Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Felújítás után jubileumi évad a szabadtérin

Holnaptól az Új világ táncosai próbálnak a Dóm téri színpadon, készülnek a nyitó előadásra. Átalakult a tér: a bódék az árkádok alá költöztek, felújították az öltözőket, világítótornyokat. A jubileumi szabadtéri évadban játszott legnépszerűbb darabokra már csak a balettel kapcsoltan adnak bérletet.
Fotó: Schmidt Andrea
Zene szól a Dóm téren, új építményeket állítanak be az árkádok alá. A szervezők igazi fesztiválhangulatot álmodtak: a nyitónapon görkorcsolyások vonulnak föl, az előadási napokon pedig a Rerrich Béla térre, szabadtéri játszóházba várják a nézőket.

Megváltozik a Dóm térre érkezőket köszöntő látványvilág is: idén már nem a megszokott bódéváros fogadja majd a szabadtéri közönségét. A jegyértékesítő pavilont és a vendéglátóhelyeket az árkádok alatt, valamint a nézőtér háta mögött helyezik el, ezzel is egységesítve a tér megjelenését. Az autókat is – lehetőség szerint – szeretnék kiszorítani a környékről: ennek érdekében a parkolóházat ingyenesen használhatják majd az előadásokra érkezők.

202 milliós jegybevétel – eddig
J
ól fogynak a jegyek a szabadtéri előadásaira: eddig 202 millió forintot fizettek a nézők az előadásokért. A Dóm téren futó darabokra közel 68, az újszegedi szabadtéri színpadon játszott két előadásra 32 százalékos a nézőtér telítettsége. A két legnépszerűbb produkció a Rudolf és a Csárdáskirálynő – ezekre már csak bérletes konstrukcióban, az Új világgal együtt lehet jegyet kapni.

Az előző évadban jól gazdálkodott a szabadtéri: megmaradt 30 millió forintjuk, ebből felújították a négy világítótornyot, kicserélték a műszakiak 1959-ből származó bódéit. Rendbe tették a földalatti világot is: megszépítették az öltözőket, a szociális helyiségeket, a művészbüfét. 15 millió forintból pedig kicserélték a színpad deszkázatát.

A július 7-én kezdődő 75 éves jubileumi évad megszervezésén és kivitelezésén közel kétezren dolgoznak. Holnap kezdődik a nyitó előadás próbája: a Szegedi Kortárs Balett két éve már nagy sikert aratott táncshow-ja, az Új világ az első bemutató. Juronics Tamás és csapata már két hete gyakorol a Kisszínház balett-termében, és ígérik: még látványosabb produkciót mutatnak be, mint 2004-ben.

– Két dologban reménykedek – tette hozzá a koreográfus. – Egyrészt, hogy nem lesz olyan hideg, mint tavalyelőtt, hiszen a második felvonásban vízben kell táncolnunk. Másrész pedig hogy idén nem gyújt fel a pirotechnikus.


Liliomfi – Újszegeden

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad nyitóelőadása Magyarország legtöbbet játszott vígjátéka, a Liliomfi lesz. A szervezők ezzel csalják vissza a prózát, mely már hosszú évek óta nem szerepelt a szabadtéri játékok kínálatában. Az archaikus nyelvezetű, táncos, dalos színdarab a szervezők reményei szerint az újszegedi teátrumot is ismét visszakapcsolja majd a színházi élet vérkeringésébe, melynek szomszédságában idén egy hangulatos, az egykori Vigadót idéző kerthelyiséget is üzemeltetnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom