Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Fertőzés a gyerekklinikán - egy kisbaba meghalt

Kiürítették a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát. A részlegen szombat óta zárlat van: öt csecsemő fertőződött meg klebsiella baktériummal. A súlyos tüdőgyulladásba egy baba belehalt, két fertőzöttet már le lehetett venni a lélegeztetőgépről, és a másik két gyermek állapotát is sikerült stabilizálni. Ugyanez a fertőzés ütötte fel a fejét tavaly augusztusban Miskolcon – akkor 10 nap alatt kilenc koraszülött halt meg.
Miután a fertőzésről szóló információkat a delmagyar.hu nyilvánosságra hozta, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár délután Szegedre jött. Háromnegyed órán keresztül egyeztetett az elmúlt napok eseményeiről, az intézkedésekről és azok eredményéről Szabó Gábor rektorral, Pál Attilával, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökével és Bereczki Csaba intézményvezetővel. Az ezt követő sajtótájékoztatóján elmondta: a rendszeresen végzett fertőzésellenőrzés során azonosították a baktériumot az intézményben, ezt követően pedig egyből reagáltak. – A rendszer összes szereplője tankönyvszerűen tette a dolgát – jelentette ki.
Szabó Gábor arról tájékoztatott, hogy a fertőtlenítés megkezdődött, remélhetőleg pedig sikertörténet lesz az ügy. Hozzátette: köszöni, hogy Szócska Miklós egyből a helyszínre sietett, szükségük is van a támogatásra.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár . Fotó: Schmidt Andrea
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár . Fotó: Schmidt Andrea

Korábban:

– A közismerten veszélyes, tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észlelték – mondta el lapunknak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – A klinika vezetése konzultált a kórházhigiénés osztállyal, akik megvizsgálták a kialakult helyzetet és a szakma szabályai szerint intézkedtek. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal vasárnap helyszíni szemlét tartott, melynek során az intézkedéseket jóváhagyta, majd látogatási korlátozást rendelt el.

Mivel az osztályon kisbabák vannak, a látogatási korlátozás a szoptatós anyákat nem érinti. Rajtuk kívül azonban minden csecsemőhöz csak egy látogató mehet be és nekik is kerülniük kell a bőrkontaktust. Hétfőn, az újabb vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy ma a teljes osztályt kiürítik és fertőtlenítik.

Képünk illusztráció. Fotó: Schmidt Andrea
Képünk illusztráció. Fotó: Schmidt Andrea

– A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezik el. Az osztályra szombat óta nem érkeznek új betegek: a koraszülötteket és ellátásra szoruló újszülötteket más társintézményekbe viszik – mondta el a rektor. Hozzátette: ha minden rendben folyik, a tervek szerint az osztályt csütörtökön vissza lehet költöztetni.

A fertőzésben öt csecsemő betegedett meg. Egyikük, akinél más társbetegségek is voltak, vasárnap meghalt. Két babát már le lehetett venni a lélegeztetőgépről, és a másik két gyerek állapotát is sikerült stabilizálni, és ahogyan a hivatalos tájékoztatón elhangzott: „szorítanak a felépülésükért". – Nincs tudomásunk egyelőre arról, hogy az elhunyt csecsemő szülei hibáztatnák a klinikát – mondta el Szabó Gábor. – A hatóságokat az első gyanúnál bevontuk, nem akartuk az ügyet szőnyeg alá söpörni.

Hogy mi okozta a megbetegedéseket, azt az Országos Közegészségügyi Központ vizsgálja és vélhetően a hét végére lesz eredmény. Addig kérdés, hogy több behurcolt esetről van szó, vagy egy baktérium terjedt el járványszerűen. Ez a baktérium viszonylag gyakori, egészséges felnőtteknél nem okoz tüneteket, kis súlyú újszülöttekre viszont nagy rizikót jelent.

A Klebsiella
Augusztus 5. és 14. között 9 koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban, szintén klebsiella miatt. A Klebsiella baktériumokegy felnőtt egészséges immunrendszerű betegben ritkán okoznak megbetegedést. Amennyiben azonban a szervezet védekező képessége csökkent, – súlyos vagy daganatos betegség, AIDS esetén, illetve az immunrendszer működését csökkentő gyógyszeres kezelések idején – súlyos betegség előidézője lehet. A Klebsiella kórokozó előszeretettel telepszik meg gyakran antibiotikum-kezelt kórházi betegek szervezetében, újszülöttosztályok vagy intenzív osztályok betegeiben, akiknek szervezetébe katéterek, diagnosztikai eszközök vannak bevezetve. Leggyakrabban tüdőgyulladást és a hörghurutot okozhat. Súlyos formában gyakran kialakulhat tüdőtályog, gennyesedés. Ilyenkor még antibiotikus kezelés mellet is magas a halálozási arány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőtlenítették a szegedi újszülött intenzívet

Szombat óta zárlat van, miután klebsiella baktériumot találtak - egy csecsemő meghalt, kettő azóta is lélegeztetőgépen van. Csütörtökön visszaköltözhet az osztály. Tovább olvasom