Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fenyőfák, tavalyi árakon

Szeged - Bár már több helyen is lehet Szegeden fenyőfát kapni, igazi dömpingre a hét végétől és a jövő hét elejétől számítanak az árusok. A nordman és az ezüstfenyő viseli legjobban a meleg szoba klímáját, tűrőképességét jobban meg is kell fizetni.
– Na jó, hozzon nekem egy kapucsínót, és vigye a fát! – mondta egy szegedi árus a Mars téri piacon a lelkesen alkudozó vevőnek. Megnéztük, az emberek veszik-e már a karácsonyfát és mennyiért.

Már most is bőséges a kínálat a szegedi Mars téren Fotó: Frank Yvette

Különlegességek

A Cserepes sori piacon igazi különlegességekre is bukkantunk. A világoszöld, hosszú levelű Douglas citromfenyőfának már a nevében is benne van, hogy levelein érezhető a trópusi gyümölcs friss illata. A selymes tapintású fa métere hétezer forintba került. Az amerikai, gyökeres Concordia Colorado elnevezésű fenyő méterára pedig elérheti akár a tizenöt-húszezer forintot is. A Mars téri piacon láttunk szerb fenyőfát is, melynek sajátossága, hogy tüskéi kétszínűek. 
– Már nem a Jézuska hozza a fenyőt – magyarázta Varga Miklós, miért is fiával, a tízéves Kristóffal választja otthonuk legszebb ünnepi díszét a Lidl előtti parkolóban. A választás egy másfél méteres lucfenyőre esett. Az apuka elmondta, vízkereszt napján bontják le a fát, de ettől függetlenül nem fajta, hanem ár alapján vásárolnak. Az is előfordult, hogy a karácsonyt megelőző napon vettek fenyőt, de nincs rosszabb a szenteste előtti tömegnél, ezért most elintézi korábban, és berakják a tárolóba. Ottlétünk alatt egy házaspár bizonytalankodott: vegyenek, ne vegyenek? Nem tudják hol tárolni, és lehet, hogy a meleg lakásban nem bírná ki karácsonyig.

– A legtöbben a hét végén és a jövő hét elejétől veszik a fenyőfát. A
Bérelni is lehet

A szegedi egyetemen idén is lehet karácsonyfát bérelni. Egy szőregi virágkertészetből évente körülbelül száz-százhúsz darab fát adnak kölcsön. Az egyetem diákjai és dolgozói elsőbbséget élveznek, az ő kéréseiket jegyzik elő elsőként. A fennmaradt fákra a héten lehet benyújtani az igényt, és huszadikán, csütörtökön a JATIK előtt mindenki hazaviheti a kölcsönzött fenyőfát. Az egy-két méteres lucfenyők bérleti díja egységesen 4000 forint, amiből egy ezres visszajár azoknak, akik visszaviszik a növényt, hogy aztán azt ismét kiültethessék a természetbe.
gyökereset általában szeretik, és azt hamarabb meg is vásárolják. A visszaültethető fából már negyven darabot eladtam – mondta Bora Tibor, aki a Dunántúlról hozta az árut. – A hosszú tüskéjű nordman és az ezüstfenyő bírja leginkább az otthonunk melegét, a hagyományos lucfenyő már kevésbé tűri a szélsőségeket.
A fenyőfákat az ország minden tájáról szállítják.

A Cserepes sori piacon áruló őstermelő az osztrák határ mellől hozta a fákat. A Mars téren láttunk Somogy megyéből és Mórahalomról érkező árut is. A termelők elmondták, egyre nehezebb boldogulni a piacon, a fenyők ára az elmúlt évhez képest elenyésző mértékben, csak néhány száz forinttal drágult. A vevők pedig inkább a kisebbeket viszik.

– Egy másfél méteres, formás, sűrű fa akár többe is kerülhet, mint ugyanabból a típusból egy rosszabb kinézetű háromméteres – magyarázta Hódi Mária, aki a Mars téren árult családjával.


Olvasóink írták

  • 1. zsuzsa 2007. december 15. 12:46
    „mars téren szörnyü milyen drága a fa 1.50cm fa 18000ft”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bögrébe rejtett meglepetés

A csöppségek és a nagyobb gyerekek is izgatottan bontogatták azokat a bögrés csomagokat, melyekbe… Tovább olvasom