Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Ferenc Jóska, a kertszomszéd

Ha Ferenc József-hasonmásversenyt rendeznének, a szegedi Nusser Elemér biztosan az élen végezne. Az egykori röplabdás megtévesztésig hasonlít az Osztrák–Magyar Monarchia császárára. Egy ünnepségen már fel is lépett. A testnevelő tanár azt mondta: színészi pályája csúcsára érkezett, és úgy érzi, itt kell abbahagyni.
Lassan száz éve már, hogy meghalt Ferenc József osztrák császár és magyar király, de két hete ismét feltűnt, ráadásul Szegeden. A Fekete Ház előtt egybegyűltek között nem volt senki, aki felsikoltott volna őfelsége megjelenésekor. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a lapunkban közölt fotó után nem egy olyan idős ember volt, aki felkiáltott: „Jesszusom, ez a Ferenc Jóska!" Mindenkit megnyugtatunk, semmiféle mágia nincs a dolog mögött, egyszerűen Horváth Ferencnek, a szegedi Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatójának nagy felfedezéséről van szó. Kertszomszédjában, nevezetesen Nusser Elemérben felismerte Ferenc József császárt. A testnevelő tanár pedig egy emlékérem-átadó ünnepségen megszemélyesítette az uralkodót.

– Sokáig nem kellett fűznie az igazgató úrnak, de először nem tudtam szóhoz jutni. Aztán belementem a szereplésbe, gondoltam, okosan én is tudok nézni. A zabszem akkor került arra a bizonyos helyre, amikor megkaptam a szöveget, és szembesültem, hogy mit is vállalok – mesélte az Eötvös József Gimnázium biológia–testnevelés szakos tanára, akit Szegeden, főként sportkörökben, szinte mindenki ismer.

Magyarok királya

Ferenc József az Osztrák–Magyar Monarchia császára kezdeti politikáját merev, abszolutista államirányítás jellemezte, melyhez a német nyelvű területek feletti irányítás megszerzésének szándéka társult. Az 1866-ban Poroszországtól elszenvedett vereség következtében le kellett mondania nagy álmáról, a németség feletti vezető szerepről. Az 1867-es kiegyezés után magyar királlyá koronázták. A későbbiekben mereven elzárkózott a további engedményektől. Hatalmi törekvései és az érdekellentétek vezettek fokozatosan az első világháború kitöréséhez, melynek közvetlen indoka a trónörökös, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása volt.

Nusser Elemér ugyanis tagja volt annak a szegedi röplabdacsapatnak, amely 1982-ben felkerült az NB I-be. Játékosként magyar bajnoki bronzérmet és kupa ezüstérmet tudhat magáénak. Ifjúsági és felnőtt válogatott is volt. Edzőként, Nyári Sándor segítőjeként részese volt a szegedi röplabdás aranykorszaknak. A Medikémia Szegeddel kétszer nyertek magyar bajnokságot és ötször Magyar Kupát. A tanár úr, aki mindig munka mellett sportolt, jelenleg azon fáradozik kollégáival, hogy újraélessze a szegedi férfiröplabdát. Jelenleg a Starcopy Szeged serdülő, ifjúsági, junior és NB I-es felnőtt csapatát edzi.

– Amikor a színházban megláttak a „dekoratőrök", megkönnyebbülten felsóhajtottak, mert látták, nem sokat kell rajtam dolgozni. A sminkelés alatt gondoltam bele, hogy nem lesz egy népszerű szerepem. Március 15-e előtt annak az embernek a bőrébe kell belebújnom, aki 1848-ban, uralkodása kezdetén a szabadságharc leverésével kezdte császári pályafutását – idézte fel a bevetés előtti pillanatokat a 46 éves egykori röplabdás, aki hozzátette: a tanári karban volt rendesen cikizés és jópofáskodás a fellépés után. A diákok sem állták meg megjegyzések nélkül, kajánul mosolyogtak a folyosón. „Tiszteletem, Józsi bácsi! Hogy van ma reggel őfelsége?" – hangzottak a különböző megjegyzések.

– Az volt a legaranyosabb, amikor az egyik kolléga azt mondta: kitartás, Elemér, nyugdíjas korodban, ha a monarchia újjáalakul, jó esélyeid lesznek. Na, erre én azt válaszoltam: egyszer volt Budán kutyavásár... Szép volt, jó volt, de Nusser bácsi visszavonul, mint Ferenc Jóska. Jöhetnek a fiatalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom