Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Felvegye-e Szent-Györgyi nevét az egyetem?

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem szenátusa várhatóan hétfőn dönt: felvegye-e az egyetem Szent-Györgyi Albert nevét? Általunk megkérdezett olvasóink nagy része támogatná a lépést. Ismert szegedieket is faggattunk: többségük helyeselné a névváltoztatást.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfői ülésén várhatóan tárgyalja a javaslatot, miszerint az univerzitás vegye fel Szent-Györgyi Albert nevét. Megkérdezett 200 olvasónk csaknem háromnegyede támogatná ezt a döntést, negyedük szerint azonban szükségtelen lenne e lépés. Lapunk ismert szegedieket is kérdezett, ők is különbözőképpen vélekednek.

– Szent-Györgyi Albert neve mindenképpen megörökítésre méltó – vallja Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. Támogatja az elképzelést, ha mögötte konszenzus van. Néhány szavazaton múló döntésnek nem örülne, az pedig „világbotrány lenne, ha egy esetleges szavazáson a szenátus úgy határozna, nem veszi fel Szent-Györgyi nevét".

Dux László: világbotrány lenne, ha egy esetleges szavazáson a szenátus úgy határozna, nem veszi fel Szent-Györgyi nevét
Dux László: világbotrány lenne, ha egy esetleges szavazáson a szenátus úgy határozna, nem veszi fel Szent-Györgyi nevét

Makk Ferenc, a bölcsészettudományi kar történeti segédtudományok tanszékének egyetemi tanára szerint három név jöhet szóba. Egyik az elődintézmény megalapítójáé, Báthory Istváné. A mai elnevezés melletti érv: bejáratott, tisztelgés az egyeteméért sok áldozatot hozó város előtt. – Versenyorientált világunk követelményeinek azonban a Szent-Györgyi név felelhet meg leginkább: olyan aduász, amilyennel egyetlen más magyar egyetem sem bír.

– Az SZTE névvel elégedett voltam eddig. Szent-Györgyi Albert világhírű tudós, de nagyon nehéz egy külföldinek kimondania e nevet, ezért nem praktikus róla elnevezni a város egyik legfontosabb intézményét. Ha az egyetem egyik szervezeti egysége, például az orvostudományi centrum vagy egy klinikai tömb viselné a nevét, az szerencsésebb lenne – véli Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház kedden hivatalba lépő főigazgatója.

Szeged polgármestere nem kíván beleszólni az egyetem belügyeibe, tudomásul veszi azt a döntést, amit a szenátus hoz. – Magánvéleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem elnevezés a megfelelőbb. A Nobel-díjas tudós emlékének ápolása fontos feladat, ám ennek más módját tartom célravezetőnek – nyilatkozta egy egyetemi lapnak Botka László, utalva arra: a klinikai központ jelenleg is a C-vitamin felfedezőjének nevét viseli.

Az olvasók véleménye
Az olvasók véleménye

Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke támogatja az elképzelést, amelyet frakciótársa, Szabó László is felvetett korábban a közgyűlésben.

– Szent-Györgyi a város Nobel-díjasa, külföldön is elismert, nagyra tartott alakja a magyarságnak. Mikor én kezdtem az egyetemet, még József Attila nevét viselte. A Szegedi Tudományegyetem elnevezés nyolcéves, marketinges kifejezéssel élve még nem egy brand. Szent-Györgyi Albert neve azonban az – jelenti ki Gyimesi László.

– Nagyon nagy megtiszteltetés volna az egyetemnek, ha viselhetné Szent-Györgyi nevét – mondja Vajda Attila, a Démász-Szegedi VE olimpiai bronzérmes kenusa. Szerinte a névváltoztatás nem okozna zavart.

Ferenc József, Horthy Miklós, József Attila

A trianoni béke után, 1921-ben költözött Szegedre a kolozsvári egyetem, amely a Tisza-parton is megőrizte elnevezését: Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem. Az univerzitás kisebbik része a két világháború között visszaköltözött, a nagyobbik fele pedig 1940 és 1945 között Horthy Miklós nevét vette fel, 1945 után pedig Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett. A később kettévált intézmény jogi, bölcsész- és természettudományi képzést folytató részét 1962-ben József Attila után keresztelték el, az orvosegyetem 1987-től Szent-Györgyi Albert nevét viselte. Egészen 2000-ig, az integrációig, innentől használatos újra az SZTE elnevezés.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Bölcsészlány 2008. július 15. 23:25
  „Pécsen, Miskolcon vagy Debrecenben is téma az átnevezés? Előbbi korábban Janus Pannonius volt, utóbbi Kossuth Lajos... Néhány év múlva ha megkérdezik a család 3 generációját, ki hol diplomázott, mindenki más nevet mond, és csak véletlen derül ki, hogy ugyanabba az intézménybe jártunk...?
  Az ötlet, hogy legyünk tisztelettel Szent-Györgyi felé, nagyon szép gondolat... De egyetértek azzal, aki azt kérdezte, ha a JuGyu megtarthatta a nevét, akkor a régi Szent-Györgyi miért nem?
  Átalakítani az ETR-t, a papírokat, okmányokat, diákigazolványokat, nyomtatványokat... felesleges és nagyon költséges pénzkidobás lenne.
  Külföldre meg tekintettel lenni... Nekik szerintem ez is nehéz, teljesen mindegy lenne nekik, hova járnak... A magyar egyetemek külföldön főleg az orvosi oktatás miatt híresek... és így kilyukadtunk ugyanoda... egy nyelvszakos bölcsész vagy természettudós külföldön nem igazán fogja tudni, ki is volt Szent-Györgyi... Akik igazán tudnák, tőlük meg elvették... Minek ez az állandó változtatgatás? Hogy képtelenség legyen követni az egészet? Vagy hogy elmondhassam magamról, én két egyetemre is jártam, az SZTE-re is, meg a Szent-Györgyire is, de diplomám egyiken se lesz? (ld: Függőben levő mesterképzések link/fórum)”
 • 43. s.nob 2008. június 30. 14:55
  „Érdekes, hogy sem a cikk szerzője, sem a vitatkozók nem hivatkoztak a Szegedi Egyetem különszámára (pedig az újságíró nyilván ismerte), amelyben pedig az egyetem három professzora (köztük a volt rektor) is a névváltoztatás ellen foglaltak állást, ráadásul érvekkel alátámasztva. Ime a linkek:

  http://www.u-szeged.hu/object.441c8815-2b95-42ab-a446-788e329fa92d.ivy

  http://www.u-szeged.hu/object.9df5e96e-3055-4685-a963-2e466d282e7e.ivy

  http://www.u-szeged.hu/object.9eacf489-eaca-4ae3-a525-c075c4181bf5.ivy”
 • 42. Nogx 2008. június 30. 13:19
  „ne vegye fel!”
 • 41. párizsi 2008. június 30. 00:21
  „Kedves Gaco!

  És utána a cigánybanda is felvette Szent-Györgyi nevét, vagy mi?

  Ne komolytalankodjunk, szerintem van más mód is megadni a tiszteletet valakinek, ahogy ez Szent-Györgyi esetében is megtörtént már.

  Nem kellene Szeged és Szent-Györgyi nevét egymással versenyeztetni, vagy holnap már arra születik majd újabb pihent agyú javaslat, hogy legyen ezentúl Szeged neve Paprikafalva vagy C-vitamin, mert azt már úgyis ismeri mindenki? Ugyan már!”
 • 40. gaco 2008. június 29. 22:25
  „Amikor azon az estén bemondta a rádió, hogy Szent-Györgyi Nobel díjat kapott, a Szeged étteremből záróra után a cigány banda elment a házához szerenádot adni.Ők megértették, mi az a Nobel díj. Az meg nem igaz, hogy a világ általunk irígyelt felében a népnek valamit is jelent a Szeged szó, aki tudja az meg a másik nevet is megjegyzi.”
 • 39. Ful 2008. június 29. 21:17
  „Csak nincs valakinek a rokonságában olyan, aki bezsebelhetné azt a pár milliót, ami a névváltozással járna???
  Levélpapír, bélyegző, köpeny- és ágynemű pecsétek, stb, stb...”
 • 38. ahmedbég 2008. június 29. 07:08
  „Jó a mostani név! Legfeljebb a rövidítés lehetne SZTE helyett SZETE, ezt jóval könnyebb lenne kimondani!”
 • 37. Ness 2008. június 29. 05:59
  „Nekem teljesen mindegy hogy átnevezik-e. Talán annyi, hogy a SZTE egyszerűbb, nevéből kiderül hogy Szegeden van. Mert például a Károly Róbert Főiskoláról és a Széchenyi István Tudományegyetemről nem mondaná meg mindenki kapásból hogy hol van. Persze meg lehet nézni, de tény hogy egyszerűbb ha egy egyetem neve kötődik a városhoz ahol van. Ha ezt is figyelembe vesszük, lehetne Szegedi Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem, csak annak meg nagyon hosszú lenne a rövidítése (SZSZGYATE, vagy SZSZATE). Bár nazt sem értem, hogy az orvostudományi kar miért nem tarthatta meg a nevet, mikor a Juhász Gyula megtartotta... Ja és remélem hogy mikor a rektori épületen kicserélik a feliratot, akkor már a hiányzó vakolatot is pótolják, mert elég hülyén veszi ki magát hogy az ország egyik legjobb egyetemének úgy néz ki a központja, mint ami menten összedől.”
 • 36. koleman 2008. június 29. 01:42
  „Maradjon a neve a mostani. Aki át akarja nevezni, hülye. Itt nem egy kutya átnevezéséről van szó, emberek, ez egy hatalmas intézmény, itt ez nem olyan könnyű, rohadt drága és bonyolult is. Kár ezzel hülyéskedni, főleg amikor pártsemleges a mostani neve is, és könnyen megjegyezhető!”
 • 35. szzsu50 2008. június 28. 22:58
  „A Szegedi Tudományegyetem sokkal elfogadottabb név volt, mivel az egyetem jelenlegi 12 karából csupán 3 kar kapcsolódik az egészségügyhöz, igy nem tartom igazságosnak, hogy már egyszer az volt orvosegyetemen használt nevet használják. Hol van már a jól ismert JATE/ BTK, TTK, ÁJTK, GTK/és a Főiskolákról nem is beszélve. Pedig József Attila is volt olyan hires személy, mint a felvenni szándékozó név viselője. Úgy lenne igazságos, ha az ott dolgozók véleményére is adnának legalább egy kicsit.”
 • 34. párizsi 2008. június 28. 22:32
  „Nem arról van szó, hogy Szent-Györgyi Albertnek milyen érdemei voltak. Nem ez a kérdés, ezt mindenki elismeri.

  A nevét hordja jelenleg a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, ezzel is megemlékezve volt rektoráról és díszdoktoráról. Úgy gondolom, hogy ez is méltó tisztelgés előtte.

  Attól azonban az egyetem megítélése, hírneve nem lesz nagyobb, ha most a 8 évvel ezelőtt elfogadott nevet megváltoztatják. Lehet hivatkozni a múltbeli érdemekre, meg a jelentős személyekre, de ettől az egyetem megítélését még mindig az itt folyó tudományos munka, oktatás, annak körülményei és nemzetközileg is elismert eredményei fogják megadni, nem pedig a névtáblák átpingálása.

  Azok pedig, akik azt mondják, hogy nem kell a külföldre odafigyelni, talán gondolják végig, hogy a hivatkozásuk alapját pontosan Szent-Györgyi professzor külföldi elismerése (hogy pontos legyek: magyarországi tevékenysége és annak külföldi elismerése) jelenti.”
 • 33. Zentai Andrásné 2008. június 28. 21:36
  „Szent-Györgyi Albert néven szerepelt már az egyxetem egy része.
  A külföldieknek akkor sem volt ismeretlen, tudtak és el is ismerték.
  Szent-Györgyi Albert sosem feledte honnan származik, sokat lobbizott a szegedi egyetemért.
  Én ugy gondolom ismételten felvehetné a nevét.”
 • 32. fra 2008. június 28. 20:25
  „Aki szerint Szent-Györgyi annyira világhírű brand, az soroljon fel legyen szíves fejből 10 Nobel-díjas biológust a több, mint százból. Utána mondja meg, melyik városhoz kötődnek.
  Azt hiszem, ez senkinek nem fog menni, még talán a biológusoknak sem, de Gyimesi úrnak egész biztosan nem. Ennyit a világhírű brandről.”
 • 31. párizsi 2008. június 28. 20:18
  „Kedves Gyu!

  Röviden: azért is lenne gond a Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem elnevezés, mert korában már létezett egy Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, amely az orvosképzéshez kapcsolódott, és a történet nem túl régi. Mindazok számára, akik még emlékeznek erre a névre, azok számára megtévesztő lehet, hogy most informatikus-, bölcsész-, jogász-, netán zenészképzést keressenek ezen az egyetemen. Azaz például könnyedén összezavarhatná a felvételizőket és azok szüleit, akik a fenti területeket a korábbi JATE vagy Konzervatórium (hogy a többi területet és kart ne is említsem) nevéhez kötik. Ennyit tehát a "brand" marketinges értelmezéséről (Mr. Gyimesi), amikor egy név létezett, csak éppen más jelentéssel, mint amire most használni akarják.”
 • 30. gyugyu 2008. június 28. 19:51
  „Kedves gyu!

  Gratulálok,hogy Ságváris voltál! Légy rá büszke,mert valóban jó suli. Én a Gyakrolóba jártam,Juhász Gyula sm lebecsülendő.De azt ugye te sem gondolod komolyan,hogy emögött nincsenek más érdkeke? Miért pont most? Miért a rektor második mandátumának lejárta előtt??? Mert ha új alapító-okirata van az egyetemnek(az új név ezért kell,mert új névvel ez is jár),akkor a rektor még két ciklust tölthet a székében. HOPPÁ! Igy is támogatnád a névváltoztatást??? Vagy neked mindegy,ki a rektor,már úgysem erre az egyetemre jársz?!”
 • 29. gyu 2008. június 28. 19:28
  „nagymama, jeromos. hadd kérdezzem meg: ti jártatok ezekbe az intézménybe, vagy ti is csak úgy művelitek ezt a műfajt, mint a focit magyarországon mindenki: a part széléről mondja meg a frankót.

  Részemről egyébként teljesen mindegy, hogy megváltoztatják-e a nevét. Az élet ugynaúgy megy tovább.

  De _jelenleg_ már nincs brandje a JATE névnek, és még nincs a Szegedi Tudomány-Egyetem névnek.
  A Ságvári nevét tessék békénhagyni! Nem a partról szólok be! Oda jártam! Biztosra tudom, hogy evvel a névvel vált "brand"dé! Szüklátókörűség a Ságvári nevét mindenféle politikai maszlagra hivatkozva megváltoztatni!

  Az egyetem neve más tészta! Ahogyan a cikkben is írják, elég változatos dolgokon ment keresztül. Miért ne hirdethetné Szent-Györgyi nevét, aki az orvostudományban egy nagyjából akkora mérföldkövet tett le a C vitaminnal, mint Einstein a fizikában néhány elméletével. Akkor miért baj az, ha eme név hallatára felkapja a fejét pár diák a világon, és szívesen ide jönne ebbe a városba tanulni?

  Mellesleg, hogy a felvetett MIT-s példára is reagáljak: Nem mindenütt követik azt a sémát. Csakhogy magyar példákat mondjak van BME és ELTE is. Az egyikben a városnév, a másikban meg egy elismert fizikusunk neve. Ugyanúgy USA-ban sem csak az MIT-ét követő séma van elterjedve. Lásd még pl. a Carnegie Mellon University-t (CMU), ami legalább olyan jó pl. informatikában (ha már műszaki tudományokban erős egyetemeket emlegetünk)
  Itt Szegeden azért nincs olyan nagy választék helyi világhírű tudósból! Megérheti (nem mondom biztosra, csak elfogadom a lehetőségét annak, hogy esetleg a rektor jobban tudja, mint én!), átnevezni az egyetemet Szent-Györgyire.

  Át lehet gondolni, hogy mit jelent ez akár a városnak is! Tessék kimenni az utcára és szétnézni nyáron, mondjuk július közepén, és tessék szétnézni olyankor, mikor iskolaidőszak van! Teljesen más a kép!

