Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ferdinandy György Szegedre látogat

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének meghívására Szegedre látogat ma a Latin-Amerikában élő író, Ferdinandy György.
A Puerto Ricóban élő magyar prózista és irodalomtörténész 16 órától a SZAB-székházban tart előadást Európai írók egy trópusi egyetemen címmel. Ezt követően bemutatják Chica, avagy A trópusi lány című nemrégiben megjelent regényét. Ezt és korábbi köteteit 17.15-től 18 óráig a Sík Sándor könyvesboltban dedikálja olvasóinak. Ferdinandy 1935-ben Budapesten született, átélte a német megszállást, a nyilasuralmat, majd a Rákosi-rezsim alatt polgári származása miatt szorították háttérbe. Az 1956-os forradalom után a megtorlás elől külföldre menekült, és a Strasbourgi Egyetemen szerzett irodalomtörténetből doktorátust. 1964-ben Puerto Ricóba költözött, ahol egy évtizeden át az állami egyetem tanára volt. 1985-ig a Szabad Európa Rádiónak is dolgozott.

„Talán sokan vagyunk, akik ennyire távoli világban kevéssé találnánk föl magunkat. Nem úgy ő, aki feltűnő életszeretetével, kalandvágyó természetével a világ minden pontján otthon van, és mégis magyar. Megírja '56-ot, francia feleségét, a trópusi „öregmagyarokat", sokak szerelmét, életét, mindazok történetét, akik a huszadik század közepén hontalanná válva szétszóródtak a nagyvilágban.

Mint önmaga – mondhatná bárki. De nem lenne igaza. Mert Ferdinandy György hazatért, akárcsak Odüsszeusz. Haza tudott térni. Várt rá a szülői ház, a testvére, a barátok, és várta a magyar irodalom" – köszöntötte tavaly, 70. születésnapján az Új Ember című katolikus lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom