnálom hogy ilyen trehány voltam, de igen régen benn van a kedvenceim között és azóta bár arra is nyilik panaszodra egy másik utat is kipróbáltam.Ha beirod a gugliba :lazarus magyar vármegyék ez az első találat.Az uj cim pedig mint látni fogod http://lazarus.elte.hu/hun/ maps/1910/vmlista.htm Aztán a listában kijelőlve a megyét igen jő nagyitásokat tudsz csinálni.Leld örömöd benne.öv”
 • 9. sfalvi 2009. augusztus 25. 09:23
  „öregvegyész
  ezt nem lehet megnyítni, rosszul másoltad be :( pedig érdekelne!
  http://lazarus.elte.hu.hun/maps/1910/ nagy-kuk.jpg”
 • 8. öregvegyész 2009. augusztus 24. 23:41
  „Az emlitett Tisza-forrás netoldalán a Fekete Tisza képgalériában a második oldalon a nyolcadik kép mutatja,milyen volt a forrás 1918-ban amikor apám is ott járt Hova lett a köobeliszk?Szétverték?
  Furcsa érzések kelnek bennem,évizedekig Nagy-magyarország földrajzát nem volt szabad tanitani és ma buták vagyunk mint a sár. Kár.De az a világ már soha vissza nem térhet.De az én gyermekkoromban még usztak le a tutajok (lápok) Szegedig a Lippaiig,meg az ujszegedi oldalon a ládagyár helyén volt fürésztelepig”
 • 7. öregvegyész 2009. augusztus 24. 20:48
  „De ha még igy sem győztelek meg benneteket,tekintsétek meg Máramaros vármegye 1912-es térképét a
  http://lazarus.elte.hu.hun/maps/1910/ nagy-kuk.jpg lapon”
 • 6. öregvegyész 2009. augusztus 24. 20:37
  „Kedves zongorista én is ezt mondom.De azt is tudjátok hogy még van munka bőven. Az ajánlott net-lapot meg nézzétek meg.Ha másért nem, mert szép és alapos. Egyébként a napokban olvastam,hogy Máramarosnál napokra megnyitották a határt és a 45 óta elválasztottak ujra átmehettek. Micsoda érzés lehetett!”
 • 5. zongorista 2009. augusztus 24. 18:48
  „Nagyon sok köszönet Tóth Imrének és munkatársinak!”
 • 4. ifj. Nagy Gábor 2009. augusztus 24. 16:25
  „Tényleg kicsit furcsa ez az egész... A megfogalmazásban, fogalomhasználatban vannak irtózatos gondok, és így háttérismeretek nélkül csak találgatni lehet, meg következtetni, nyomozni, a sorok között olvasni hogy miről is akar szó lenni.

  "Felfedezték" az eddig nem ismert Fehér-Tiszát? Aligha - hiszen az összefolyásnál eddig is nyilván látszott, hogy ez a folyó(ág) létezik.

  "Feltérképezték" a Fehér-Tiszát? Ez már közelebb járhat a valósághoz, hiszen én ezen cikk előtt tizenévvel is hallottam már Fehér- és Fekete-Tiszáról, de lentebb maga a cikk is említi, hogy ilyen néven emlegettek korábban egy patakot. Csak - gondolom - nem az volt a főág, hanem az, amelyiket most kikutattak.

  Az, hogy a folyó pontos hosszát - különösen ha valamelyik forrásig akarnánk visszamenni - nem lehet megmondani, még talán el is fogadnám, az 592 kilométer viszont egészen biztosan nem igaz, mert ez kb. Dombrádnál van (a torkolattól számítva), és idáig azért létezik folyamkilométer-kitűzés is, amit azért mégiscsak valószínűleg méréssel csináltak. (Bár pont pár hete láttam két fkm-táblát Csongrád alatt olyan közel egymáshoz, hogy nem nagyon hittem a szememnek. :)) )”
 • 3. öregvegyész 2009. augusztus 24. 16:01
  „A cikk a tisztelt ujságirónő igen nagyfokú tájékozatlanságát tükrözi. Nem kellett itt semmit felfedezni, Dr Tóth Imre jó barátom és kollegám,biztos vagyok benne hogy ilyet nem mondhatott. Szives figyelmébe ajánlom a
  http://tisza-forrás.hu kitűnő net-lapot. Egyébként édesapám 1918-ban járt is a Fekete-Tisza forrásánál, ha előkerülne a kép szivesen bemutatom. Ha figyelmesen elolvassa az ajánlott net-lapot rájön arra miről van szó. A Tiszát régen ugy neveztük ,hogy a legmagyarabb folyó,hiszen mind forrásai mind torkolata az akkori Magyarországon voltak. Forrásai ezért foglaltak,sőt diszesen karbantartottak voltak. De ugyan igy a többi Kárpátaljai magyar vonatkozásu emlékhely is. A Szovjetunioban ezeket veszni hagyták, de Ukrajna sem fordit ezek többségére kellő figyelmet. Ezért ezek nagyon rossz állapotban vannak. Látható,hogy ideiglenes forrásfoglalásokat elkezdték csinálni, de még sok tennivaló lenne,hogy ez a két nekünk magyaroknak oly fontos emlékhely igazán maradandóan szép legyen, no meg kulturáltan megközelithető. Hát ehhez járultak hozzá munkájukkal Tóth Tanár Úrék. Azon pedig elszomorodtam, hogy maga a Tisza két forrásáról ugy látszik semmit nem tudott. Pedig ilyenkor elég annyit beütni a gugliba,hogy Tisza-forrás”
 • 2. KolompárRómeó 2009. augusztus 24. 14:39
  „"bérelt teherautóval hatoltak át a járhatatlan erdőségen"

  Jarhatatlan, de - FONTOS! - a berelt teherauto azert atjart rajta.

  A fotokkal egyetertek!”
 • 1. IVY 2009. augusztus 24. 13:21
  „Szép.
  Köszi a felső fotót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges kérdőjelek az új típusú influenza körül

Szeged - Sokkal több jelenleg a bizonytalanság az új típusú influenza elleni hazai védekezés körül,… Tovább olvasom