  A lényeg: Gondolkodjunk már egy kicsit, mielőtt mindenféle nacionalista maszlagot beleböfögünk a billentyűzetünkbe!
  Köszönöm!”
 • 28. nagymama 2008. június 28. 16:14
  „teljes mértékben megfele mindenki számára a Szent-gyorgyi Albert név az egyetem nevének ,mint ahogy eddig is kedves szabó ur !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!akinek nem felel meg az nem magyar állampolgár valószinű!!!!!!!!!!!!nevezzen át izraelben harctereket ne magyarországon egyetemeket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ne ezzel töltsék a milliós fizetésükért az időt,hanem dolgozzanak,mutassanak példát a fiatalságnak,neveljék becsületre őket még mindig,ne pedig bomlasszanak ők is!!!!!!!!ppontosan az ő feladatuk lenne szót emelni a rombolás a tékozlás a törvénytelen hazug kormány züllesztése ellen,nem pedig kézenfogva együtt rombolni le mindent amit évezredeken keresztül a magyarság megteremtett,felépitett!!!!!!!igen tanult urak az önök feladata ez lenne!!!!!!!!!ugyanis ezt hitették el magukról évszázadok óta hogy önök az értelmiség és önök az ország legfőbb értékei!!!!!!!!!!!!!!!hát ugylegyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 27. jeromos 2008. június 28. 15:37
  „Nagy baromság ez, Szabóék nem tudják mit csináljanak jó dolgukban. Tökéletes a mostani név, megjegyezgető itthon is, külföldön is, nem kell agyalni rajta, párt- és ideológiafüggetlen, szóval nagyon kár lenne hozzányúlni. Főleg akkor, amikor Ságvári néven városunkban még gimnázium működik, és azt senki se akarja megváltoztatni, ami pedig több mint vérlázító. Szabó inkább szorgalmazza a középiskola átnevezését valami normálisra, az egyetemet meg hagyja a fenébe!”
 • 26. cyt 2008. június 28. 15:25
  „Ha szvaznom lehetne (vagy kellene), akkor én a mellett tenném le a voksot, hogy maradjon a Szegedi Tudományegyetem név és az SZTE rövidítés. Szent-Györgyi Albertnek (a neve használatával) más úton is lehet tiszteletet és megbecsülést adni. Való igaz, hogy miért éppen most, miért nem a megalakuláskor akarták "nevesíteni" az egyetemet? A legismertebb egyetemek a világban igenis megtartották a "városias" nevüket, vagy eleve "névvel együtt" születtek meg. Ha végigmegyünk a Szegeden működő egyetem(ek) és főiskolák eddigi nevén(nevein), akkor egy nagyon "izgága" és "darabos" történet bontakozik ki a szemünk előtt. Próbáljunk meg "lenyugodni", a tartalomra - és nem a formára, az elnevezésre - koncentrálni, kihasználni azt a lehetőséget, hogy az egyetemünk neve a városunkra utal. Ha Oxford, Bologna, Lund, Göttingen, ... végtelen a sor ... tartja a nevét, mi miért nem tudjuk ezt csinálni? Minek ez a látszat (pót)cselekvés?”
 • 25. ciroka 2008. június 28. 14:56
  „nem 8 eves hires az egyetem, erdekes lehet nehany ujszoulottnek, de mar Jozsef Attila koraban hires volt, es mar akkor volt kulfoldi partnerkapcsolata, mar akkor folosleges volt a ceco, de hat ugye az osszevonasok miatt, belekerult a Juhász Gyula, meg a szef es a tobbiek, ha jol tudom a konzervatorium is...
  Nekunk se egyszeru megjegyezni a laboratori gargyie vagy a bifindusz efenzis kifejezeseket, megis kapjuk boseggel, nincs azzal baj, ha egy kulfoldi ertelmisegi megtanul egy magyar nevet”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Számok bűvöletében a palotás város

1911: Szeged fejlődik: a nádfedeles házikók helyén paloták emelkednek, a döcögő lóvonatok helyett csilingelő villamosok futkároznak. De a középosztály nyomoráról is beszámol a lap. Tovább olvasom