Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Felvonulók kérték - érettségire

Szeged – Ady, József, Wass, Balassi, Goethe? Vajon milyen szerzőkkel gyűlik meg a bajuk a maturálóknak idén? A „klasszikus" felvonulók kérték helyett érettségi tippjátékot szerveztünk az idei ligeti majálisra.
Évek óta valóságos tippelési lázban ég mindenki, vajon milyen szerzőkkel kell megbirkózniuk az érettségizőknek a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgán? A tippjátékba idén mi is bekapcsolódtunk: az újszegedi ligetben majálisozókat szondáztattuk meg – nem abban az értelemben, persze –, kíváncsiak voltunk, szerintük kik lesznek azok az írók, költők, akiknek a műveit, munkásságát elemezni kell hétfőn reggel nyolc órától.

Általában mindig valamelyik szerző születési vagy halálozási évfordulója adja az „apropót" arra, hogy az illető bekerüljön az írásbeli tételek közé. A válaszadók azonban nem törődtek ilyesmivel, a többség József Attilát várja. Lehet, hogy igazuk lesz?

Már csak egyet kell aludni addig. Hétfőtől szokásunkhoz híven nyomon követjük az írásbeliket. Figyeljék honlapunkat, mindent megtudhatnak az érettségivel kapcsolatban!

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. 3évesférfi 2010. május 03. 19:50
  „46: Persze, semmire se megy vele, csak aztán ne sírjon senki, hogy a magyarság elvesztíti a saját kuitúráját, a fiatalok a gyökereiket, az úgyis egy szemétrevaló valami, SEMMI HASZNA, ugye?
  47: Arra például szükséged lenne, hogy csak egyetlen egy mondatot le tudj írni hiba nélkül. Egyelőre ez neked a jelek szerint még nem megy, pedig ez lenne a legalapvetőbb dolog, a többi csak ezután jön.”
 • 47. exchange 2010. május 03. 19:23
  „Én a 3-as hsz.be csak azt mondom hogy minek tanítanak olyat amire soha nem lesz szükségünk.”
 • 46. gróf 2010. május 03. 08:13
  „43. hozzászólás asztenoszsz 2010.05.03. 06:11
  Igen!
  Azért aki 50 évesen leérettségizik ott nagyobb eredményt és munkát látok mint annál aki 18 évesen csinálja meg.
  Tényleg semmi értelme se 18, sem 50 évesen...nevetséges ha az érettségin múlik egy munkahely és előtte is ott dolgozott.
  Talán egy nagy stresszel és a sikeres vizsga után önbizalmat adva engedik ki a gyerekeket az "életbe"...aztán rájönnek, hogy semmire sem mennek Ady, József vers elemzéseivel, a Római birodalom bukásával és a másodfokú egyenlet képletével...valószínű sosem fog törtet osztani hátralévő életében és egész biztos senki nem kérdezi beszéd közben melyik az alany és állítmány.
  Teljesítményre és tanulásra valamint érdeklődési kör kiválasztására viszont jó.”
 • 45. Nostradamus 2010. május 03. 07:06
  „Mignon, nem veszed észre hogy a saját hülyeségeddel dicsekszel? Amit leírtál magadról, inkább szégyellni kellene. Aki meg ma nem tud leérettségizni...hát hogy is mondjam csak... A követelmények a béka segge alatt vannak. Én megemelném. Nem kell boldog-boldogtalannak érettségi, de legyen rangja, mint régen.”
 • 44. ataqam 2010. május 03. 06:19
  „spiro györgy a szégyen!”
 • 43. asztenoszsz 2010. május 03. 06:11
  „Az a baj, hogy sok olyan vezetője volt az országnak, városnak, aki 50 évesen szerezte meg estin az érettségit (vagy meg sem szerezte...), és azok dirigáltak az egyetemi végzettségűeknek, azok nyomták el az értelmiséget, azok tömték tele az egyszerű munkás emberek fejét ...”
 • 42. 3évesférfi 2010. május 02. 23:34
  „40: Nos igen, Wass Albert munkássága messze nem az általad felsoroltak ligája, de ezt szerintem ő maga is elismerné. Nem az ő hibája ez a felhajtás körülötte.”
 • 41. 3évesférfi 2010. május 02. 23:30
  „39: Pont hogy az általános, alapvető tudáshoz van köze. Miért is demagógia a lexikális tudás? Hogy ismered az magyar és világirodalmat, az anyanyelved és egy másik nyelvet, a történelmet, a matematikát, a földrajzot? MI ebben a demagógia. Erre a tudásra szüksége van az embernek, akkor is ha a gyakorlati életben szobafestő. Ugyanis ez a saját, a népe és a világ kultúráját jelenti.”
 • 40. Hammada_Fleet 2010. május 02. 22:13
  „Az, hogy Wass (Albert??) neve ebben a kontextusban egyáltalán előkerülhet, önmagában is tragédia és a magyar irodalom tanítás szégyene. Nagy szerencsém, hogy régebben érettségiztem, az átkosban, ahol a komcsi rémuralom ideje alatt Ady, Radnóti, József Attila, Nagy László, Weöres, Örkény, stb. volt a huszadik századi magyar irodalom.
  Ma sem adom alább.”
 • 39. szatyi 2010. május 02. 22:05
  „Én 50 éves koromban érettségiztem, (estin). A munkakör megtartása miatt "kötelező" volt.(egyébként semmi értelme!) A tapasztalataim szerint,- 30-40 éves kor alatt senkit sem lehetne "érettségizettnek" tekinteni. Maga az "érettségi" egy demagóg, lexikális tudást követelő vizsga, aminek semmi köze az általános /alapvető/ tudáshoz! Sajnos!!!”
 • 38. Fószer 2010. május 02. 21:59
  „Velem fog meggyűlni a bajuk,figyeljetek csak.”
 • 37. Mignon 2010. május 02. 20:40
  „Elnezest kerek mindenkitöl!

  Most, le kell feküdnöm, mert
  holnap kesö delutan fel kell kelnem!
  (Programom (einen Termin) van egy Szerkesztövel)

  Remelem, hoz a konyhara valamit...

  Sziasztok!

  Mignon
  (a szegedi)”
 • 36. asztenoszsz 2010. május 02. 20:28
  „Mignon- ennyire elszegényedtél, miután megbuktak a szocik, nincs, aki pénzeljen? Az étkezési jeggyel nem lehet szellemi táplálékot vásárolni. Ahhoz le kell ülni a fenekedre, és tanulni. Neked még jár étkezési jegy ? Nekünk már nem adnak...”
 • 35. Mignon 2010. május 02. 20:24
  „32. asztenoszsz

  Mar, sokszor megfordult a fejemben, hogy le kellene erettsegiznem.

  Csak, nem tudom, az erettsegi vizsgan
  "etkezesi jegyet" elfogadnak-e...?”
 • 34. 3évesférfi 2010. május 02. 20:23
  „31: Ez az idézet nem tudom, honnan van, de hazugság. Az eredeti így hangzott:

  "Mit nem beszél az a német,
  Az istennyila ütné meg!
  Azt követeli a svábság:
  Fizessük az adósságát.

  Ha csináltad, fizesd is ki,
  Ha a nyelved öltöd is ki,
  Ha meggebedsz is beléje,
  Ebugatta himpellére!...

  Ha pediglen nem fizetünk,
  Aszondja, hogy jaj minekünk,
  Háborút küld a magyarra,
  Országunkat elfoglalja.

  Foglalod a kurvanyádat,
  De nem ám a mi hazánkat!...
  Hadat nekünk ok izennek,
  Kik egy nyúlra heten mennek..."”
 • 33. 3évesférfi 2010. május 02. 20:19
  „25: Nincs igazad. Petőfit nem lehet ennyivel elintézni, sokkal fontosabb dolgokat tett le ő az asztalra annál. A saját bevallásod szerint is buknál irodalom érettségin, fogalmazásod, helyesírásod csapnivaló, úgyhogy véleményed e tárgyban bár természetesen lehet, súlya ennek megfelelő.
  A Szeptember végén önmagában a magyar irodalom egyik legfontosabb darabja.”
 • 32. asztenoszsz 2010. május 02. 20:18
  „Mignon - végre te is leérettségizhetnél már, azután joggal szólhatsz a témához. Van egy felnőttképzési szakközépiskola (szegedi szociké), ott viszonylag könnyű érettségi bizonyítványt szerezni (csupa 2-sel..)”
 • 31. Mignon 2010. május 02. 20:07
  „Eszembe jutott egy Petöfi Sandor verse.
  Most leirom ide.
  Gondolom, moderalva lesz, de mindegy.
  (nem engem, hanem Petöfit moderalja a koma9

  "Mit nem beszel az a nemet?
  Az Isten nyila ütne meg!
  Azt követeli a svabsag,
  Fizessük az adossagat!

  Ha kerted, fizesd is ki!
  Különben,
  ..<moderálva>

  Petöfi Sandor”
 • 30. korcoló 2010. május 02. 20:00
  „A cikk elején lévő névsorban nem szívesen látom Wass-t.Szomorú,hogy az utóbbi években így bedobták a köztudatba,eddig is megvoltunk nélküle.Kétes nézetei,irodalmi értéke ellenére divatot csináltak belőle.Talán ez gesztus valamely szomszédos ország felé,esetleg demonstrálja "nyitottságunkat",szabad(os)ságunkat??”
 • 29. caveman91 2010. május 02. 19:52
  „Szerintem Havas Henriktől lesz a Méhkirálynő, meg lesz valami kedves locsolóversnek az elemzése, érvelésként pedig, hogy: Miért legyek/ne legyek a Délmagyarország újságírója!?
  Egyébként meg tök mindegy, hogy mit írsz, úgyis a tanár dönti el, hogy milyen lesz a magyar érettségid, meg amugy is gagyi középszinten az összes kötelező érettségi!!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a kortárs balett vasárnapi előadása

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett vasárnap 15 órára meghirdetett Unisono című előadása Palman Kitti… Tovább olvasom