Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Felújították a tiszaszigeti iskolát

Befejeződött a tiszaszigeti általános iskola három éven át tartó felújítása. A huszonötmillió forintból kialakított intézmény ünnepélyes átadóján Pokorni Zoltán is részt vett.
Az iskola százegy diákja az idei tanévet már a megújult épületben kezdte meg. Fotó: Schmidt Andrea
Ünnepélyesen átadták tegnap a tiszaszigeti Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda központi épületét, melyet három év alatt újított fel az önkormányzat. Az iskola eredetileg három épületből állt, a gyermekszám csökkenésével azonban a település vezetése úgy döntött: csak a központi épületet tartja meg és újítja fel. Az épületet újra közfalazták, az eddigi 35 fős helyett húszfős osztálytermeket alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, megújult a külső homlokzat, kifestették az intézményt és két új osztálytermet is létrehoztak. Néhány héten belül az új udvar is elkészül.

– Százegy diák tanul az iskolában, nyolc évfolyamon – mondta Süveg József igazgató, aki nagy eredménynek tartja a település oktatási intézményének megújulását. Bodó Imre polgármester hangsúlyozta: a település addig élő, ameddig iskolája van, Tiszasziget ezért nem engedheti meg magának, hogy megszüntesse az általános iskolát. A több mint 25 millió forintos beruházás fedezetét részben pályázati forrásból biztosították, részben azt az összeget csoportosították át, amit az iskolaként már nem használt két épület üzemeltetési költségén spóroltak.

Ezek egyikét egyébként már értékesítették, a másikban lakásokat alakítanak majd ki. Az iskolában szeptember eleje óta már folyik a tanítás, az ünnepélyes átadáson részt vett Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPSZ alelnöke.


Uniós pénz kell

A megújult iskolaépület ünnepélyes átadása előtt mintegy száz pedagógus vett részt azon a szakmai fórumon, amelyen a kistelepülések iskoláinak jövőjét vitatták meg. Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPSZ alelnöke – korábbi oktatási minisztere – elmondta: a magyar iskolák lepusztult épületállományának felújítása saját költségvetésből nem oldható meg, ezért el kell érni, hogy az Európai Unió következő, hét évre szóló költségvetéséből jusson pénz az infrastrukturális fejlesztésre. A fideszes politikus tegnap délelőtt találkozott Szabó Gáborral, az SZTE rektorával, este pedig az egyetem jogi karán az LF Egyesület meghívására hallgatói fórumon vett részt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom