Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Fényfestmények a B Galériában

Napfogyatkozás, zárak, aktok, halászhálók, utcakövek, régi sírok láthatók Aranyi Sándor Fényfestmények című fotókiállításán, amit Sándor János rendező tegnap nyitott meg a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ B Galériájában.
Aranyi Sándor festőművész a fotói előtt. DM/DV-fotó
Aranyi Sándor festőművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Rajz és Művészettörténet Tanszékének vezetője 1974-ben kezdett fotózni. Ahogy mondani szokta: méregből. A képzőművészeti főiskola hallgatójaként bosszantotta, hogy a Magyarországra megkésve megérkező különféle izmusok hatására hódított a minimálart. Azért fotózott aszfaltrepedéseket, egyszerű dolgokat, hogy megértse, mi bennük a művészet.

Később rájött, igenis van értelmük, és a festészetében is hasznosítani tudta a szigorúbb, kiemelő látásmódot. A jellemző részletek sokszor többet elmondanak valamiről, mintha az egészet ábrázolná. A fotózás és a festészet termékeny kölcsönhatásba került egymással a művészetében. Aranyi mester szerint nincs igazi absztrakt: mindennek megvan a maga megfelelője a természetben, csak észre kell venni. Erre jók például a részleteket felnagyító makrofelvételek.

A B Galériában látható munkák többsége az Újvidék melletti Begecs művésztelepén, Rómában és Darmstadtban készült. Testtájak című aktsorozat karakteres formáival vonzza a szemet. Különleges önarcképet is láthat a figyelmesen szemlélődő közönség: egy szemben tükröződve tűnik fel a kalapot viselő alkotó, aki az utóbbi években – elhagyva a kezdetben használt filmes technikát – digitális fényképezőgéppel dolgozik.
Nem manipulálja a képeket, legfeljebb elforgatja vagy a hagyományos laborokban is elvégezhető korrekciókat alkalmazza. Azért is találó a tárlat címe – Fényfestmények –, mert az eredeti fotók többnyire olyanok, mintha festői fantázia, aprólékos művészi alkotómunka eredményei lennének. Pedig „csak" valóságot tükröző, hol impresszionista, hol meg szürrealista hatású fotók, amelyeket ma már táblaképekként is elfogadnak a különböző hazai és nemzetközi kiállításokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom