Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Fergeteges Délmagyar-lagzi Szegeden

Fergeteges hangulatú rendezvényként kerül lapunk lakodalmas fesztiváljának krónikájába a verseny első fordulója, amit tegnap a Szegedi Ifjúsági Házban tartottunk. A nagyterem zsúfolásig megtelt mulatni vágyó szegediekkel, akik szavazhattak is a legjobb produkcióra. Az est végén közösen lépett színpadra az összes zenész, a közönség vastapssal hálálta meg a szenzációs műsort.
Lapunk lakodalmas fesztiváljának és versenyének első, tegnap megtartott szegedi fordulójának kezdete előtt majd egy órával elfoglalta már a közönség az ülőhelyeket. Aki nem félt attól, hogy amíg pár percre magára hagyja a székét, azt elfoglalják, a büfében alapozott a kellő hangulathoz.

Mire a műsor elkezdődött, az ifjúsági ház nagytermében már egy gombostűt sem lehetett volna leejteni: a korábban a táncos lábúaknak fenntartott területet is elfoglalta a közönség. A nagyjából nyolcszáz fős nézősereget és az ötfős zsűrit Szetey András, lapunk főszerkesztője köszöntötte – különös tekintettel az éppen névnapját ünneplő Pálinkó Lujza táncművészre, a döntnökök elnökére. Az értékelő testület további tagjai: Andrejcsik István operaénekes, Kiszin Miklós és Szurdi Zsolt –– mindketten zenészek, zenetanárok, valamint V. Fekete Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese, aki szintén zenész. Lapunk két munkatársa, Nyemcsok Éva és Cs. Gát László konferált. Bemutatták az egyes zenekarokat – kezdve a Stand Up nevű formációval, amely a zsűri értékelése szerint remekül megoldotta a lakodalmas muzsikában szinte kulcsszereplőnek számító billentyűs hiányát. Mivel versenyre hívtuk a zenekarokat, mindegyik formációnak azonos időn belül, negyed óra alatt kellett megmutatnia zenei tudását.

Tévés szurkoló

Rácz Zsuzsa, az egyik országos televíziós zenecsatorna műsorvezetője is megjelent rendezvényünkön. A csinos és fiatal tévés a Mizsey Familynek szurkolt. „A zenekar egyik tagja a szegedi Tömörkény István gimnázium tanulója. Mivel én is ott voltam diák, rájuk adtam le a szavazatomat" – mondta Zsuzsa, aki családja női tagjaival érkezett a lakodalmas versenyre. „Nagyon szeretem a mulatós zenét, kedvencem Bódi Guszti és zenekara. Szerintem egy lagzi jó hangulatát 90 százalékban a zenészek profizmusa határozza meg."
A Mizsey Family is a húrok közé csapott: egy Brahms-feldolgozással nyitottak, majd latinos, romantikus és pörgősebb számok követték egymást műsorukban. A nézősereg addig egészen fegyelmezetten vette tudomásul, hogy nincs hely a táncra, de a „Jó estét kívánok" kezdetű nótára már nemcsak a lábak, de a torkok is beindultak. A közönség a háláját a produkció végén vastapssal fejezte ki. Az egészen más műfajban otthonos Pálinkó Lujza pedig bevallotta: bizony erre a zenére neki is bizsergett a lába.

A Megadux-duó – amely egy méhészből és egy bőrdíszművesből áll – zenéjére mosolyra húzódtak a szájak, a lábak verték a taktust, a fejek pedig heves bólogatásba kezdtek. Bár az énekkel az őket később értékelő Andrejcsik István nem volt megelégedve, és Szurdi Zsolt szerint sem volt összeszedett a produkció, a közönség ezt máshogyan látta. A „Rámás csizmát visel a babám" és a „Ha nekem egyszer sok pénzem lesz" című nóta közben ütemesen tapsolt mindenki: mindössze tizenöt perc alatt felpörgették a közönséget.

Mulatós apróság

A lakodalmas versenyre már negyed hatkor elkelt az összes ülőjegy. A sor még fél hatkor is az ajtóig kígyózott a szegedi ifjúsági ház bejáratánál. Az előadóteremben a széksorok mellett is végig álltak az érdeklődők. Az est legfiatalabb vendégének valószínűleg a 20 hónapos Zónai Kíra számít, aki anyukája kezét fogva végigtáncolta az estét.

A hangulatot még tovább sikerült fokozniuk a Gera fivéreknek, akik egy vajdasági tangóharmonikással egészültek ki. A profi zenészekből álló trió a talpalávalóktól az andalgó Máté Péter slágerekig terjedő repertoárja a zsűri és a közönség teljes elragadtatását vívta ki. A „Macskajaj" nagy slágerére már a fiatalok és idősebek is együtt énekelték a szerbből magyarított szöveget. A hatalmas vastaps után tovább folyt a műsor: először Túri József és zenekara, majd a Bohém Fiúk, végül a Nefelejcs adta elő műsorát – tovább emelve az est hangulatát. A fináléban minden zenész színpadra lépett, a közönség állva, tapsviharban búcsúztatta a zenekarokat.

A zsűri végül úgy döntött, a Gera fivéreket juttatja tovább a döntőbe, míg a közönségszavazás végeredménye alapján a Nefelejcs zenekart láthatjuk legközelebb – az április 20-i fináléban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkba kezdett a pénzéért

Éhségsztrájkba kezdett tegnap egy építőipari vállalkozó, akinek tízmillió forinttal tartozik a… Tovább olvasom