Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Felújítás, fenyegetéssel

Nincs könnyű dolga a társasházi, közös felújításokat vezénylő embereknek. A lakók között mindig akad, aki nem fizet, rosszabb esetben még agresszív is. Egy szegedi lakásszövetkezet elnökét ilyen lakótárs fenyegette meg, életveszélyesen.
A panelrekonstrukciós pályázat elvileg egyszerűen működik: a nyertes házak felújítási költségeit kétharmad részben a kormány és az önkormányzat állja. De csak elvileg, mert ha a lakástulajdonosok közül egy nem fizeti be a saját részét, elveszhet az egész támogatás.

Az Első Szeged Tarján Lakásfenntartó Szövetkezet Olajos utcai közösségének története tavaly tavasszal kezdődött, amikor a szövetkezet építőiparban jártas elnöke, Prónai Sándor felvetette, hogy érdemes lenne megpályázni az állami lakásfelújítási támogatást. Beszélt pár lakótársával, és közgyűlést hívtak össze, megszavazták, benyújtották a pályázatot, és nyertek.

Így a Csorba és az Olajos utcában összesen 248 lakástulajdonos öt épülete újul meg 20-38 millió forintból aszerint, hogy csak hőszigetelnek vagy új nyílászárókat is felszereltetnek.

Az összesen 125 milliós felújítás idén májusban elkezdődött. Viselhető terhet vettek a nyakukba a lakók, hiszen előtakarékoskodtak, és havi részletekben törlesztve – lakásuk méretével aranyosan – nyolc éven át havi 1800-1960 forintot fizetnek a hőszigetelt vakolatért, a nyílászárókért és a vakolatért pedig 2100-2500 forintot.

– Amikor sikerült, néhányan megkérdőjelezték, hogy tisztességesen pályáztattuk meg a kivitelezőket – sorolja keserű tapasztalatait Prónai Sándor. – Kétszer névtelenül fel is jelentettek a polgármesteri hivatalban, hogy szövetkezeti elnökként ráerőszakoltam az akaratomat a többiekre.

A csúcs pedig az volt, amikor az egyik nem fizető lakótárs megfenyegetett az utcán, majd májusban egy éjszaka be akarta törni a lakásunk ajtaját. Kihívtuk a rendőrséget, feljelentést tettem, de mivel az életveszélyes fenyegetés nem minősül bűncselekménynek, magánvádas eljárást kellett kérnem. Másfél hónap alatt jogerős bírói döntés született.

A kedélyek előbb-utóbb valószínűleg megnyugszanak, a Csorba és az Olajos utcában elkészülnek a tetszetős sárga bérházak. Két lakó viszont továbbra sem fizet. Jelzáloggal terhelhetnék a lakásukat, de abból a közösség nem látna pénzt. Mivel a közösből nem akarják kifizetni a két lakó részét, a lakók többsége megszavazta, hogy közös költségként kell befizetni a részleteket. Ezt pedig – tudtuk meg Kertész Lászlótól, a szövetkezet jogi képviselőjétől – hat hónap nemfizetés után végrehajtással be lehet szedni. Kevésbé drasztikus megoldás is van: a közösség megelőlegezi a tartozásokat, és ha kész a ház, peres úton követelik a lakások értéknövekedésének árát.

Prónai Sándor azt mondja, nem kezdene bele még egyszer a házfelújításba. De most úgy érzi, nem szállhat ki. Egy-két renitensen nem múlhat 246 ember pénze, hiszen a támogatást idén fel kell használni. Különben elveszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom