Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Felújított épülettel gyarapodik az egyetem

Tegnap döntöttek: a szegedi egyetem Kálvária sugárúti, egykor a jezsuita iskolának helyet adó ingatlanát a Lépték Kft. újíthatja fel bruttó 480 millió forintért. Az épületet várhatóan 2007 elején veheti birtokba az SZTE Gazdaságtudományi Kara. Ezzel az egyetem legifjabb, jelenleg albérletezésre kényszerülő kara megfelelő körülmények közé kerül.
– Bár nem a kubatúrához igazítjuk oktatási stratégiánkat, de kétségtelen, megkönnyíti a tervezést, látványosan javítja 1700 hallgatónk, a mintegy 60 fős oktatói gárda és a háttér személyzet elhelyezését, a tanulás és a tanítás körülményeit, ha elkészül a kar új központi épülete – fogalmazott Hetesi Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar (SZTE GTK) dékánja.

A szegedi Honvéd téri épületben 1200 négyzetmétert a szegedi önkormányzattól bérel a GTK, de itt csak három tanterem, szűk és zsúfolt oktatói és hivatali szobák szolgálják a közgazdászképzést. A Fekete Sas utcai egyetemi épület közel 1200 négyzetméterén egy 40 fős, továbbá három 80 fős, multimédiás terem áll a kar rendelkezésére. Ám a nappali tagozatos hallgatók mellett ugyancsak jelentős a kiegészítő levelező, a távoktatásos és a posztgraduális képzésben részt vevő diákok száma. Éppen ezért egy-egy konzultációs napon a GTK termet kénytelen bérelni más egyetemi karoktól, illetve alkalmanként a MÁV Rt.-től – tudtuk meg a dékántól. A bérleti díj a kar jelenlegi költségvetésében a kiadási oldal jelentős tétele.

A Kálvária sugárúti épületet a jezsuiták iskolának építették, majd a második világháború után egészségügyi szakközépiskolások használták. Az ingatlan a rendszerváltozással került vissza egyházi tulajdonba, jelenleg a szegedi egyetemé. Pályázati pénzforrásból, továbbá saját erőből újíttatja föl.

Tegnap kiválasztották a kivitelezőt: a közel 2500 négyzetméteres épület bruttó 480 millió forint értékű felújítását a szegedi Lépték Kft. végezheti el – tudtuk meg Rovó Istvántól, az SZTE műszaki főigazgató-helyettesétől. A fővállalkozónak december 28-án adják át a területet, s azt várják, hogy 2006 decemberére készüljön el feladatával. Így aztán várhatóan 2007 januárjában, februárjában költözhet a Kálvária sugárút elejére a GTK. Ott aula, büfé és kávézó, az első emeleten 3 nagy számítógépes terem, továbbá 2 multimédiás tanterem, tanácsterem, a Phd-hallgatók folyóirat-olvasója, elegendő 2–4 személyes oktatói szoba, jól felszerelt dékáni hivatal szolgálja az egyetemi munkát, s javítja az SZTE legifjabb és dinamikusan fejlődő karának megítélését. A különböző egyetemek gazdasági karainak különböző szempontú összehasonlítása is ugyanazt az eredményt hozza: a szegedi GTK a hazai élmezőnybe tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom