Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Fenyővásár a Mars téren

Megkezdődött tegnap a fenyővásár a Mars téren. Teherkocsi- és kamionszámra érkezik, ömlik, dől a fenyő a Dráva menti ültetvényekről. Sokak számára a luc az igazi – ez áraszt igazándiból gyantaillatot –, de egyre többen keresik a különlegességeket, a nordmann, az ezüstfenyőt és társait.
Tegnap megérkeztek a szegedi Mars térre az első fenyőárusok. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap úgy tűnt: a Dráva mente a szegedi Mars térre költözött – Dráva nélkül, igaz, viszont erdőstül. – Mint ahogy Szegednek a paprika a jellegzetes terméke, nekünk a fenyő. Az a vidék klíma, talaj szempontjából egyaránt jó a fenyőnek – beszéli Bözsi néni, őstermelő. Huszonöt éve jár fenyőt árusítani a horvát határ mellől Szegedre. Háromszázhúsz fenyőt hozott, húga ma érkezik ugyanennyivel.

A luc az igazi gyantaillatú

Milyen fenyők várják, hogy boldogságot okozzanak gyereknek-felnőttnek, karácsonykor? – Nordmann, ezüst, luc, concolor – ismerteti a választékot Jónásné Tünde. Már szülei is fenyővel foglalkoztak, és Szegeden árusítva a karácsonyfának valót. Mostantól karácsonyig, ha esik, ha fúj, reggeltől estig a Mars téren telnek a fenyősök számára a napok; az éjszakákat panzióban töltik. Kulcsfontosságú számukra a karácsonyig hátralévő rövidke idő – most térül meg, vagy nem térül, az egész éves, rengeteg munka. Ugyanúgy kell kapálni, trágyázni, lombtrágyázni, vegyszerezni a fenyőt, mint bármily egyéb haszonnövényt. Permetezni ugyancsak – a gombabetegségek mind több gondot okoznak. Beletelik jó öt évbe, míg egy húszcentis csemete eladható növendékké nő. Ez a lucra vonatkozik – a többinél hat-hét esztendő is kell hozzá.

Árak, formák, méterek

„Hogy a fenyő?" – kérdezgetik a vevők a Mars téren, és erre nem is olyan könnyű válaszolni. A vágott luc métere 2000 forint, az ezüsté 4-5000, a nordmann 5000 körüli, de nagyon sok függ a formától is. Ha tetszetős-szimmetrikus a fácska, akkor drágább, ha formátlanabb, akkor olcsóbb. A gyökeres fenyő 4500-5500 forint közötti – halljuk Jónásné Tündétől.

Keresett concolor és társai


Változik-e a fenyődivat? Mint minden divat, változik, oda is, vissza is: egyre többen keresik a különleges fenyőket, nordmannt, concolort s társait, ugyanakkor sokan visszatérnek a luchoz. – Nálunk mindig luc kerül a szobába – mondja Jónásné Tünde. Igaz, a luc levele jobban hullik, mint például a nordmanné, viszont annak van igazi, klasszikus, karácsonyi gyantaillata. Dóbékné Bolla Krisztináék szerb lucot is hoztak a Mars térre. Milyen a szerb luc? – Ezüstösebb, mint a normál luc, de nem olyan türkizkék, mint az ezüst – mondja. Közben társai rakodnak – ingujjban: párját ritkítóan enyhe a karácsony előtti idő –; beletelik több órába, míg lekerül a platóról a kamionnyi fenyő.

Gyökeresen, földlabdástul

Gyökeres fácskák is láthatók, zsákba burkolt földlabdástul, itt-amott. – Speciális, kertészeti földlabda. Az a fenyő, amit ilyennel együtt vettek ki, elültetve bizonyosan meg fog eredni. Kivált, ha nem tartják túl sokáig a szobában, és nem hagyják kiszáradni a földjét. Szobai permetezővel is juttathatunk rá vizet; a fenyő számára fontos, hogy levelein keresztül is tudjon nedvességet fölvenni. A zsákot, ha nem műanyag-, hanem jutazsák, nem is muszáj ültetéskor a földlabdáról eltávolítani, idővel magától elbomlik. A jól gondozott fenyőfának, vízkeresztkor udvarba-kertbe kiültetve nagy esélye van, hogy legyökerezzen, és egész évben a karácsonyra emlékeztessen bennünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles vita a díjemelésekről

Ahogy az várható volt, éles vita után a baloldali többség megszavazta tegnap a szegedi közgyűlésen… Tovább olvasom