Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Fényruhában a Kálvária

Felavatták tegnap Szegeden a Kálvária téri templom díszkivilágítását. A város erre a dekorációra hat és fél millió forintot költött. Két év alatt díszfényekre közel 32 milliót, a közvilágítás fejlesztésére 150 millió forintot fordítottak.
Elkészült a szegedi Kálvária téri Szent Kereszt Katolikus Plébániatemplom díszvilágítása. A templomépület hangsúlyos részeit energiatakarékos fényforrásokkal világítják meg. A kertben álló kálvária stációit szórt fehér fény dekorálja, a mészkőoszlopokon látható rézdomborműveit ez mutatja be legszebben.

A móravárosi templom és kálvária építészeti értékeit emeli ki a díszvilágítás Fotó: Gyenes Kálmán
– Az önkormányzat díszvilágítási programjába a szőregi és dorozsmai templom után most a móravárosi is bekapcsolódott, a város hat és fél millió forintot költött rá – összegezte az utóbbi hetek látványos eredményeit Kozma József alpolgármester. A móravárosiak nevében a templom plébánosa, Kisházi-Kovács László vette birtokba a fénydíszt, az ünnepségen ott voltak a városrész képviselői Katona Gyula és Lauer
Hétköznapi és díszfények

Az utóbbi két esztendőben számos szegedi műemléképületet öltöztetett fel az önkormányzat díszvilágítással. Ez a polgármesteri hivatal adatai szerint majdnem 32 millió forintba került. Összesen 120 millió forintot, „egyéb kötelezettségvállalás" megnevezéssel további 30 milliót költöttek két év alatt a szegedi köz- és díszvilágítás fejlesztésére.  
István. A templom és a kálvária világítása számítógépes vezérléssel a közvilágítással együtt kapcsol be, a templom a díszvilágítási rendszerrel fél 12-ig fényeskedik, a stációk világítása napfelkeltéig működik.

Ha sötétedés után a város karácsonyi fényei nyomán portyára indulunk, a Tisza Lajos körút, a Kárász utca és a Belvárosi híd ünnepi fényein kívül az épületeket is szemrevételezhetjük. Nappali látványuk után elámulhatunk, milyen impozáns képet nyújtanak.

Kiindulópontnak válasszuk például a jogi kar épületét és az előtte magasodó huszárszobrot, sétáljunk el az Anna fürdőhöz, onnan az ítélőtábla Sóhordó utcai székházához, majd a felsővárosi templomhoz. Ha a másik irányban követjük a fényeket, láthatjuk a zsinagóga jellegzetes fehérségét, a Kálvária sugárútra kiérve az új móravárosi templomdekorációt. Távolabbi úti célunk lehet, ám mindenképpen megéri a fáradtságot az alsóvárosi, a tápéi, a szőregi és dorozsmai katolikus templom. A közeli jövőben a Szent István téri víztorony és a nagyállomás borul fénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzavarban nem segít a múzeum

Óriási közönséget vonzott a Munkácsy- és – megyénkben – a Chagall-kiállítás, ám közben a… Tovább olvasom