Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Fények és hangok a vasút múltjából

Szeged-Gyálarét - Különleges vasúti időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a Gyálaréti Művelődési Házba Rácz Mihály kiállítására.
A kapun belépő vendég stílusosan regisztrációs jegyet kap, és bámészkodhat a vasutas lámpák, igazolványok, sapkák, telefonok, kürtök és táblák között.

– Több mint tíz éve gyűjtök, a szenvedély akkor kezdődött, amikor a Vasúttörténeti Alapítvány önkéntese lettem. Elsősorban a történelmi dolgok érdekelnek az 1950-es évektől visszafelé. Nagyjából száz lámpám van, negyvenet otthon kellett hagyni, mert nem fértek volna el. A lakásunkban a hálószobától kezdve a vécén keresztül mindenütt ilyenek vannak, lassan kiszorulunk – mosolygott Rácz Mihály, akinek festő a szakmája, és 1985 óta dolgozik a vasúttársaságnál. A gyűjteménye darabszámát nem tudja megbecsülni sem, az utóbbi öt évben jött össze a tárgyaknak több mint fele. A legújabb egy hete érkezett, egy összecsukható zseblámpa.

Rácz Mihály gyűjteményében főként az 1950-es éveknél korábbi relikviák találhatók. Fotók: Frank Yvette
Rácz Mihály gyűjteményében főként az 1950-es éveknél korábbi relikviák találhatók.
Fotó: Frank Yvette

A kiállított kincsek között van például olyan 1912-ből való telefon, amely Mihálynak egyhavi fizetésébe került, de láttunk 1885-ös dátummal osztrák igazolványt, csincsilla rágta menetrendet és olyan durrantyúkat is, amelyekkel régen a mozdonyvezetőnek jelezték a bajt. Az egyebek mellett az USA-ból, Angliából, Franciaországból, Németországból, Lengyelországból beszerzett ritkaságok péntekig 15 és 17 óra között tekinthetők meg.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. szeptember 24. 14:45
    „http://www.delmagyar.hu/forum/szep_mozdonyok__erdekes_technikai__kozlekedesi_eszkozok_kepei/18/2002967/?action=kifejt&ord=0&page=0&limit=200”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október közepéig tart a Temesvári körúti felbontás

Az épülő újszegedi termálrendszer miatt bontották fel az aszfaltot a Temesvári körúton a Bérkert utcánál. Október elején a Kisstadionnál folytatódik a munka. Tovább olvasom