Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Felvettek? Íme a ponthatárok!

Szeged - Csütörtökön húzzták meg a felsőoktatási ponthatárokat, amelyeket a 4. Pont Ott Partin hirdettek ki a fővárosi Corvin sétányon; a felvételizők a delmagyar.hu-n is nyomon követhették a pontok kihirdetését.
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon, ezzel mintegy 140 ezer jelentkező továbbtanulásáról született döntés. Első körben mintegy 97 ezren nyertek felvételt.

A fővárosban, a Corvin sétányon a hőség ellenére is több százan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnökének a gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn este nyolc órakor.

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon a mobiltelefonszámukkal és a hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben értesítést kapnak felvételükről.

A felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám 462 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára. A második legmagasabb ponthatár ugyanitt a nemzetközi tanulmányok szakon volt, ide 461 ponttal lehetett bekerülni - közölte az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-vel.

Bakonyi László elmondta, hogy magasak voltak a ponthatárok az orvosi képzésben is, intézménytől függően 418 és 434 pont közötti eredményt kellett elérni a bejutáshoz. A jogászképzésben 409 és 426 pont közöttiek a pontszámok az államilag finanszírozott képzésben. Az orvosi karokon tavalyhoz képest csökkent a felvételi pontszám és több hallgatót vettek fel, míg a jogi karokon a ponthatárok nagyjából hasonlóak az előző évihez, az ide felvettek száma pedig csökkent - tette hozzá.

A szintén közkedvelt kommunikáció szakra 401-452 pontot kellett elérniük a tanulóknak ahhoz, hogy felvegyék őket valamelyik egyetemre, főiskolára. A pszichológia szakra 444 és 449 közötti pontot kellett teljesíteni a sikeres felvételhez.

Az idén mintegy 140 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 127.500-zal szemben, s közülük első körben mintegy 97 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 56 ezren.

Bakonyi László elmondta: az államilag finanszírozott alapképzés, egységes osztatlan képzés és felsőfokú szakképzés 56 ezres keretszámát gyakorlatilag betöltötték, míg a mesterképzésre az idén "sokkal több jelentkezőt" vettek fel, mint tavaly: a 19.600-as keretlétszámot csaknem 14 ezer hallgatóval "töltötték fel".

Az, aki a csütörtök este nyilvánosságra hozott pontszámok alapján nem kerül be egyik felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 10-ig jelentkezhet pótfelvételire, erről részletes információkat a www.felvi.hu portálon lehet majd olvasni. Azt már most lehet tudni, hogy az intézmények több száz képzést hirdetnek meg - mondta a hivatal elnöke.

Mint közölte, az idén kizárólag költségtérítéses képzésre lehet pótfelvételizni, egy tanuló pedig egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre adhatja be a szükséges papírokat.

A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, s a dokumentumokat központilag dolgozzák fel. Csak olyan diákok jelentkezhetnek pótfelvételizni, akiket az idén sehova nem vettek fel vagy akik sehova nem jelentkeztek. Akit már felvettek, az nem jelentkezhet újra, azaz "nem gondolhatja meg magát", hogy máshová adja be a jelentkezését.

A Szegedi Tudományegyetem ponthatáraiSZTE-BTK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal10a/html/szer/szer_256.html

SZTE-JGYPK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal10a/html/szer/szer_258.htmlSZTE-TTIK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal10a/html/szer/szer_257.html

SZTE-ZMK: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal10a/html/szer/szer_281.html

A Kecskeméti Főiskola ponthatárai
Másfélszeresére nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma a tavalyi adatokhoz képest, ez némiképp meglepetést jelent - mondta Fábri István, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. elemzője csütörtökön egy fórumon Budapesten.

A szakértő a 4. Pont Ott Parti rendezvényén, amelyen este nyolc órakor hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat, megjegyezte: ebből minden bizonnyal az következik, hogy jelentősen nő a tanár szakokon a bekerüléshez szükséges ponthatár. Mindezzel együtt az utóbbi tíz évben nem változott jelentősen a legnépszerűbb képzések listája: gazdaságtudományok, műszaki tudományok, társadalom- és bölcsészettudományok - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a friss humándiplomások hosszabb idő alatt találnak maguknak munkát, mint azok, akik például gazdasági szakterületen szereztek szakirányú felsőfokú végzettséget. Általában azonban átlagosan néhány hónap alatt el tudnak helyezkedni a frissen diplomázók.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon a diplomások a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőkhöz képest anyagilag átlagosan megbecsültebbek, mint számos más európai országban.

Őri András, a Diákhitel Központ igazgatója kiemelte: felmérésük során a megkérdezettek 41 százaléka, mintegy 120 ezer ember mondta azt, hogy diákhitel nélkül nem tudta volna elvégezni az egyetemet, főiskolát. A diákhitellel a 2001-es megalapítása óta mintegy 290 ezren éltek, azt 73 ezren már teljes mértékben törlesztették, jelenleg pedig 120 ezren fizetik vissza a részleteket.

Kiss István pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem karrier-tanácsadója szólt arról: a hallgatók egyharmada morzsolódik le Magyarországon a felsőoktatásból úgy, hogy a rendszerbe egyáltalán nem kerül vissza. A legjelentősebb részük az első évfolyamon, amikor a diákok a leginkább küszködnek beilleszkedési és tanulmányi problémákkal. Ezen a kedvezőtlen arányon véleménye szerint pszichológiai tanácsadással lehet javítani.

Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány csoportvezetője rámutatott arra: az alapképzésben részt vevőknek már első évfolyamos korukban érdemes megpályázniuk egy-egy külföldi ösztöndíjat, például az Erasmus program keretében, mivel a pályázat kudarca esetén a következő évben már rutinosabban szerezhetik meg a jogot a külföldön való tanuláshoz.

A rendezvényen több százan várják, hogy nyilvánosságra hozzák a ponthatárokat, addig koncerteket hallhatnak és különböző programokon vehetnek részt. A színpadi koncerteket a helyszínen öt, Pécsett, Debrecenben és Szolnokon további három kivetítő közvetíti. Több fővárosi és vidéki főiskola képviselteti magát sátorral, pavilonnal, köztük van lelkészképző, üzleti és kommunikációs intézmény is. A hőség ellen vízpermettel védekeznek a szervezők.


Korábban írtuk

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által szervezett programon – amelyen egyebek mellett könnyűzenei programok várják a fiatalokat – kerekasztal-beszélgetést is tartanak oktatási szakemberek részvételével; szó lesz a hallgatói szervezetekről, a tanulmányok finanszírozásáról, ösztöndíjakról és a diákhitelről. A 2010-2011-es tanévben 56 ezer államilag támogatott hallgatót vesznek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre. Szeptembertől a mesterképzések száma bővül, több mint 325 szakra vesznek fel 19 ezer 600 diákot. A meghirdetett képzések száma a tavalyi 5753-ról 7439-ra nőtt. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 az egységes, osztatlan képzés. Felsőoktatási felvételi jelentkezést 140 ezren adtak be, 13 ezerrel többen, mint tavaly.

Felvételizők és felvettek száma az SZTE-n. Ma este mindenki megtudhatja, felvették-e kiválasztott szakjára.
Felvételizők és felvettek száma az SZTE-n. Ma este mindenki megtudhatja, felvették-e kiválasztott szakra!

Alapképzésre több mint 93 ezren, egységes, osztatlan képzésre mintegy 11 ezren, felsőfokú szakképzésre több mint 7700-an, mesterképzésre mintegy 23 ezer 500-an jelentkeztek.

A delmagyar.hu este 8 után folyamatosan közli az eredményeket - melyik szakra, mennyi ponttal lehetett bejutni.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Zseboroszlán 2010. július 26. 15:45
  „47.: Itt maradnának a diplomások, ha nem minimálbért kapnának, hanem rendesen megfizetnék őket, mint ahogy azt külföldön teszik. Egy diplomásnak semmi oka itt maradni, de egy szakmunkásnak sincs: egyiket sem fizetik meg kellőképpen. Akkor minek maradjanak itt? A szakmunkás is ingyen tanul, ha jól tudom, neked az mégsem piszkálja a csőröd, hogy bizony a jó szakmunkás is emigrál.
  Egyébként, nem csak az A SZAKMA, amit kézzel, fizikailag kell végezni. A tanár is szakma, a jogász, az orvos, stb. napestig sorolhatnám. De annyiban igaz, hogy bizonyos diplomákkal sokkal több lehetőség van elhelyezkedni, mert nem olyan konkrét, hogy mit is takar. Pl.: az üzleti angol- szükség van rá, hasznos, de nem konkrét szakma. Vagy mondjuk a finnugrisztika, művelődésszervező, marketing és management, nemzetközi gazdálkodás...ésatöbbi ésatöbbi. Nem értem, hogy ezeket miért becsülik le...elég fura gondolkodásúak gyűltek itt össze..nem tudom, kinek hány diplomája van, de be lehet ülni egy-egy ún. "kamu-szakra", biztos mindegyikőtök színjelesre vizsgázna, bárhová is kerülne be....”
 • 61. allegro 2010. július 25. 20:28
  „58. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 18:11

  Egyébként pedig szóltál valami értelmeset is azon túl, hogy beledöföd a kést minden utadba kerülőbe?
  Megnéztem mégegyszer és nem találtam. Még tőmondatban sem. Én legalább elgondolkodtam mégis mindazzal összefüggésben mit is akarhattál kifejezni. Vagy legalább én mit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy valami értelmet kapjon felvetésed. Még örülhetnél is neki, hogy van visszajelzés. Én a helyedben az összegzésre koncentráltam volna.
  Ha te pszichológiával foglalkozó ember vagy, a szupervízió talán nem működik elég hatékonyan, felül kellene vizsgálni nem gondolod? Csak javaslom.
  Egy önbizalom nélküli ember pedig nem merne még egy harmadik kommentet is idetűzni. Csak aki biztos magában, ezt is jegyezd fel légyszíves!”
 • 60. allegro 2010. július 25. 20:14
  „58. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 18:11

  S ha már tőmondatra van igényed: Te Ön megszólítással kezdeményeztél kommentedben. Én ezt tiszteletben tartottam, és hasonlóképpen válaszoltam. Az imént mégis letegeztél. Nem mintha bánnám, mert nálad toleránsabb fajta vagyok.

  Ez a kevert forma mégis már elsőként szemet szúrt, ha nem is írtál volna semmi többet! Csak egy-egy szót! Ön és te.
  Mindkét hozzászólásodból süt a felsőbbrendűség tudat. Amivel meg akarod alázni a másik embert.
  Előbb azzal, hogy Ön-nek szólítod a fórumos etikett ellenére. Gőgödben, mert ezt nem a magasabb etika vezérelte nálad, világosan kítűnik szavaidból.
  Azután már tegező formulára váltottál, mert hiszen bizonyítva láttad igazad és felsőbbrendűséged.
  Pedig csak vetítettél.
  Ez a kép számomra igen nagy zavarodottságot mutat részedről. Mert mindkét alkalommal ugyanabba az irányba mutató gondolataid állnak mögötte. Még csak következetes sem vagy. Nemhogy rendezett gondolkodású.
  Gondolom világos, hogy miért tegeztelek vissza. Ha már így esett.”
 • 59. allegro 2010. július 25. 19:58
  „58. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 18:11

  Neked milyen kisebbségi komplexusod van, hogy ezt vetíted bele mindenkibe, amellyel magad felsőbbrendűségét kívánod bizonyítani?

  Ha már a pszichológiánál tartunk, az emberi lélek, szellem nem tőmondatokban gondolkodik, és nagyon is világos gondolatfüzéreket rak sorba, hogy azután annak esszenciáját kivonja és egy magasabb tudati szintre emelje. Hogy azután ezekkel dolgozzon tovább.
  Ezt miért nem láttad meg, még külön végkövetkeztetést is levontam.

  Ellentétben veled én vettem a fáradtságot átgondolni alaposan, és nem csak pufogtatni és önhitten a mások hibájának vetíteni saját elméletedet.
  Mindazonáltal valaha igen, volt nekem is kisebbrendűségi komplexusom, de mivel az esetek többségében nem a sültgalambot ehettem, saját erőfeszítéseim által saját erőmet is felfedeztem. Nem mások erejének elszívásával próbálom fényezni önmagam.
  Üdv és legalább elmélkedj el, ha nem is a soraimon, mert azok túl bonyolultak számodra, de hátha mégis valami leszüremlik és saját világod majd helyreteszi azt egy tőmondattal.”
 • 58. Isaac_Krawinski 2010. július 25. 18:11
  „allegro!
  Bar nem hozzad inteztem a kerdessort, valaszaid alapjan rolad is megitelheto volt az alapveto kerdesre a valasz: "Van-e ennek a szemelynek valamilyen kisebbsegi komplexusa?" Es a valasz egyertelmu "igen". A zavaros, szoismetlesekkel teli hozzaszolasaidbol (szamszerint ot, de mind az ot ugyanarrol szol) csak ugy sut ez az erzes. Mar maga az emlitett formai es stilisztikai jegyek is az elmeletemet bizonyitottak, de a " pedig nem, mert mindig a sült galamb pottyant a szájába, az érdekorientált marad és zagyvaságnak gondolja azt, ha nem úgy kell leírni a valóságot, ahogyan ő fütyül." mondat vegkepp meggyozott. Ez, baratom, puszta pszichologia. Reszemrol a vitat lezartnak tekintem, udv I.
  Ui.: Aki elveszik a sajat kormondataiban, mert nem kepes atlatni oket, az probaljon meg egyszerubben fogalmazni, akkor erthetobb lesz. Az ember lassa be a sajat korlatait!”
 • 57. allegro 2010. július 25. 11:06
  „51. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 02:13

  Az Ön kérdéskörénél maradva, ha orvos lettem volna, a politikától talán kevésbé függött volna az állásom! Az életem! És a szüleim végzettsége messzire ható. Meghatározta, hogy mégse orvos legyen belőlem képességeim alapján, de éppen azok alapján egy másik nehéz pályára állítottak, ami indulásnál eldőlt és ezt kell végigjárni. Különösen ha még a politikába sem folytak bele, hogy bármiféle hátszelet kaphassak. Az önmagáért keményen megdolgozott ember méltatlannak találja azt, hogy simulékonysággal és/vagy nagyotmondással...ssorolhatnám a módszereket, érjen el könnyű sikereket.”
 • 56. allegro 2010. július 25. 10:48
  „51. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 02:13
  és
  47. koszone 2010.07.24. 11:55

  Végkövetkeztetésem: menjen a fiatal orvos ki merre akar, de a finanszírozásuk rendbetétele mellett!
  A szabad mozgás korlátozása már csak az Európai normáknak sem felel meg.”
 • 55. allegro 2010. július 25. 10:26
  „51. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 02:13
  és
  47. koszone 2010.07.24. 11:55

  Folyt. persze ha az orvos prof. rendbehozta a beteget, aki aztán tovább gyarapíthatja az ország teljesítményét, akkor közvetve hajtja a közös hasznot. Ám legalább annyian mennek a betegek is az állam pénzén élni tovább..A pénzben nem mérhető életminőség javulásában fontos szerepe van az orvosnak, de az anyagi haszonhajtásban országos hozadéka átlagos.
  Azért az életminőség is nagyon fontos tényező, mert az nemcsak az egyes emberr, de környezetére is kihat, és nem mindegy, hogy otthon kell valakinek még maradni őt ápolni, vagy végezheti mindenki a dolgát..és még adott esetben ő tud segíteni bármiben is.”
 • 54. allegro 2010. július 25. 10:16
  „51. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 02:13
  és
  47. koszone 2010.07.24. 11:55

  Az orvosok 6-10 éven át tanulmányaik alatt az egyes emberek által fizetett adókon élnek, jogosan várhatunk viszonzást, a mérleg így működik tisztességesen.
  A komolyabb beteg pedig az adókon, járulékokon túl még mit fizethetett! Ez magáért beszél. Persze, nem a friss orvosoknak szól a boríték legnagyobb része, az is biztos. Vagyis ha még elmegy 10 évre az országból megszedni magát, aztán visszajön szaktekintélyként és még azután itt is próbálja megfejni az adófizető polgárokat (9 műtéte után mit fizetett), hát itt szó sincs zagyva beszédről. Aki a dolgokat a saját bőrén is megtapasztalta, az mélyebben át tudja gondolni és érezni az igazságot! Aki pedig nem, mert mindig a sült galamb pottyant a szájába, az érdekorientált marad és zagyvaságnak gondolja azt, ha nem úgy kell leírni a valóságot, ahogyan ő fütyül.
  Pl.A tandíjfizetést én is a saját bőrömön tapasztaltam, csak mert nem volt nekünk még tömegképzés, kitűnő tanuló létemre is így járhattam. Én sem vagyok előrébb anyagilag, mint a pályájuk elején lévő orvosok! A bőrömön tapasztalom.”
 • 53. allegro 2010. július 25. 10:09
  „51. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.25. 02:13

  "4. Kire szavazott - ha szavazott!- a mostani valasztasokon?"
  Ennek mi köze van a kép kialakításához? A felvetéshez persze kapcsolódik az álláspont, de még az sem értelemszerű. Különösen ha még FIDESZ szavazóként is kirúgnak az állásodból! Mert más valaki jobban fekszik....Nagyon dehonesztáló!
  Hogy kimentem volna-e? Egyszerűbb mester szülők gyerekeként nagyobb valószínűséggel marad röghözkötöttebb az ember. Ugyanakkor nagyobb valószínűséggel van szüksége a pénzre a friss orvosnak, a kisebb támogatottság és kapcsolati lehetőségek miatti jó helyekre nem számíthatván. A kérdés kétesélyes így általánosságban.

  Továbbá tény, hogy én sok éven át egyetemi stb.tanulmányaim alatt magam fizettem a tandíj (tíz évi nettó keresetem ebben az országban) mellett adókat, járulékokat, és GDP-hez is hozzájárultam már 18 éves koromtól, vagyis az ország teljesítményéhez. Anyagilag ugyanott vagyok mint a kezdő orvosok...de aki még 6-10 évig mások pénzén tanul aztán elmegy még 10 évre az nem érzékelhető milyen hozzáadott értékkel bír az ország büdzséje szempontjából. Ha kivételes emberként, valami fejlődést elősegítő teljesítményt produkál, azzal az emberiség számára jót is tehet, mint externália jelenthet meg, de az orvosoktól ez még annál is kevésbé direkt produktum, mert több szakma fejlődésével egyetemben van mód arra, hogy az orvostudomány fejlődhessen.”
 • 52. Bond 2010. július 25. 09:26
  „Én is úgy gondolom, hogy felesleges ennyi közgazdászt, bankárt és hasonlót termelni amikor a kapitalizmus már úgyis döglődik. Tavaly a Wall Street felét kirúgták.

  Most még Kínában van a gyártás, de már a kínaiak is Indiába telepítenek gyárakat, mert ott olcsóbb a munkaerő. Aztán körbeérnek a bolygón és ismét szükség lesz európai szakemberekre, diplomásra és nem diplomásra egyaránt.”
 • 51. Isaac_Krawinski 2010. július 25. 02:13
  „47. Engedtessek meg nekem negy kerdes, amelyek fenyeben egeszen mas megvilagtiasba kerulne az On allaspontja, ami most -legalabbis szamomra- csak zagyva hoborgeskent hat. Kerem, segitsen abban, hogy megertsem Ont.

  1. Mi volt a szulei foglalkozasa?
  2. Milyen iskolai kepesitessel rendelkezik?
  3. Mi az on foglalkozasa?
  4. Kire szavazott - ha szavazott!- a mostani valasztasokon?”
 • 50. allegro 2010. július 24. 14:19
  „Olvasóka
  mindkét előbbi megjegyzéseddelegyetértek, különösen a másodikkal. Bár ha tíz évig röghöz kötődik, akkor már nem biztos, hogy olyan könnyen fogja magát, ha már gyökeret eresztett itt akármilyet is.

  A szakmunkásképzés meg igen, kell annyi idő. Végülis igen, ha egyik oldalról közelítem meg, hogy a 3 év összesűríthető 8 hónapba is, akár ugyanannyi óra is. Másrészt meg, ha folyamatosan, kisebb intenzitással, akkor több idő juthat estleg a finom részletek begyakorlására. Az elmélet lhet, hogy ugyananyi, de a gyakorlat valóban nem mindegy mennyi. Ebben igazad van. Bár majd megtanulja valahol, úgy vannak vele. A piac mégis inkább kész embereket vár, míg egy diplomás nem baj, ha csak műveltséggel rendelkezik, majd megtanulja ami éppen a feladata.

  Van is rá saját példám, valaha jártam szabás-varrás tanfolyamra. Szabni megtanultunk, szabtunk is valamit, aztán azt mondták varrja meg mindenki otthon maga vagy ahogy tudja. Mondanom sem kell, hogy ettől nem tanultam meg varrni, azóta is valahol a szekrény mélyen a kiszabott anyag.
  Talán csak a későbbi műszaki rajzhoz való készségemet fejlesztette a szabás rajzolása, semmi többet nem ért. Időm meg azóta sem volt, hogy elővegyem a varrógépet...már húsz éve.”
 • 49. Olvasóka 2010. július 24. 13:50
  „Allegro!Nem értek Veled egyet.A szakmunkásképzés nem csak közismereti tárgyakból áll.Nem mindegy hogy vki a szakmát a mestertől 2-3évig, vagy néhány hónapig gyakorolja/ lesi elés utána csinálja meg Neked a munkát jó pénzért.

  Koszone!
  Az sem jó megoldás, hogy pl 10évig itthon kell maradni pl egy orvosnak az egyetem után, s majd utána mehet ki külföldre dolgozni:így mire komoly tudású dokivá válik, akkor megy ki az angolokat gyógyítani...náunk meg mindig csak kezdő , tapasztalatlan orvos maradna.”
 • 48. allegro 2010. július 24. 13:49
  „Láttam én már olyan CV-t itt a neten, hogy valaki ugyanazon évben szerezte meg a Phd. doktori címét és a szakmunkás bizonyítványát is!
  Okos dolog lehetett, mert ahogy elnéztem, az elméleti doktori munkájához kapcsolódott a gyakorlati szakmunkás képzettsége. (hidegburkoló vagy szerelő vagy ilyesmi volt a szakma)”
 • 47. koszone 2010. július 24. 11:55
  „Én 10 évhez kötném,ingyen tanítjuk, azt el megy a pi....ába. messzire !
  Igaza van több a lové,de az én pénzem bánja!!!!!!!
  Azt nem mondom 9 műtétem volt ,mit fizettem !”
 • 46. Zseboroszlán 2010. július 24. 11:05
  „25. dean23
  És azt a negyedet meg a szakokat mi alapján válogatod ki? Milyen szakokra mennyi embert vennél fel? Saját ízlés alapján válogatnál a szakok között, mondjuk úgy, hogy lássuk csak: "nem´tom mi az az andragógia, meg a finnugrisztika, sok az jogász meg az ügyvéd akkor azok nem kellenek" ?! És ha pont olyan embert dobsz vissza, aki valóban ügyvéd vagy jogász akarna lenni? Mert mondjuk az az álma? Akkor elé állsz, és szemtől szembe azt mondod neki, hogy " bocs, így jártál" ?! Vagy inkább szépen, levélben utasítod el, ilyen szöveggel, hogy " sajnos Ön nem felelt meg az ízlésemnek, ezért keressen valami szakmát." Aki egész életében tanult, de nem szakmát, az mit csináljon? Ha beiratkozik valaki komolyabb szakmunkás képzésre, azt meg onnan nézik ki, hogy miért nem 14 évesen ment eleve olyan iskolába. De az persze nem számít. Csak a rohadt kis egyetemisták a lenézőek, ugye...mert hajlandóak tanulni...de rossz emberek..”
 • 45. allegro 2010. július 24. 05:57
  „39. hozzászólás Olvasóka 2010.07.23. 15:50
  "Egyébként a szakmunkásképzés sem a igazi:néhány hónap alatt bárki elvégezhet okj-s képzést, és máris fodrász,kozmetikus lesz.Aztán magunkon viselhetjük a munkáját........:-)))"

  Elméletileg pedig egy diplomával már nem kell közismereti tárgyakat tanulnia a szakmunkástanulónak, tehát simán mehet az, hogy 8 hónap alatt OKJ bizonyítványt szerez.

  Miért lenne már igazi a szakmunkásképzés, amikor ma az arra alkalmasak tömegei diplomát akarnak már szerezni? Ennélfogva már nincs is aki jelentkezzen szakmunkásképzésre! De tanuljanak csak, rájuk fér, de ne mások pénzén tegyék ezt tömegével! Jelentkezhetnének szakmunkásnak is, aztán majd munka mellett megszerezheti a diplomát, nem olyan nehéz az, már sokan bizonyítottuk! Ennek lenne értelme.
  Csak így már sokan nem lennének rá képesek ugye, na itt dől el a felsőoktatásra való alkalmasság, aki az, az bármilyen körülmények között az, és megcsinálja munka mellett is, aki meg nem, annak nem sokat ér az egész, hiába támogatja az állam azaz mi.
  Az élet úgyis megoldja, mert mára szinte ugyanaz a tendencia, mint régen, hogy jó, megvan a diplomád, mutasd a munkatapasztalatod is mellé! És akinek ingyen kellett a felsőoktatás, az meg is érdemli azt, ha ingyen kénytelen gyakornokoskodni. Ez kvitt szerintem. Nekünk keresetünk volt, és abból fizettük a költségtérítést, ha ma nincs költségtérítés a többször akkora többségnek, akkor vállalják azt is, hogy a munkáért sincs. Persze legtöbb helyen mégis van. És mi is a minimálbérből fizettük félévente fizetésünk felét rá...”
 • 44. allegro 2010. július 24. 05:42
  „40. hozzászólás Isaac_Krawinski 2010.07.23. 16:17
  "irigyek vagytok."
  Igen, azokra, akik ma gyenge képességekkel ingyen csücsülhetnek a felsőoktatásban, míg egészen 15 évvel ezelőttig még a legjobbak közül is sokan csak munka mellett és temérdek tandíj és költségtérítés fizetése mellett tanulhatott tovább. Már mellettünk kezdődött a felsőoktatás tömegesedése, amikor a kiváló hallgatók fizettek, mert levelezőn tanulhattak már - aki egyszer munkába állt ott nem volt mese, hogy visszaül-e nappalira.
  A nyivánvalóan sok gyengébb képességű meg ingyen üldögélt és még kritizálta is a levelezőst, azt képzelve, hogy ők aztán jól megérdemelték. Azt hát!

  Ráadásul a mi korosztályunk tömegei már 17-18 éves korunktól GDP-t termeltünk, adókat, járulékokat fizettünk a költségtérítésen túl.
  És ma diplomával se végeznek a legtöbben különb munkát, mint annak idején mi érettségivel. Mi hasznot is hajtanak akkor ebben az országban?
  Ja, és már az érettségi színvonala is szégyenletesen gyenge, csak azért, hogy a valójában szakmunkás képességűek is átlépjék a küszöböt...feljogosítva azután magukat a diplomaszerzésre. Saját szüleik is el vannak tévelyedve, amikor közepes matekos ((már az ált.iskolában!) gyerekből ügyvédet akarnak faragni, teljes meggyőződéssel, hogy az amúgy négyes tanuló gyerek alkalmas erre. Régen még a kitűnőket sem bátorították ilyesmire a hozzájuk hasonló félértelmiségi szülők...még esztergályosnak is gyenge lett volna ilyen képességekkel!”
 • 43. vasi29 2010. július 23. 19:44
  „42. hozzászólás lingua 2010.07.23. 19:28

  Ja, meg néhány orvost is be lehetne zárni!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy szegedi palota született újjá

Előbújt az állványerdőből, újjászületett négy belvárosi műemlék palota Szegeden. Összesen 200 millió forintot költöttek rájuk. Tovább olvasom