Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Fényképezőgéppel a Himaláján

Szeged - Látott utcán szipuzó fiatalokat, járt buddhista szentélyekben, megkóstolta a helyiek ételspecialitásait, és még egy maoista tüntetésen is részt vett a szegedi Goldea Tamás, aki fényképezőgéppel felszerelkezve vágott neki a Himalájának.
- Az első húzós helyzet az volt, amikor egy kis lélekvesztő géppel repültünk el Katmanduból Luklába. Alig akart beindulni a motorja, így kicsit aggódtam a felszállásnál. A luklai repülőtér látványa sem nyugtatott meg: ezt ugyanis úgy építették meg, hogy az eleje vagy a vége – attól függően, hogy jövünk, vagy megyünk – a szakadék széle – hallottuk a szegedi Goldea Tamástól, aki március végén ismerőseivel érkezett Nepálba. Három 5000 méter feletti csúcs megmászását tervezték a Himaláján, a legmagasabb az Island Peak, a maga 6189 méterével. A fejvadászként dolgozó 32 éves fiatalember egy hétig bírta a sziklákon való felfelé gyaloglást. Valószínűleg még az első étkezésnél gyomorfertőzést kapott, a tünetek miatt egy hét után visszafordult a túráról – 4500 méterig jutott fel.

Nem sétagalopp a túra a Himalájában. A látvány azonban minden nehézségért kárpótol.  Fotó: DM/DV
Nem sétagalopp a túra a Himalájában. A látvány azonban minden nehézségért kárpótol. Fotó: Goldea Tamás

A fennmaradó napokat fotózással töltötte. Megismerkedett a helyiek kultúrájával, szokásaival. Megfigyelte például a helyi hordárokat, a serpákat, akik 60–80 kilós terhekkel a hátukon, lábujj közé menős papucsban másztak az éles sziklákon, ott, ahol a szegediek speciális túrabakancsban közlekedtek.

– Nepál lakosságának mindössze 15 százaléka él városokban, a legtöbben mezőgazdasággal foglalkoznak. Katmanduban, ahol több időt töltöttem el, hatalmas a szegénység. Nincs egész nap áram. Kétóránként váltogatják, hogy melyik területen legyen. A hotelek és az üzletek előtt hatalmas aggregátorok működnek: ontják magukból a szén-dioxidot. Csak egy szűk réteg engedheti meg magának, hogy a nyugatit megközelítő színvonalon éljen. Az emberek szinte egész nap kint vannak az utcán. A fodrász ott vágja a hajat, a motorszerelő ott hegeszti az alkatrészeket. Láttam fiatal fiúkat, akik az aszfalton aludtak, a haverjaik szipuztak mellettük – emlékezett vissza Tamás, aki még egy maoista tüntetésen is részt vett – akaratán kívül. Egyik este fotózni indult a városba, amikor a fáklyákkal felszerelkezett tömeg útjába került. Órákon keresztül sodródott velük, fényképezte, kamerázta az üvöltöző helyieket.

A serpák papucsban cipelik a 60–80 kilós terhet. Fotó: DM/DV (galéria)

– Furcsa volt, hogy Nepálban szabad füvet szívni. A hordárok mellettünk füstölögtek. Érdekes volt látni, hogy ebben az országban mennyire működik még a kasztrendszer: a hotelben két öltönyös férfi lépett a recepcióshoz. Az egyik még ránézni sem volt hajlandó az alacsonyabb társadalmi rangú szállodai alkalmazottra. A másik diktálta be helyette a nevét, és intézte a papírjait – hallottuk Tamástól, aki a fotókon több jellegzetes helyi imamalmot is megörökített, és járt a híres Monkey Temple-ben. A szenthely stílszerűen a rengeteg ott élő majomról kapta a nevét.

Gasztronómiai érdekességek

Európai szemmel Tamásnak furcsa volt látni, ahogy öltönyös úriemberek kézzel esznek az éttermekben. De nem ez volt az egyetlen érdekesség: rágó helyett például a nepáliak ánizsos-mentás ízű magvakat ropogtatnak. Rengeteg árus kínálja a portékáját az utcákon, a szegedi fiatalember olajban sütött fánkhoz hasonló süteményt is kóstolt, amit currys karalábéval ízesítettek.

Olvasóink írták

  • 1. greg 2010. április 26. 22:00
    „Ithhon is vannak utcán szipuzó fiatalok. A Börzsönynél nincs szebb. A kopárságnak is meg vannak a szépségei. Ellaknék ottan a hegyen. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltozás előtt a sugárút

A Római körút és a Debreceni utca közötti szakaszon alacsony kispolgári házakba haraptak bele a markolók. Úgy tudjuk: az egyik telken szálloda épülhet. Tovább olvasom