Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ferenc, a ˝kétszárnyú˝ pápa

Szeged - Böjte Csaba ferences szerzetes és Kiss-Rigó László püspök mutatott be egy Ferenc pápáról szóló könyvet az Árkádban. Normális, egyszerű, természetes embernek tartják a pápát.
Ferenc pápa küldetése - út a tangótól a Vatikánig címmel jelent meg Matthew E. Bunson amerikai egyháztörténész könyve az Akadémiai Kiadónál. A kötetről és annak főszereplőjéről fogalmazta meg véleményét Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes és Kiss-Rigó László megyés püspök szombaton a szegedi Árkád Bevásárlóközpont Alexandra Könyváruházában.

Ferenc pápa küldetése - út a tangótól a Vatikánig: könyvbemutató az Árkádban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A püspököt egyből megfogta az az új stílus, amit Ferenc pápa képvisel. - Attól még, hogy valaki pápa, normális ember maradhat, nem kell felvennie mindenféle státuszszimbólumokat. Azon csodálkozunk, hogy normális ember tud maradni. Nagyon sok nem múlik azon, hogy ki a pápa, mert minden ellenkező meggyőződés ellenére a pápa nem az egyház vezetője. Az egyháznak egy vezetője van: Krisztus, az alapító - hangsúlyozta Kiss-Rigó László. Szerinte a könyv erénye, hogy szakzsargon nélkül, világosan, természetes módon írja le egy természetes módon viselkedő ember életét.

Böjte Csabát 2010-ben az ottani magyarok meghívták Argentínába. Kíváncsian ment ki, hogy megnézze, mi a helyzet egy államcsőd után, és mit tesz egy bíboros az óriási vagyoni különbségek miatt kettészakadt társadalomban. Ekkor már a jelenlegi pápa volt Buenos Aires bíborosa.

Ferenc pápa küldetése - út a tangótól a Vatikánig: könyvbemutató az Árkádban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

- A gazdagok szerettek volna kápolnákat, templomokat építeni a lakóparkokban, de a bíboros azt mondta, hogy nem úgy van az. Ti mehettek gettóba, ha akartok, de Jézust nem viszitek magatokkal. Nem lehet Jézust bezárni, a szegényeket nem lehet a templomokból kizárni. Már egyből pozitív élmény volt - mesélte Csaba testvér, aki előszót írt a Ferenc pápát bemutató könyvhöz. Kiemelte az egyházi vezető szerénységét, egyszerűségét: olyan ember, aki ken egy szelet lekváros kenyeret a svájci gárdistának, fel tud ülni a repülőre turistaosztályra, lehet neki levelet írni, megelégszik a csillogó helyett az egyszerű segédpüspöki kereszttel.

"Kétszárnyú embernek" nevezte Ferenc pápát a ferences szerzetes: az egyik szárnya az egyszerűsége, a másik a hihetetlen munkaereje, aktivitása, amellyel építi Isten országát. - Hiszem, hogy ha bárki közülünk ezt a két szárnyat felcsatolja, akkor nagyon magasra fog jutni ott, ahol ő él - mondta Böjte Csaba. Hangzatos végszó helyett arra kérte a könyvbemutató 50-60 fős közönségét, imádkozzanak együtt egy Mi Atyánkot a pápáért. Így tettek.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2013. szeptember 22. 10:17
    „1 igen, miért?”
  • 1. Atlasz 2013. szeptember 22. 06:38
    „Buenos Aires bíborosa?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig csak egy sáv járható az M43-as autópályán Maroslelénél

Egy 3,5 kilométeres szakaszon csak a belső sáv használható, sebességkorlátozás mellett, csak… Tovább olvasom