Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Felvilágosultak a fiatalok, a csapból is a nemiség folyik

Sokat tudnak róla, és nem is szégyellnek beszélni. A tizennégy éves Szécsi Tamás szerint a fiatalok szexuális felvilágosultsága a médiának is köszönhető. A legtöbben mégsem kapkodják el az első alkalmat, hiszen a szüzesség még mindig érték.
Az első szájra puszin a legtöbb fiatal már az oviban túlesik. A gyerekek ekkor ismerkednek saját testükkel, és a másik nem iránt is ekkor kezdenek el érdeklődni. Az alsó tagozatban szerelmek szövődnek, kézfogás és együtt járás – ekkor még szó szerint – kíséretében. Az általános iskola vége felé azonban egyre többen próbálnak ki komolyabb dolgokat is. Rögtönzött felmérést készítettünk az egyik szegedi iskola nyolcadik osztályosai között. A kamaszok válaszaiból kiderült: a négy fiú és a tíz lány közül még senki nem él szexuális életet. Szécsi Tamás szerint – a közvetlen, bőbeszédű fiú az osztály sajtószóvivői posztját töltötte be – azonban nem minden korabeli fiatalnál van ez így.

Érték a szüzesség

– Sok fehérmájú lánnyal találkozni a korosztályomból. Tizennégy-tizenöt évesek, de már rendszeresen élnek szexuális életet, és ezt nem is titkolják. A normális azonban nem ez. A legtöbben esetleg csak a csókolózáson vagyunk túl – avat be a tinédzserek bimbózó szexuális életébe Tamás. Az osztálytól megtudjuk, a közkedvelt régi játék, az üvegezés még mindig nem ment ki a divatból. Bulikon, a „meri vagy nem meri"-vel együtt szívesen játsszák.

A szex nem tabutéma

– A gimisek közül leginkább azok élnek nemi életet, akik tartós kapcsolatban élnek. Ők nem szégyellnek még az iskolában sem csókolózni – mondja a tizenhat éves Csaba. Szerinte a médiából csak úgy ömlik a szexualitás, az interneten, a televízióban, az újságokban akarva-akaratlanul belebotlik az ember. Nem számít tabutémának, a fiatalok – persze barátok között – kötetlenül beszélgetnek róla. Ezért már nem sok újat hallhatnak a különböző szexuális felvilágosító órákon.

– A világ már nem olyan prűd, mint régen. Nyíltan beszélnek a szexualitásról a televízióban és az újságokban. Mi ebben növünk fel, így számunkra is ez lesz a természetes. Van, aki a szüleivel is el tud cseverészni erről a témáról – mondja Tamás, és hozzáfűzi, szerinte embere válogatja, ki kivel osztja meg intim titkait. Neki szerencséje van, hiszen idősebb barátaitól bátran kérdezhet.

Szűcs Nikolett a nagybátyjára számíthat, hiszen tőle bármit pironkodás nélkül megkérdezhet. Arra pedig, hogy mikor tanácsos elkezdeni a szexuális életet, bölcsen válaszolja: – Akkor, amikor az a tinédzser úgy érzi, eljött az ideje, testileg, lelkileg felkészült rá. Hiszen a szüzesség – érték.

Tantervi anyag


– A Nemzeti alaptanterv nyolcadik osztályban, a biológia tantárgy utolsó témaköreként jelöli meg a szaporodást és az egyedfejlődést. Ekkor megtanítjuk a nemi szervek felépítését, működését – mondja Zelenainé Valaczkai Gyöngyi, az alsóvárosi általános iskola biológia–technika szakos tanára.

Hasznos információk

Lényegre törő információkat kaphatnak a gyerekek és a felnőttek is a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság internetes tanácsadásán keresztül: a www.a-ha.hu és a www.intimzona.hu honlapon. Ezeken kérdezz-felelek rovatokat, fórumokat működtetnek. Szegeden, a szegedi egyetem nőgyógyászati klinikája tinédzserambulanciáján dolgozó orvosok is segítenek a fiataloknak.

– Fontosnak tartom, hogy a különböző nemi úton terjedő betegségekről és a fogamzásgátlásról is beszéljünk a nyolcadikosokkal. Elmondom nekik a különböző lehetőségeket – hova fordulhatnak problémáikkal. Azt kiemelem számukra, hogy a fiúknak és a lányoknak ugyanakkora felelőssége van a szexuális kapcsolat létesítésekor. Nem vehetik könnyelműen a dolgokat – figyelmeztet a tanárnő.

Évente 11 ezer abortusz

Tapasztalatai szerint akadnak olyan fiatalok is, akik az érzelemmentes családi kötelék miatt menekülnek egy szexuális kapcsolatba. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek. Nem kívánt terhesség esetén abortusz, ha túl fiatalon kezdik, akár frigiditás. – Magyarországon évente 11 ezer terhességmegszakítást hajtanak végre tizennyolc év alatti lányokon. Nagyon fontos, hogy a szülők ne csak az iskolától várják a felvilágosító munkát, hanem ők maguk is beszélgessenek el gyermekeikkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom