Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Feltörték a hittudományi TO-vezetőjének e-mailfiókját

Szeged - Feltört elektronikus postafiókokból származó leveleket szivárogtatott ki az interneten a galferences blog. A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolához köthető dokumentumokban például az áll, hogy Skamla Gábriel, az intézmény tanulmányi osztályának vezetője 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát. Kozma Gábor rektor nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Skamla Gábrielt nem értük utol.
„Bízva a további sikeres együttműködésbe szeretnék rendelni egy szakdolgozatot. Téma: A magyar milléniumi emlékművek. Ezeknek az emlékműveknek áttekintése, bemutatása. (...) Terjedelem: 50 oldal irodalomjegyzék, melléklet nélkül. Határidő kb.: december 30-ka (előreláthatólag, lehet még belőle január 15 is) Érdekelne ennek a projektnek az ára valamint a fizetés ütemezése?!" – írta még tavaly október 11-én egy Nóra nevű bérszakdolgozat-írónak Skamla Gábriel.

Nóra még aznap válaszolt: „Megkaptuk a pénzt, köszi, Zsuzsa hamarosan küldi a komplett anyagot. A modulháló elkészítését 5e Ft-ért vállalná. (Nekem azt mondta, hogy vmi előadás anyagát készítette el ingyen.) Amiről pedig legutóbbi leveledben érdeklődtél, 130e Ft lenne, ha másfeles sortávval értendő az 50 oldal. Fizetési ütemezés elméletileg ua., mint az előzőnél: előre 30%, dolgozat felénél 20, és a végén a maradék 50. De ha neked így nem jó, persze rugalmas vagyok."A fenti e-mailek Skamla Gábriel feltört elektronikus postafiókjából származnak. Több hasonló levéllel együtt a galferences blog hozta nyilvánosságra. Az üggyel a szegedcafe.hu foglalkozott először. A galferences webes napló névtelenségbe burkolózó, bennfentesnek tűnő hallgatói azt írták: a blog az igazság feltárására jött létre a nyilvánosság bevonásával. Szerintük a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola vezetése erkölcsileg lenullázódott, évek, hónapok óta bármit megengedhetnek maguknak. A nyilvánosságra került levelek alapján komoly vádakat fogalmaznak meg, visszaélésekről beszélnek. A blogbejegyzések főszereplője Kozma Gábor, a szeged-csanádi egyházmegye fenntartásában működő intézmény rektora, Györgyiné Koncz Judit oktató, Skamla Gábriel hallgató, a hallgatói önkormányzat (hök) alelnöke, aki év eleje óta a főiskola tanulmányi osztályának is vezetője, valamint Farkas Petra hallgató, a rektor titkárnője.

Feljelentés

Jászai Linda rendőrségi sajtószóvivőtől megtudtuk: a hittudományi főiskola feljelentést tett az elektronikus postafiókok feltörése miatt. A szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket az ügyről.

A blogon szó van Skamla Gábriel Kárpát-medencei keresztény tudományos diákköri konferenciára készült dolgozatáról, ami a kiszivárogtatók szerint a szakdolgozathoz hasonlóan „nem a saját erejéből készült". A tudományos diákköri dolgozatról (tdk) Skamla Gábriel is ír egy levelében: „Jól vagyok, az éjszaka aránylag ideges voltam. Végül is a citromailt szerintem nem törték fel. A tippnetes, gfhf-es és gmailes fiókomat törték fel. (...) Hát gondolom azt szeretnék bizonyítani, hogy vásároltam a tdk dolgozatomat, meg hogy egyéb sáros ügyeim is voltak. Próbálok higgadt és nyugodt maradni, bár nem egyszerű."

Egy másik levelében arról ír ismerősének a tanulmányi osztály vezetője a galferences blog szerint, hogy a főiskolán lekapcsolták a szervert, és valamilyen adatmentést végeztek, és „lesz valamilyen feljelentés". Skamla azt is írja, hogy többször is beszélt a rektorral, aki „nagyon pipa volt".

Lapunk is szeretett volna beszélni az ügyben Kozma Gábor rektorral. Arra lettük volna kíváncsiak, hogy tettek-e feljelentést az elektronikus postafiókok feltörése miatt. De azt is szerettük volna megtudni a rektortól, hogy mi a véleménye a nyilvánosságra került levelekről, indult-e belső vizsgálat az ügyben. Azt is megkérdeztük volna, hogyan lehet egy aktív hallgató a hittudományi főiskola tanulmányi osztályának vezetője, és tervezi-e, hogy ezek után meneszti posztjáról Skamla Gábrielt. Kozma Gábor rektor szerdán közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Tegnap egész nap kerestük a főiskolán Skamla Gábrielt, de nem értük el. Üzenetet is hagytunk, de eddig nem hívott vissza bennünket. A tanulmányi osztály vezetője egy közösségi honlap szerint 1987-ben született, az általános iskolát Újvidéken, a középiskolát Szabadkán végezte el, a Paulinium Klasszikus Püspökségi Gimnáziumban érettségizett.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. Charlie7 2012. április 19. 23:43
  „Mészáros Márton István összesen 17 nap alatt írta a PhD-ját. 2009 március 9-én jelentette be új témáját és kérte a témavezetőcserét, 2009március 16-án pedig 100%-kal megvédte adisszertációt. Nem volt nehéz, mert az egész 100%-os PhD értekezés összesen 13 oldal volt, és még ezt is társszerzővel, Korner Veronikával írta. Itt olvasható az egész disszertáció:

  http://ravaszlaszlobaratikor.w...”
 • 97. nickolett 2012. április 19. 13:01
  „94. vmagdi 2012.04.19. 09:39

  Hihi, már épp hiányoltam Vmagdit, biztos voltam benne, hogy egy ilyen sztorit biztos nem hagyna ki, hogy közölje a véleményét. Kár pedig a billentyűt koptatnia, mert borítékoltam volna, hogy ezt fogja írni...”
 • 96. hrdflr 2012. április 19. 12:21
  „Török Márkos botrány is legyen már!”
 • 95. Charlie7 2012. április 19. 11:57
  „Itt látható a Balla-Mészáros rokonság, középen Hegedűs püspökkel.
  http://www.peterballa.eoldal.hu/fenykepek/family-photos/karacs/2009karacsonynagycsalad3.jpg.-.html
  <moderálva>”
 • 94. GondaIstván 2012. április 19. 10:55
  „94. vmagdi: "En meg egyszer nem hallottam - de javitsatok mar ki - hogy a katolikusok jotekonykodtak volna, etelt ossztottak vagy ruhat osztottakl volna"
  Ember, te hol élsz? Az alsóvárosi ferencesek jó 10 éve működtetik a hajléktalan konyhát októbertől május végéig, naponta, reggelivel és meleg vacsorával, teljesen saját erőből, mert Botka és a fideszes közgyűlés egy petákot sem ad hozzá, pedig nincs másik ilyen a városban, tehát önkormányzati feladatot látnak el. Gyere el te is önkéntes segítőnek az ételosztáshoz. Érdekes élettapasztalatokra tehetsz szert.”
 • 93. vmagdi 2012. április 19. 09:39
  „valljuk be ferfiembernek jezus mennyasszonyanak lenni, ne kifejezetten egeszseges. Raadasul a papok a politika curvai. Nyilvan kapnak erte lovet. Az isteny, hogy a katoloikusok zome olyan messze van a hittol, mint mako jeruzsalemtol. A kerdoivekben ugy kerdezik, milyen vallasu, a tortenelmi kornyezetet figyelembe veve erre nincs mas valasz,minthogy katolikus. Ha azt kerdeznek "normal" buzgalommal ki el hithu katolikus eletet (ne lopj, ne paraznalkodj stb) jo esetben van egy tucat katolikus. A teoretikus katolikussagra viszont ontja az allam a lovet. En meg egyszer nem hallottam - de javitsatok mar ki - hogy a katolikusok jotekonykodtak volna, etelt ossztottak vagy ruhat osztottakl volna, vagy katasztrofa idejen az elso kozott lettek volna akik segitsegre siettek. Ugye itt vannak a krisnasok, ok etelt osztanak, ejejl kettokor se zavarjak el a raszorulot. En nem emlegetnem fel a pedofiliat , bar a papok szamahoz kepest magasnak talalom az aranyokat, remeljuk az aberracio nem feltetele az elhivatasnak, de szerintem tarsadalmilag akkor lenne korrekt e szervezet mukodese, ha az aktiv hivok tartanak el a szervezetuket.”
 • 92. GondaIstván 2012. április 19. 09:05
  „Én azt hallottam egy hittudományis oktatótól, hogy belül már jó ideje köztudott sok disznóság. A dolgok annyira elfajultak, hogy a püspök levete a kezét az általa idehozott rektorról (Kozma Gábor egyébént Kozma József testvére), és már nem védi tovább.”
 • 91. nickolett 2012. április 19. 08:23
  „87. Charlie7 2012.04.19. 02:37

  Rektorunk meg régi jó szokása szerint megint a kisebb ellenállás irányába mozdult... Szomorú ez.”
 • 90. Kazikázmér 2012. április 19. 08:11
  „89. tzs_szeged 2012.04.19. 06:36
  Pont ezért szóltam, mert sok ember van e kies kis hazánkban, kiknek nem tiszte mégis jogvédőként, szószólóként tisztelegnek, ha kell, ha nem! Kaltenbakk, Horvátk Ali, stb.”
 • 89. SP 2012. április 19. 06:56
  „Schmitt
  "kispista" volt az addig kiderült történetek alapján.

  Mi van még a felszín alatt?

  Meglepi is lehetne
  a Schmitt lejáratók lepleinek fellebbentésével.

  DK Öszödi Ferónál
  is bűzlik valami, mint az a bizonyos a fűben.

  Nem piszkálták meg eléggé, legalább annyira mint Schmitt ügyet.”
 • 88. tzs_szeged 2012. április 19. 06:36
  „"46. Kazikázmér 2012.04.18. 12:41
  Nem tisztem a papokat egyházfikat védenem, de mások levéltitkait nyilvánosságra hozni, azaz újságokban közölni nem szabad! Tisztelt adatvédelmi biztos, most legyen nagy szája!"

  Kedves Kazikázmér!

  Mintha az adatvédelmi biztos januártól nem létezne. Mert már korábban nagy volt a szája.”
 • 87. NP1 2012. április 19. 06:18
  „Charlie7

  Elolvastam a levelet. Az eszem megáll.”
 • 86. Charlie7 2012. április 19. 02:37
  „Szegeden mindkét intézményben brutális csalások történnek. Mészáros Márton a károlis kudarca után 4 hónappal ugyanazt a dolgozatot benyújtotta a szegedi egyetemen. Ez azonban a 33/2007. (III. 7.) Kormányrendelet 10. §. (2)-ba ütközött, mert bukott dolgozattal nem lehet 2 éven belül másik intézménybe jelentkezni. Az ODT informatikai rendszere (www.doktori.hu) kidobta a "csal"-t. Megjelent a http://www.doktori.hu oldalon az, ami nincs - dupla védés másfél éven belül (hozzá a védési meghívók). A védést követő napon tartott SZTE BTK Kari Tanácsi ülésen Mészáros Márton fokozatát megszavazták, de egyidejűleg Mészáros Márton nevét a doktori adatbázisban "Mészáros István"-ra változtatták: http://jhnnsclvn.wordpress.com... . Vagyis meghamisították a bukott doktorandusz identitását, hogy megkaphassa a PhD-fokozatot. Az első károlis csalásnál Györgyiné Koncz Judit (Betty) még károlis rektorhelyettesként közreműködött.
  Az se semmi, ahogy a PhD-csaló Mészáros MarciPista nagybátyja, Balla Péter, a Károli rektora befenyegette szegedi rektorkollégáját, ha nem vállal cinkosságot a csalásban, és nem üldözi tűzzel-vassal a szegedi védést megakadályozni akaró kollégát. Fenyegető levelét Jézus Krisztus nevéen és üzleti titokra hivatkozva írta. A levél igazi gyöngyszem, ne hagyják ki:

  https://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/12/09/business-secret-uzleti-titok/”
 • 85. SP 2012. április 18. 21:05
  „Addig nem kell aggódni,
  amíg az inkvizíciót be nem vezetik.

  Azért,
  nem ártana törvénybe iktatni a 10 parancsolatot.
  A vallásos,
  egyházi személyekre szigorítva alkalmazni. Olyan disszonáns az, hogy csak a templom kapuig érvényes kifele jövet az alapszabály.

  Hiba ott lehet,
  hogy a bűnök miatt van feloldozás. 1-2 miatyánk és minden ok. Lehet, hogy a büntetés jobb szolgálatot tenne?”
 • 84. NP1 2012. április 18. 20:32
  „Csecs
  "Az első és örök érvényű tétel: zuhanó repülőn nincs ateista." -ez olyan mint az összes jól hangzó baromság - hazug.
  Gondolom Teréz Anyát mindketten korunk egyik legnagyobb személyiségének tartjuk - olvasd el a kétkedését, a magárahagyatottságának érzését...”
 • 83. kowalsky 2012. április 18. 20:17
  „76. THK 2012.04.18. 16:14
  A google levelezőjénél elvileg már a belépésnél látod, hogy az elmúlt 5 alkalommal milyen IP-ről léptek be. Megnézhette volna. A blogon a bejelentők többször hangsúlyozzák, hogy nem törték fel a fiókot, ezt majd gondolom egy esetleges eljárás során is tudják bizonyítani (bár tuti nem jut semmire a rendőrség)
  Csak ismétlem a teóriámat, a levelezésben fel-felbukkanó barátnőt is elszámoltatnám, hisz ő alapból tudott minden belépési kódot... Ki tudja, mi van a háttérben...”
 • 82. baba60 2012. április 18. 19:12
  „Nézzük már meg, hogy kik és hányan járnak erre a "Hittudományi főiskolára". Mindenféle hülye szakokat indítottak, hogy ne kelljen bezárni. Nem azért kellene feljelentést tenni, mert a postafiókot feltörték, hanem a leírt történtek miatt is. Vagy ezt nekik lehet. Lopikálunk egy picikét?”
 • 81. Kazikázmér 2012. április 18. 18:57
  „80. Queenmargareth 2012.04.18. 18:20
  Ez valóban igaz! Amúgy köszönöm!”
 • 80. Csecs 2012. április 18. 18:51
  „Néhány gondolat:
  Az első és örök érvényű tétel: zuhanó repülőn nincs ateista.
  A következő: ´46-ban a vérbíróságok idején egy nyilasnak bélyegzett embert akasztott a csőcselék. Amíg a pap végezte a feloldozást, egy vörös parókás középkorú nő rikoltozott: "a csuhást is akasszátok mellé!" Úgy látszik, ez a rikácsolás a mai napig visszhangzik egyesek fülében.
  Továbbá: az itt köpködő istentagadóknak eszébe jut-e néha Kapisztrán János, Dugonics András, Jedlik Ányos, Boldog Apor Vilmos, Mindszenti József, vagy akár Öveges professzor neve?
  Valamit engem nem kicsit aggaszt, amikor a megyéspüspökünk Bunyós Pannival puszizkodik és Botka tanácselnök elvtárssal parolázik. Mit tenne ilyenkor Don Camillo?”
 • 79. Queenmargareth 2012. április 18. 18:20
  „79. Kazikázmér 2012.04.18. 17:03
  Tudom:)Csak most kereszténységről volt szó:)
  lehetek, a kedvedért.”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: nem jobbikos unikum a közvetlen választás

Vona Gábor szerint Áder államfői jelölésével egy régi jó barátság érkezik újabb fejezetéhez - amit Orbán az orra alá dug, azt aláírja. Tovább olvasom