Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Férjem: a polgármester

Szeged - Mennyiben hasonlít a first ladyk és a polgármester-feleségek sorsa? A kistelepülések első asszonyainak is kijut a panaszokból, sok a reprezentációs feladat és ott a hagyományos szerep is: nyugodt otthont teremteni. Megkérdeztük egy polgármester asszony férjét is.
Mi a dolga egy kistelepülés first ladyjének? – tettük fel a kérdést az érintetteknek. Reprezentálni, meghallgatni a község lakóit, és ha egy újságíróval beszél, dicsérni a férjet – nagyjából tehát az, ami az államok első asszonyainak. A többé-kevésbé rendszeres megjelenési kötelezettség ellenére beszélgetőpartnereim közül volt, aki előre jelezte: nem szeret szerepelni.

– A férjem egy éve polgármester. Korábban is jártunk bálba Üllésen, de az este akkor kötetlen szórakozással telt. Most vendéglátóként viselkedem – mondott példát Nagy-Makra Elzita arra, hogy milyen volt, és milyen lett az élete. Ujvári Lászlóné Irén kilenc éve polgármester-feleség Balástyán, azóta ő is kötelezően részt vesz bálon, böllérnapon, zöldség- és virágfesztiválon. Mivel társasági ember, legtöbbször még élvezi is.

Kislánya volt a kísérete

Az eredetileg szegedi Kökény Szilvia tudatosan próbál meg háttérben maradni, ráadásul épp elég dolga van: két kislánya és a háztartás. Ha Újszentiván polgármestere, Putnik Lázár otthon van, akkor sem munkáról beszélgetnek. A reprezentációs feladatok alól persze Szilvia sem bújhat ki. Vagy talán mégis? Nagyobbik lányuk, a három és fél éves Mila imádja az apját, és nem bánja a szerepést sem, ezért nemrég egy nyugdíjasnapra ő kísérte a falu vezetőjét. Szilvia a kisebbik testvérrel, Szávával otthon maradt.

A feleségek kiveszik részüket a testvértelepülések delegációinak szórakoztatásában, és megállnak az utcán, ha valaki el akarja panaszolni, hogy felgyűrődött a járda.

– Nem felejtem el átadni a férjemnek, és később rá is kérdezek, hogy elintézte-e – válaszolta Ujváriné arra a kérdésre, mit tesz a panaszkodók érdekében. Elmesélte: előfordult, hogy karácsonyeste hívták fel őket azzal, hogy el kellene lapátolni a havat az utcákról. Ennek ellenére megpróbál otthon nyugalmat teremteni, ahogy üllési „kolléganője" is. Mindketten sokat beszélgetnek a polgármesterrel, meghallgatják a problémákat, ha kell, tanácsot adnak.

Érdekes, hogy egyikük sem a saját településén dolgozik, Elzita Mórahalmon szépségszalont működtet, Irén Szegeden kérelemkezelési szakreferens. A szegedi földhivatal munkatársa a kübekházi első asszony, Tóth Ágnes.

– Szerintem sokáig nem is tudták Kübekházán, hogy a polgármester felesége vagyok. Amikor Robit megválasztották, én éppen tanultam, az államvizsgára készültem – mesélte a szereplésért különben nem rajongó Ágnes, aki elsősorban abban látja feladatát, hogy nyugodt otthont teremt férjének. A település lakói hozzá jellemzően jogi problémákkal fordulnak, kettejüket pedig gyakran keresik meg lelki gondokkal. A fiatal feleség bár Szegeden dolgozik, hamarosan újra minden idejét Kübekházán tölti, hiszen Molnárék januárra várják második gyermeküket.

Öttömösön él és dolgozik Bata Ferencné. A polgármesterné, aki egyébként a nyugdíjasklub vezetője, nem bánja, ha kérnek tőle a falubeliek. Megtörténik az is, hogy idősebbek megbízzák: intézzen el valamit helyettük az orvosnál.

A feleségektől arról is érdeklődtünk, kivételeznek-e velük otthon, pozíciójuknak köszönhetően szebb húst kapnak-e például a hentesnél. Szerintük ilyesmi nem történik, de az igaz, hogy jártukban-keltükben többen mosolyognak rájuk.

„Nem én vagyok a polgármester"

Borbás Árpád Röszke polgármester asszonyának férje. Amikor megkerestük, éppen két civil szervezetnek dolgozott. Az egyik csónakkikötőt, a másik pihenőhelyet épít a Holt-Tiszán. – Egyébként is megtenném, de így kötelességem – vélekedett a társadalmi munkáról. Ő bálba ritkán jár. Azt mondta, talán többször kellene, de hiába, nem az ő műfaja. Különben is, a polgármesterség a felesége munkája, nem az övé. – Attól, hogy őt megválasztották, sem én, sem a világ nem változott körülöttem – fogalmazott. Borbás Árpád különben Röszkén dolgozik vállalkozóként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esetszámhoz kötnék a mellrákműtéti ellátást

Szeged - Jövőre a szaktárca tervei szerint már csak ott végezhetnek daganatos emlőműtéteket, ahol… Tovább olvasom