Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Felújítás 186 millióból

A szegedi Móra-múzeumban jártunk. Ezúttal nem műtárgyakat, hanem a falakat, termeket néztünk meg, mert kíváncsiak voltunk, hogyan halad a múzeumbarát átépítés.
Kiállítás helyett átalakítást láttunk. Fotó: Frank Yvette
Két hónapja zárt be a szegedi Móra Ferenc Múzeum Tisza-parti épülete. Az átalakítás miatt kiürítették a két legforgalmasabb emeletet – a renoválással májusra végezni kell. A főbejáratnál, az előcsarnokban és a kiállítótermekben egyszerre harmincöt munkás bont-vés, fúr-farag. Az épület átalakítása közepette a közművelődési palota munkatársai is dolgoznak. Igaz, épp a klímát szerelik a földszinti raktárakban, de azokat azért lehet használni. Működnek az irodák és a második emeleti kutatóhelyek is.

Az épület belső tereinek egy része új funkciót kap. Például a Móra parkból befelé vezető, földszinti folyosót kiszélesítik, hogy a mozgáskorlátozottak itt juthassanak el az új liftig. E szintre költöztek a személyzeti öltözők és a takarítószertárak.

Az első emelet tavasztól csak a látogatóké lesz. Tegnap azonban az e szinten lévő főbejárattól csak hatalmas nejlondarabokból tákolt folyosókon haladva szelhettük át az előcsarnokot. E fóliából készült labirintus építésének célja: védjék a mennyezeti festményt.

A fejlesztés ára

A múzeumbarát fejlesztés összesen nettó 186 millió forintjából 177 milliót az Európai Unió regionális fejlesztési alapja áll. A közel tízmillió forintos önerőt a fenntartó megyei önkormányzat és a Belügyminisztérium biztosítja. Tegnap megnézte a beruházást Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke Horváth Ferenc megbízott múzeumigazgató és Nemesi Pál, a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója kíséretében.

Például balra (az egykori régészeti kiállítás és a Mednyánszky-tárlat helyén) csövek, lámpaburák, törmelék. Száll a bontás pora. A személyzeti helyiségek helyén kávézó várja majd a látogatókat – asztalokkal, büfével, komfortos mosdóval.

A főbejárattól jobbra – a pénztár és a porta helyén – boltíves ajtót vágtak a Lucs-terembe. A régi kiállítóteremben rendezik be a ruhatárat és a pénztárt. Ennek ellenére az épületbeli kiállítótér területe nagyobb lesz, például a Bäck Manci-kiállítás helye új teremmel bővül.

A Móra-múzeum oldalszárnyaiban klíma vezérli majd a hőmérsékletet és a páratartalmat. De korszerűsítik a palota eredeti szellőzőkürtőit is. Ezekkel levegőztetik át például a dísztermet, ahol a Munkácsy-kiállítást rendezték. A második emeleten ugyanez a rendszer hűti a néprajzi gyűjteményt és – a képraktárból kialakított – másik vadonatúj kiállítótermet. Így hát az átalakítás végén, jövő tavasztól a kupolacsarnoktól a Somogyi-könyvtár hajdani épületszárnyáig, az első emeleti kiállítóterekig az egész épületben nézelődhetnek majd a múzeumbarátok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom