Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Férfiak is varrnak, csak titkolják ezt a szenvedélyt

Szeged - Bár titkolják, sok férfi is műveli. Egyesek az iskolában tanulják, mások a családban, de akadnak, akik ismerősöktől sajátítják el a fortélyokat. Rutinos művelői szerint idegességre jobb, mint bármilyen nyugtatószer. A gobelinről beszélünk.
– A gobelin szenvedély, de jó értelemben, hiszen jó alkotni, küzdeni, szenvedni, és a mű elkészültével ráébredni, hogy megérte – fogalmazta meg gondolatait Horváthné Harkai Marianna, aki maga is varr, és az egyetlen magyarországi szaküzlet, a szegedi Gobelin Galéria tulajdonosa.
Az üzletben a bőség zavara lesz úrrá rajtunk. A még mindig sztenderd Munkácsy-alkotáson, az Ásító inason, vagy Szinyei Merse Pál lila ruhás nőt ábrázoló képén kívül már léteznek absztrakt tájképek és afrikai hangulatot idéző csendéletek is, sőt a legújabb Walt Disney-mesefilmek szereplőit ábrázoló gobelinek sem ritka jelenségek a galériában.

– A varrás jobb, mint bármilyen nyugtató: leköti a figyelmünket, és kikapcsol. Nálunk mindenféle korosztály megfordul. Sok középiskolás és egyetemista az iskolában szerette meg a kézimunkát. Több férfi, papok, börtönőrök, portások és még kőművesek is bejárnak a galériába. Ők leginkább az autókat, vadászatot, vagy a hajókat ábrázoló képeket keresik. Gobelinszeretetük nem köztudott, titkolják hobbijukat – magyarázta a tulajdonos, és hozzátette: a férfiak sokszor szebben dolgoznak, mint a nők. Megtudtuk még: a gobelin szerelmeseinek többsége negyven fölötti, és az igazi rajongók szimultán dolgoznak: három-négy képet varrnak egyszerre.

Történelem

A francia Gobelin családról nevet kapott képeket kezdetben szőtték, kastélyok és várak hatalmas falainak lefedésére szolgáltak – festés helyett. Az ipari forradalom után kisebbek lettek a lakásméretek, előtérbe került a gobelin kézimunka jellege. Kétféle fonalhasználat terjedt el: a gyapjúfonalas, illetve a nálunk is gyakrabban alkalmazott és olcsóbb mouliné vékonyfonál. A gobelin kedvelői pedig választhatnak: előfestett formát kívánnak-e varrni, vagy színkódok alapján dolgoznak.

– Tizenhárom-tizennégy éves lehettem, amikor a szomszéd néni megtanított gobelint varrni. Ő mindennap másik képpel ült ki az utcára, ez bennünket még kíváncsibbá tett. Éjszakai varró vagyok, ha elkap a hév, nem számít, mi van körülöttem, megcsinálom, amit elterveztem – mesélte a 39 éves cipőfelsőrész-készítő, Kónya Andrea, hogyan lehet függővé válni.

Az idősebb nőknél természetes, hogy értenek a kézimunkákhoz: kötéshez, horgoláshoz, varráshoz, subázáshoz, gobelinhez. – Fiatal korunkban még nem volt televízió, akkoriban mással kötöttük le magunkat a szabadidőnkben. Húsz éve tanultam meg gobelint varrni az egyik ismerősömtől. Leginkább a tájképeket szeretem, de a gyűjteményemben megvan például Szent Péter esernyője is – mondta el Terhes Andrásné Zsuzsanna, aki először lányának, majd unokáinak készítette ajándékként a képeket. A 69 éves asszony legutóbb fehér lovat ábrázoló gobelint adott egy kedves ismerősének. Elmondta, a varrás szórakoztató. Jó érzés, ahogyan az ember keze alatt kialakulnak az ábrák.

Hozzáértők szerint az öltéseket tíz perc alatt is meg lehet tanulni, de a gyakorlottságért több évig kell varrni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom