Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ferenc József Szegeden

Szeged - Összetéveszthetetlen pofaszakáll, jellegzetes osztrák mente – ki más járhatott tegnap a Tisza partján, mint a Habsburg uralkodó? Mivel Ferenc József 95 éve visszaadta a lelkét teremtőjének, elképzelhető, hogy alakját Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője formálta meg?
Az osztrák császár és magyar király valójában háromszor látogatott Szegedre. Legkevésbé nyilván 1857-ben örültek a helyiek a vizitnek, hiszen elevenen élt bennük a szabadságharc leverésének élménye. Másodszor 1879. március 17-én reggel különvonattal érkezett a koronás fő, hogy személyesen győződjön meg a nagy árvíz pusztításáról. Ferenc József megrendült, mégis bizakodó volt, erre utal szállóigévé nemesült mondata: Szeged szebb lesz, mint volt.

A Habsburg uralkodó szerepében Mihály Illés a Tisza-parton. Fotó: Schmidt Andrea
A Habsburg uralkodó szerepében Mihály Illés a Tisza-parton.
Fotó: Schmidt Andrea

A királyi ígéretre emlékeztet a Móra-múzeum festménye, amelyet tegnap is felkeresett az uralkodó. Négy évvel később újjáépült városba tért vissza felesége, Sisi oldalán. Tegnap ismét a díszteremben járt, ahol megtekintette kettejük képmását. Végül a városháza két épületét összekötő sóhajok hídjára vetett egy pillantást.

Aki szívesen csatlakozna a rendhagyó múltidéző sétához, szombaton 10 és 14 óra között óránként megteheti a Roosevelt téri Juhász Gyula-szobornál.

Olvasóink írták

 • 10. RátfaiEmeseJudit 2011. március 19. 08:39
  „Igazinak mondható osztrák egyenruhát a szoljon.hu-n lehet látni. Illetve majd a szőregi csata alkalmából a Széchenxi téren, itt, Szegeden. I. Ferenc Józsefhez a megszólalásig hasonlító úriember szolnoki. Na, Ő az igazán Fenség!! Abszolút hasonmás!”
 • 9. Csecs 2011. március 09. 01:12
  „A cenzúrázott rész: nyilas pártszolgálatos. Történelmi fogalom, aki kimoderálja, a létét tagadja, az általuk közvetlen vagy közreműködőként elkövetett cselekményeknek, így az általam megnevezni nem kívánt eseménynek is. Az pedig a szájkosártörvény szerint bűncselekmény, nem egy történészt hurcoltak már meg miatta. És arra alapozom a cenzúrázott kifejezést, hogy részemre Nemzeti Ünnepünket épp annyira beárnyékolja, mint az adott karszalagos illető a csillagot viselőkét. A 3. hozzászólásból cenzúrázott kifejezés pedig az "egyenruha" ujján éktelenkedő cifraságra utal. A cenzúrázott szó töve nem a közösülésre, hanem a gány munkára utalt :)

  8. tol:
  Azért válasszuk külön a Königgrätz előtti véreskezű abszolutistát a kiegyezés utáni "jóságos országatyától"! Kénytelen volt alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ha meg akarta tartani az egyetlen győztes csata nélkül összetákolt birodalmát.”
 • 8. tol 2011. március 08. 23:21
  „az Árvíz után Tisza Lajos hadrendbe állításával és az újjáépítés megszervezésével nagy jót tett Szegednek Ferenc Jóska; hogy aztán a magyarokkal mit szórakozott még azon kívül, az egy más tészta - béke poraira...”
 • 7. koranyi2 2011. március 08. 22:29
  „a moderálva rész alatt szereplő kijelentésedet mire alapozod?”
 • 6. koranyi2 2011. március 08. 19:47
  „Köszönöm a válaszodat. Az nem jutott eszedbe, hogy nem kaptak csak ilyen jelmezt? <moderálva>”
 • 5. Csecs 2011. március 08. 19:14
  „Miért, miért. Viccből. Az viccesebb lenne, mint egy értékes embert ilyen operettjelmezben odaállítani.
  Továbbá a mentét a huszárok viselték az oldalukra terítve. A jelmez egyébként egy waffenrockot próbál formázni, otthonkából átalakítva, különféle függönyszélekkel felcsicsázva. ferenc józsef (aki a szabadságharcot leverette az orosz túlerővel, ne felejtsük el!!!) főbelövette volna a szabót, ha ilyet csinál neki. Szóval gyenge vicc, így Március 15-e előtt. De majd valamelyik h. emléknapon a 365-ből én is beöltözök <moderálva>”
 • 4. koranyi2 2011. március 08. 16:20
  „Csak kíváncsiságból kérdezném meg az előttem szólóktól, milyen ellenvetésük van a cikkel kapcsolatban? Miért kéne mellbetaszítani? Miért lenne vicc?”
 • 3. Csecs 2011. március 08. 15:46
  „Ezt a <moderálva> segédkáplárt meg illene jól mellbetaszítani egy Mannlicher tusával, menjen el a kedve a díszhuszárkodástól a hűs Tisza-vízben gondolkodva.”
 • 2. Csecs 2011. március 08. 14:55
  „Csatlakoznék. Én speciel Prónay Pálnak öltözök :)”
 • 1. antikos 2011. március 08. 14:28
  „Ez ugye vicc??? Mert ha komoly basszus akik ezt a várost vezetik nem normálisak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ügyvezető a magyar ELI-projekt élén

Lehrner Lóránt, az NFÜ integrációs elnökhelyettese irányítja tegnaptól az ELI HU Fejlesztésszervező Nonprofit Közhasznú Kft.-t. Tovább olvasom