Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Felvételi előtt a nyolcadikosok

A nyolcadikosok január 28-án felvételiznek: központi dolgozatot írnak matematikából és magyarból. A középiskolák nem kötelesek elfogadni az itt szerzett jegyeket, külön kritériumrendszert állíthatnak fel. A szegedi Radnótiban az általános iskolai ötöst kevés ponttal díjazzák.
Gál Béla, a Radnóti igazgatója. Fotó: Gyenes Kálmán
A legtöbb nyolcadikos tanulót az első nagy stressz január 28-án éri: ekkor írják a központi matematika és a magyar felvételi dolgozatot. A szegedi Tabán Általános Iskolában hatodik és nyolcadik osztályban matematikából, a kétéves tananyagból házi vizsgát rendeznek évek óta. A módszer bevált – mondja Flachné Vidéki Katalin igazgató –, mert a tabánosok jól teljesítenek a középiskolákban. A középiskoláknak a felvételinél nem kötelező elfogadni a központi írásbeli eredményét. Az ország egyik legjobb középfokú intézményében, a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban maximálisan száz pontot lehet begyűjteni. Az ötös dolgozatot írók 20-20 pontot kapnak, míg a szóbelin negyvenet lehet összeszedni.

– A készségtárgyak nélkül a hetedik osztályos, év végi eredményt is figyelembe vesszük. Ha valaki mindenből ötös, további húsz pontot szerezhet – magyarázza Gál Béla igazgató, aki hozzáteszi: az általános iskolában megszerzett érdemjegyek nem mérvadók. Kijelentésével nem szeretne senkit megsérteni, de tény: az iskolák között óriási a különbség. A megkérdezett iskolák tanárai elismerik, hogy az igazgató kritikája megalapozott. A Fő fasori iskola igazgatóhelyettese, Farkasné Pocsai Blanka szerint a közép- és általános iskoláknak jobban együtt kellene működniük, mert a középfokú intézmények most szembesülnek a tantervi változásokkal.

– Jelenleg az általános iskolákban a gyerekek négyféle tanterv szerint tanulnak – jelzi az igazgatóhelyettes. Azt tapasztalja, hogy a szóbeli felvételik miatt – ezeket február 20-ától március 10-éig bonyolítják le – a tanulók rengeteget hiányoznak, ezért a nyolcadikos anyag megtanítása is veszélybe kerül.

Vannak, akik hat-nyolc helyre is beadják a jelentkezési lapokat – tudjuk meg Csukonyiné Plaukity Máriától, a Fő fasori nyolcadikosok osztályfőnökétől, aki munka után, otthon jó egy hétig töltögeti a gyerekek jelentkezési lapjait. Február 17-éig kell továbbítania ezeket. A szülők sokszor hibásan töltik ki az adatlapot. Ezen – a törvény szerint – az idén már nem kötelező kitölteni a lakcímrubrikát. – Ha valaki ezt elmulasztja, akkor az értesítésnél a középiskolák bajba kerülnek – ismeri el Pongrácz László, a Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont főigazgató-helyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották a Bunkóczi-pavilont a Mars téren

Kényszerbontással tegnap megkezdődött a szegedi Mars téri bódéváros felszámolása. A többi, mintegy… Tovább olvasom