Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Felújították a szegedi Kálvária Védőotthont

Szeged - Befejeződött a szegedi Kálvária Védőotthon két épületének fejlesztése, az 50 millió forintos korszerűsítés költségeinek 94 százalékát az intézményt fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye európai uniós pályázati forrásokból fedezte - jelentették be a beruházás keddi átadásán.
A 2000-ben alapított Kálvária Védőotthon értelmi fogyatékos és halmozottan sérült lakók ellátására szakosodott. Gajdosné Szálkai Erzsébet, az intézmény igazgatója elmondta, a gondozottak közül néhányan mozgáskorlátozottak, kerekes székkel közlekednek, illetve járókeretet használnak. Ezért pályázott az otthon két akadálymentes személyfelvonó építésére.

Mozgáskészségük fenntartásához a gondozottak rendszeresen sport- és mozgásos játékfoglalkozásokon vesznek részt. A beruházás részeként mozgáskoordinációt fejlesztő, speciális terápiákhoz alkalmas eszközöket szerzett be az intézmény.

A komplex fejlesztés során számítógépes oktatást is szerveztek a lakóknak. Emellett a gépparkot is fejlesztették, nagy teljesítményű nyomtatót, fénymásolót szereztek be, és egy mozitermet is kialakítottak.

A jelenleg üzemelő három házat az Értelmi Fogyatékos és Halmozottan Fogyatékos Fiatalok Egyházi Otthonának Alapítványa építtette. Elsőként a 14 ellátottat gondozó Referenciaház nyitotta meg kapuit. 2001-ben adták át a Frim Jakab Házat, majd három évvel később a Bárczi Gusztáv Házat 12-12 ember ellátását biztosítva. Velük húsz gondozó foglalkozik. Az intézmény az idei évtől került a működtetését addig is ellátó Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába.

A több mint másfél hektáros területen a gondozottak önálló életet folytatnak, egy részük a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. védett munkahelyén napi négy órában dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobó 7 milliót vett ki a kasszából

6,691 millió forintot vett fel egy részben városi tulajdonú cég kasszájából Dobó László, a cég azóta lemondott vezérigazgatója. A pénzt visszafizette. Tovább olvasom