Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ferenc József is kalapács alá kerül

Egyre nagyobb a népszerűsége a ritka, értékes könyveknek Szegeden. Idén novemberben már a nyolcadik könyvárverést rendezik meg a városban.
Már gyűlnek az értékes könyvek az aukcióra. Fotó: Frank Yvette
– Igyekszünk olyan sokrétű, szép és érdekes témájú könyveket indítani, ami minden vásárló igényét kielégíti – mondta Boros Zsuzsanna, a könyvárverés szervezője. A Kárász utcai antikvárium munkatársa elmondta, folyamatosan dolgozzák fel azokat a tételeket, amelyek november 4-én, a Royal Hotelben kerülnek kalapács alá.

Értékes, érdekes könyvekből nem lesz hiány az árverésen. Az aukción felbukkan majd egy olyan kézírással vezetett emlékkönyv, amibe az első bejegyzés 1849-ben, az utolsó 1870-ben került. – A szabadságharc idején élt fiatalember naplójáról van szó. Külön érdekesség, hogy a könyvbe nemcsak ő, bajtársai és ismerősei is írtak gondolatokat – meséli Boros Zsuzsanna. Ugyancsak unikumnak számít az az aprónyomtatvány, amit az 1860–70-es években vetettek papírra. Az igazi értéket ebben az esetben az aláírás jelenti: a papirost Magyarország akkori uralkodója, Ferenc József látta el kézjegyével.

Csúcstartó vadászkönyv

A szegedi könyvárverések történetében a legtöbbet, 190 ezer forintot a tavalyi aukción fizetett ki egy vásárló, aki Pák Dienes Vadászattudomány című, kétkötetes munkájáért ajánlott ennyi pénzt.

Az aukción, az előzetes várakozások szerint nagyjából háromszázötven nyomtatványra lehet majd licitálni. Ez a szám még bővülhet, hiszen szeptember 20-áig bárki beviheti értékesnek vagy ritkaságnak tartott könyvét. – Első ránézésre nehéz megállapítani egy kötetről, hogy mekkora érték rejlik benne. Fontos a kiadás dátuma és helye, de ugyanennyire fontos a könyv állapota, tartalma és szerzője. Ha valaki az elkövetkező néhány hétben talál egy réginek vélt példányt könyvespolcán, nyugodtan hozza be hozzánk, hátha aukcióra érett a darab – tanácsolta Boros Zsuzsanna.

Az aukcióra bocsátott művekből október közepére készül el egy katalógus, ami a kalapács alá kerülő tételeket kikiáltási árukkal együtt mutatja be. A füzetet az árverést szervező üzletekben, a Dekameron, a Kárász utcai, és a Könyvmoly antikváriumban lehet majd megtalálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom