Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Fénnyel a depresszió ellen

Téli depresszió ellen az elsőként választandó kezelés, de északi országokban életminőség-javító eljárásként is alkalmazzák, sőt receptre is felírják. Fényterápiára a szegedi új klinikán még fogadnak pácienseket.
A fényterápiát receptre is felírhatja az orvos. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden életminőség-javító eljárásként még nem, de a téli depresszió elleni kezelésben hatékonyan alkalmazott eljárás a fényterápia. Az új klinikán dr. Szabó Zoltán felügyeli a kezeléseket, melynek során egy speciális lámpa fényében „sütkérezik" a páciens. A lámpa nem melegít, nem bocsát ki UV- és infrasugarakat, s a fényforrástól 60 centiméterre 10 ezer luxos fényintenzitást biztosít. Ez nagyjából hússzorosa annak a fénynek, amely egy átlagosan megvilágított szobában van, és körülbelül tizede egy napsütéses nyári napon mért fényerőnek.

Rosszkedvű londoniak

A londoni Science Museumban bárki leülhet arra a fehér kanapéra, melyet tízezer lux fényerővel világítanak meg a múzeum munkatársai – adta hírül az MTI. A kísérlet célja, hogy bebizonyítsa: a fény nélkülözhetetlen az emberi test helyes működéséhez és a téli depresszió kiküszöböléséhez. A szezonális érzelmi nyugtalanságnak is nevezett jelenség több mint félmillió brit állampolgárt érint. A népszerű kiállítás látogatói pozitív élményekről számoltak be a lámpák alatti üldögélés után.

A 10 alkalomból álló kúrát – melyet a nap azonos időszakában kell elvégezni – Szabó Zoltán szerint érdemes lenne mindenkinek igénybe venni, aki a téli hónapokban a következő tüneteket észleli magán: nagyobb étvágy, megnövekedett alvásigény, figyelmetlenség, levertség, kisebb túlsúly kialakulása. A tüneteket az okozza, hogy túlságosan kevés fényhez jutunk, ezért biológiai óránk téli alvásra állítja be szervezetünket. Sokan egyszerűen a télnek tulajdonítják és természetesnek veszik ezt a tavaszig tartó kellemetlen állapotot.

Amíg az észak-európai országokban receptre is felírható a fényterápiás kezelés, sőt a lámpa munkahelyre és otthonra beszerezhető változatát is előállítják, addig Szegeden – mivel nincs elég lámpa – életminőség-javító eljárásként egyelőre nem alkalmazzák. Használják viszont a pszichiátrián fekvő betegek és téli depresszióban szenvedők esetében. Utóbbi annyiban súlyosabb az egyszerű „téli fáradtságnál", hogy a beteg aktivitása annyira lecsökken, hogy már munkahelyi és más, napi feladatait sem képes ellátni.

A téli depresszióban szenvedő betegek számára a fényterápia az elsőnek választandó kezelés – mondta Szabó Zoltán, aki elárulta: ha teheti, maga is leül a lámpa elé. A szakember elmondta: az új klinikán nagy az érdeklődés a terápia iránt, de tudnak még új betegeket is fogadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom